WCL Winterswijk wil stikstofprobleem zelf oplossen

WCL Winterswijk wil stikstofprobleem zelf oplossen

Gezamenlijke brief richting Den Haag

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk wil graag dat de gemeente Winterswijk de mogelijkheid krijgt om een groot project uit te voeren, waarbij alle partijen samen werken aan de oplossing van het stikstofprobleem. WCL Winterswijk heeft een ruime ervaring met het uitvoeren van gebiedsgerichte projecten, waarbij de gemeente, landbouwers en natuurorganisaties eendrachtig samenwerken. Een brief hierover aan de minister van landbouw, Carola Schouten, en de provincie is in voorbereiding.

Landbouw pleit voor eigen aanpak
Het idee voor de brief over een eigen aanpak in Winterswijk ontstond tijdens de laatste vergadering van het Algemeen bestuur van de stichting WCL. Alfred Scholten, een van de leden van de onlangs opgerichte Actiegroep Boeren Natura 2000, maakte duidelijk dat het generieke landelijke beleid te weinig perspectief biedt voor de landbouwers in Winterswijk. Maatwerk, oftewel bedrijfsgerichte maatregelen, geven meer mogelijkheden. Zijn visie werd ondersteund door de andere bestuursleden van WCL, waarin naast de landbouw, gemeente en de natuurorganisaties ook de recreatiesector, belangenorganisaties en de ondernemers uit het buitengebied zijn vertegenwoordigd.

Veel ervaring met
gebiedsgerichte projecten

In de 25 jaar dat WCL Winterswijk bestaat is veel ervaring opgedaan met een gebiedsgerichte aanpak die een groot draagvlak had bij de betrokkenen in het buitengebied. WCL was een aantal keren een proefproject voor landelijke projecten, zoals het meervoudig duurzaam landgebruik en een project over de vergroening van de landbouw in het kader van het Europese landbouwbeleid. Daarbij werd samengewerkt met de landelijke en provinciale overheid en de Wageningen Universiteit. Met deze proefprojecten, maar ook met vele projecten die via de jaarprogramma's op het gebied van landbouw en natuur zijn uitgevoerd, heeft WCL bewezen grote gebiedsgerichte projecten aan te kunnen.

Ruimte en
vertrouwen gevraagd

In de gezamenlijke brief zal aan de minister en de provincie ruimte en vertrouwen gevraagd worden om met een eigen aanpak te werken aan de stikstofproblematiek. Alfred Scholten hoopt dat WCL de kans krijgt, zodat er weer rust kan ontstaan onder de boeren, het liefst voor vele jaren lang. De landbouw heeft genoeg van telkens veranderend beleid dat voor zoveel onzekerheid zorgt. Wethouder Inge Klein Gunnewiek, voorzitter van de stichting WCL, zei tijdens het laatste persgesprek dat de gemeente deze brief ondersteunt, omdat alle organisaties de gevolgen ondervinden van het stikstofprobleem hierbij betrokken zijn. Ze vertelde ook dat er vanuit de gemeente een werkgroep is opgezet, die zich bezig houdt met de stikstofproblematiek. Daarin zijn de Ondernemerskring Winterswijk, de Ondernemers Buitengebied Winterswijk, LTO Winterswijk, Platform Natuur en Landschap en de recreatieondernemers vertegenwoordigd.