Talentvolle meiden ontwikkelingskansen op voetbalgebied bieden, daarvoor zet MVVA zich in. Foto: PR
Talentvolle meiden ontwikkelingskansen op voetbalgebied bieden, daarvoor zet MVVA zich in. Foto: PR Foto:

MVVA wil talentvolle voetbalsters ontwikkelingskansen geven

Officiële start woensdag 20 november op De Vijverberg

Door Bart Kraan

ACHTERHOEK – Talentvolle Achterhoekse voetbalsters via gerichte en kwalitatief goede trainingen de mogelijkheid bieden zich verder te ontwikkelen en eventueel uit te groeien tot eredivisiewaardige speelsters. Dat willen Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille, die daartoe de stichting Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek (MVVA) hebben opgericht. ''Talenten zijn hier genoeg, maar hen kan niets geboden worden. Dat willen wij oplossen.''

Streamers:

Oprichten Achterhoeks eredivisieteam: 'onze stip aan de horizon'

Eerst talentenacademie goed op poten zetten

Aftrap op woensdag 20 november in stadion De Vijverberg

De officiële start van het project is op woensdag 20 november met een bijeenkomst in stadion De Vijverberg. Daarvoor zijn vertegenwoordigers van 89 voetbalverenigingen uitgenodigd. Zij worden toegesproken door De Graafschap-directeur Hans-Martijn Ostendorp, Geke Barmentloo van Achterhoek in Beweging, avondvoorzitter Leonne Stentler (oud-international en vrouwenvoetbalanalist bij Fox Sport) en een prof-voetbalster, van wie de naam nog niet bekend is. "Dit is onze kick-off, tijdens deze avond willen we onze plannen delen", zo geeft Hilde Gerritsen aan.

Met de bijeenkomst van woensdag 20 november komt een einde aan een traject van anderhalf jaar, waarin Gerritsen en Ter Bille hebben nagedacht over wat ze precies met hun project willen en partners hebben benaderd die hen in diverse opzichten steunen. Een periode die begon toen beiden op sportcentrum Papendal bezig waren met hun master Sportbeleid en Sportmanagement. ''Op onze reizen naar Papendal zeiden we wel eens tegen elkaar: 'hoe gaaf zou het zijn om iets voor de Achterhoek te kunnen betekenen. We zijn allebei gek van voetbal en wilden wel iets voor de regio doen'', aldus Gerritsen, volgens wie het in eerste instantie echter bleef bij 'wilde plannen'. Maar op een vrijdagmiddag kwamen Gerritsen en Ter Bille in gesprek met KNVB-medewerker Roland Jansen die hen vroeg wat ze wilden doen voor de Achterhoekse meidenvoetbal. "Dat is onze trigger geweest. Dit jaar telt de Achterhoek vijfduizend voetballende vrouwen en meiden. Onder hen bevinden zich genoeg talenten, maar hen kan niets geboden worden. We roepen heel hard dat alle talenten onze regio verlaten, maar we kunnen hen momenteel op voetbalgebied niets bieden zodat we hen kunnen behouden. Daarin willen we graag verandering in brengen."

Omdat Ter Bille en Gerritsen vanuit het niets zijn begonnen, hebben ze steun gezocht en gevonden bij diverse clubs en instanties. De Graafschap helpt hen aan kennis en informatie over het opzetten van de jeugdopleiding, terwijl de MVVA gebruik mag maken van de velden van de jeugdopleiding van de Doetinchemse eerstedivisionist op sportpark De Bezelhorst. "Bovendien mogen we onze eerste training (januari volgend jaar, BK) en onze kick-off op De Vijverberg houden. En De Graafschap kan ons helpen voor wat betreft kleding'', aldus Gerritsen, die met haar zakenpartner door Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging wordt gecoacht op het gebied van promotie en financiën. "Hij kent de regio en weet hoe je bepaalde zaken moet aanpakken."

De KNVB helpt het duo op voetbalinhoudelijk gebied. "Mensen van de bond geven aan hoe we de meiden op technisch en tactisch gebied kunnen laten groeien en fungeert als sparringpartner."

De plannen van Gerritsen en Ter Bille gaan uit van een talentenacademie die er ieder jaar een team aan de onderkant bijkrijgt. De talentenacademie telt straks vier jeugdteams (MO13, MO14, MO15 en MO17), uiteindelijk is het de bedoeling van Gerritsen en Ter Bille om een eredivisievrouwenteam op te richten. "Maar dat is een stip aan de horizon", zegt Gerritsen, die aangeeft dat de talentenacademie echt iets van de Achterhoek moet worden. "Dus de regionale verenigingen spelen een grote en belangrijke rol. Met tien grotere verenigingen werken we nauw samen en we zoeken verbinding met de overige tachtig clubs."

MVVA start in januari met een MO13-team waarvoor de speelsters worden aangedragen door hun clubs en scouts van de KNVB. Naast de extra trainingen bij MVVA werken de speelsters bij hun clubs de reguliere trainingen af tot ze zestien jaar zijn. "Als ze wat jonger zijn, voetballen de echte talenten bij de jongens. Maar als ze zestien zijn, gaat dat vaak niet meer omdat ze fysiek niet meer mee kunnen. Gevolg is dat ze dan naar een vrouwenteam gaan. Het niveau van de vrouwenteams in de Achterhoek is echter niet zo hoog dat echte talenten voldoende worden uitgedaagd. Daarom bieden we hen de kans om vanaf de MO17 bij ons te gaan trainen en competitie te spelen."
Op welk niveau dat team gaat uitkomen, is nog niet bekend. "Er is een landelijke competitie voor meiden onder zeventien", zegt Gerritsen. "Maar misschien dat wij in een landelijke jongenscompetitie gaan spelen."
Gerritsen is niet bang dat clubs dwars gaan liggen als hun beste jeugdspeelsters uiteindelijk voor MVVA gaan voetballen. ''Jongens willen naar De Graafschap, zij kunnen worden gescout. Wij willen meiden eenzelfde kans bieden. Als club moet je trots zijn als je talenten naar een hoger spelende club kunnen.''

De trainingen voor de eerste speelsters die bij MVVA aan de slag gaan, zijn bedoeld als extra sessies naast de reguliere bij hun vereniging. Zo is er aandacht voor looptraining, wordt er gebruik gemaakt van videoanalyse en wordt gewerkt met smartgoals, een interactief trainingssysteem met doelen met lampjes dat is bedoeld om alertheid en concentratie te verhogen. Belangrijk volgens Gerritsen is de persoonlijke aandacht die iedere speelster krijgt. "Als het nodig is, wordt met speelsters gepraat, onder meer hoe overbelasting kan worden voorkomen", aldus Gerritsen. "De meiden krijgen ook informatie over voeding en rust."

Concentreert MVVA zich in eerste instantie op het trainen van talentvolle voetbalsters, het wil in de toekomst zich ontwikkelen tot een platform dat clubs wil helpen op het gebied van vrouwen- en meidenvoetbal. "We willen verenigingen ondersteunen die dat nodig hebben. En we willen trainsters helpen. Voor een vrouw is het lastig om in het voetbal, van oudsher toch een mannenwereld, verder te komen. Wij willen hen daarbij steunen."

Maar alle plannen van MVVA staan of vallen met geld. Als dat er niet voldoende is, krijgen Gerritsen en Ter Bille hun project niet van de grond. "We hebben voldoende geld voor het eerste half jaar, met de MO13", aldus Gerritsen. "Nu zoeken we sponsors die affiniteit hebben met vrouwen- en meidenvoetbal en ons willen helpen met talentontwikkeling. We willen heel graag dat ons project slaagt, maar daarvoor hebben we wel geld nodig. We hopen dat bedrijven en instanties ons willen helpen nu het project wat concreter wordt."

Potentiële sponsors kunnen contact opnemen met Ter Bille en Gerritsen via info@mvva.nl. Via dit e-mailadres kunnen vertegenwoordigers van verenigingen en andere belangstellenden aangeven of ze de kick-off op woensdag 20 november willen bijwonen.

Hilde Gerritsen en Anouk ter Bille (links) van MVVA. Foto: PR.