Een beeld van het mini-congres in de BMV van Mariënvelde. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van het mini-congres in de BMV van Mariënvelde. Foto: Theo Huijskes Foto:

Passende woonruimte in de
Achterhoek: een breed probleem

Mini-congres over woningnood voor starters en senioren

Door Theo Huijskes

ACHTERHOEK – De Gelderse Achterhoek verlangt een acute aanpak van de woningnood. Het gebrek in deze regio aan woningen voor met name starters en senioren is door de jaren heen verworden tot volksvijand nummer één. Het maken van plannen om deze vijand in de toekomst te bestrijden, heeft geen zin. In dit geval is de toekomst namelijk nu. Daarom moeten de daarvoor aanwezige oplossingen binnen de kortst mogelijke termijn in praktijk worden gebracht. Snelheid is dus geboden. Dat was de strekking van een afgelopen vrijdag georganiseerd mini-congres, gehouden in Mariënvelde.

In de BMV-accommodatie van Mariënvelde waren een honderdtal belangstellenden, met name ontwikkelaars, architecten, bouwdeskundigen en andere specialisten, aanwezig om zich te verdiepen in het vraagstuk wonen, nog steeds een eerste levensbehoefte, maar desalniettemin lukt het niet iedereen in de Achterhoek om een woning te krijgen die past bij zijn of haar behoefte. "Sterker nog, de vraag naar kwalitatief passende woonruimte is een breed probleem in dit deel van het land. Dit vraagt om een nieuwe, adequate aanpak en bovenal veel lef. Het moet in deze, goed samenwerkende regio toch mogelijk zijn om gezamenlijk op reis te kunnen gaan en daarbij de uit alle hoeken komende ideeën ten uitvoer te brengen. Om zo de vereiste inspiratie te krijgen om de juiste woning op de juiste plek door de juiste aanpak te krijgen", aldus de organisatoren van het mini-congres.

Circulaire woningbouw
Onder leiding van dagvoorzitter Linda Commandeur werd het eerste gedeelte van de bijeenkomst gevuld met een groot aantal korte inleidingen. Als eerste waren er Willy Smit en Bas Hommelink, respectievelijk vertegenwoordigers van WAM&VanDuren en Binx-Smartility, die het circulair ondernemen in de praktijk toelichtten. Doelend op transformatie van leegstaand vastgoed in sloop- en nieuwbouwprojecten en het omzetten van ongebruikte stukken grond naar nieuwbouw. Stef Beumer van Groenvast BV schilderde het proces, gepaard gaande met de realisatie van een nieuwe woonwijk in Silvolde ter bestrijding van de woningnood. Thijs Luijkx, als vertegenwoordiger van Expertcentrum Flexwonen, gaf aan de hand van een routekaart aan dat men inmiddels al zesduizend verplaatsbare woningen heeft gebouwd. "Een prestatie waarbij het delen van kennis en ervaring de boventoon voeren." Christiaan Kats van House2Start BV onderstreepte nog eens dat passende woningbouw een bijzonder belangrijk element is in het kader van een nieuw in te richten samenleving. "Daarbij dient er aan een viertal voorwaarden te worden voldaan: flexibiliseren vergroten, circulariteit verbeteren, industrialisatie optimaliseren en uitstoot beperken."        

Een krimpende groeiregio
Namens het team NL Greenlabel verzorgde Nico Wissing een uiteenzetting met betrekking tot een meetbare, duurzame leefomgeving, daarbij extra aandacht vragend voor de zorg voor een goed omgevingsplan, hetgeen bouwen met minder weerstand van buren en stakeholders mogelijk maakt. Otto Willemsen van Duurzaam4Life maakte de bezoekers van het mini-congres er nog eens op attent dat de Achterhoek weliswaar te maken heeft met een forse krimp, maar dat dezelfde krimp ongedaan wordt gemaakt door westerlingen, die - zelfs vanuit Amsterdam - via Utrecht en Arnhem naar de Achterhoek komen om hier te gaan wonen en werken. "Wat betreft woningbouw en woonomgeving dient hier op een inspirerende manier mee te worden omgegaan. Dit onder het motto: als je snel wilt gaan, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan samen!" Gerrolt Ooijman, directeur-bestuurder van Wonion, benadrukte dat er niet moet worden stilgestaan bij de uitbreiding van het aantal woningen, maar dat nog meer huidige woningen kunnen worden behouden, waarbij alles uit de kast moet worden gehaald om het woningbezit in 2030 energie-neutraal te hebben.

Versnelde woningbouw
Alvorens dat alle aanwezigen de gelegenheid kregen om bij de verschillende vaktafels en de daarbij horende vertegenwoordigers aan te schuiven voor het stellen van vragen en voor het uitwisselen en inbrengen van ideeën en kansen, zorgde Wouter Pronk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, bijgestaan door Michelle van Dijk, nog voor input over de noodzakelijke versnelling van de woningbouw in dit land in het algemeen en de rol van de verplaatsbare en betaalbare woningen in het bijzonder.