Bert Smeenk. Foto: PR
Bert Smeenk. Foto: PR Foto:

Eibergenaar Bert Smeenk te gast in Schrijfcafé

EIBERGEN - Eibergenaar Bert Smeenk is donderdagavond 14 november te gast in het Schrijfcafé, waar hij vertelt over de boeken die hij geschreven heeft. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kunnen gereserveerd worden op de site van de Bibliotheek Oost-Achterhoek (www.oostachterhoek.nl/schrijfcafe). Een avond die zowel voor schrijflustigen als mensen met belangstelling voor geschiedenis interessant is.

De derde bijeenkomst van het Schrijfcafé staat in het teken van de Literaire Soos, alwaar (plaatselijke) schrijvers vertellen over het schrijfproces, hun boeken en zaken waar men tegenaan gelopen is bij het schrijven/uitgeven van hun boeken. In Eibergen zal Bert Smeenk dit gaan doen.
De Eibergse Bert Smeenk (62) heeft verschillende boeken op zijn naam staan: 'Ik vraag me af', 'Vijf Eibergse kinderen in oorlogstijd', 'Jöddenbulten: een Joodse begraafplaats in Eibergen' en 'De Spanjaarden komen'. Ook heeft hij meegewerkt aan publicaties in geschiedenistijdschriften en 'Het boek van Hupsel' en 'Boek Holterhoek'. Stamboomonderzoek en de Tweede Wereldoorlog hebben Berts speciale interesse.
Hij vertelt daarover: "In de vierde klas van de lagere school, werd ik uitgedaagd om eens een stamboom uit te zoeken vanwege een erfelijke oogziekte van mijn oma. Daar ben ik vol enthousiasme mee aan de gang gegaan. Niet zoals nu met de computer erbij en dan alles van het internet plukken. Nee, schrijven naar een archivaris en vragen of hij je misschien, zonder dat het wat kost, gegevens wil sturen. Daarin heb ik vaak geluk gehad. Meer en meer ging mijn eigen stamboom leven en het werd uiteindelijk een bestand met meer dan 35.000 namen, allemaal familie of aangetrouwd. De oorlog heeft ook altijd mijn speciale belangstelling gehad. Wat is er gebeurd? Hoe heeft het kunnen gebeuren? Ik heb hier veel met mijn ouders en vooral mijn vader over kunnen praten. Uiteindelijk heeft deze fascinatie geresulteerd in Stichting 'Ik vraag me af'. 'Wat wil je hiermee bereiken?' wordt er vaak gevraagd. Mijn antwoord is dan: bewustwording voor geschiedenis en met name voor de Tweede Wereldoorlog. Voor wat er geweest is en zien te voorkomen dat we niet dezelfde fouten maken."
Tijdens het Schrijfcafé wordt onder leiding van Barbara Pavinati op informele wijze gepraat over schrijven en alles wat daarbij komt kijken. Deelnemers delen gedachten en ideeën uit over zelf meegebrachte teksten. Schrijfervaring is absoluut niet nodig.