Zonnepark in Vreden. Foto: Clemens Bielen
Zonnepark in Vreden. Foto: Clemens Bielen Foto:

Wethouder overtuigd dat gemeente in 2030 energieneutraal is

WINTERSWIJK - Wethouder Zomer is er van overtuigd dat de ambities gehaald worden.

Vervolg pagina 2/3

Er zijn boeren die vinden, dat de zonneparken niet ten koste mogen gaan van landbouwgrond.
"We proberen het draagvlak voor zonneparken te vergroten door de omwonenden zoveel mogelijk te laten meeprofiteren in een coöperatie. Zo geef je de mensen ook wat terug. Voor de grondeigenaren geldt, dat het hun eigen beslissing is en misschien is het voor sommige boeren wel een nieuw verdienmodel om de grond financieel te gelde te kunnen maken. Bovendien bezit Winterswijk 7700 hectare landbouwgrond; afgezet tegen de benodigde 120 hectare is dat 1,5 procent. Je kunt je wel de vraag stellen of je kleine postzegeltjes wilt of grote gebieden zodat de rest van het landschap onaangetast blijft.

Veelgehoord: De kleine man gaat de subsidiepotjes (mee)betalen. Die het eerst komt, het eerst maalt; mensen met geld halen de subsidies binnen.
"Dat klopt niet. Er is in het verleden vaak met subsidiepotjes gewerkt en daar kleven inderdaad nadelen aan. Nu wordt er veel meer met leningen met lage rente gewerkt, revolverende fondsen, die weer aangevuld worden met de aflossingen. Het potje is dus nooit leeg. Juist voor mensen met een kleine beurs kan het interessant zijn, want je kunt met wat je bespaart op de energierekening, de lening aflossen en er is dus 'geen centje pijn'. Na de aflossing is er een lagere energierekening."

Wat doet de gemeente om de biodiversiteit te bevorderen?
"Biodiversiteit staat in het program. Er is inmiddels een rapport uitgekomen van de Wageningen University in het kader van zonneparken en biodiversiteit, dat wij gaan volgen. Verder zullen we ons bomenbestand onder de loep nemen. De monocultuur kan eerder aanleiding geven tot insectenplagen, denk aan de eikenprocessierups. Bij aanplant of vervanging houden we daar rekening mee. Het bermmaaisel wordt afgevoerd, zodat er door de verarming van de grond ruimte komt voor andere planten. De bermen worden ingezaaid met mengsels van wilde planten om meer bijen, vogels en vlinders te trekken.

Ik lees in het coalitieakkoord ook de ambitie om Winterswijk te laten groeien in inwonertal. Moeten we op krimp wel reageren met groei, overbevolking is toch milieuprobleem no.1?
"In onze toekomstvisie staat, dat we streven naar 31.000 inwoners en daarbij zetten we in op woningen met name voor jongeren, want daar is wel degelijk behoefte aan.
In de omgevingsvisie buitengebied wordt maatwerk voorgesteld, meer mogelijkheden tot boerderijsplitsing, dat wordt per perceel bekeken en daar is behoefte aan. Het betreft dan oud-inwoners van de buurtschap, die weer terug willen.
We willen onze natuurwaarden in het buitengebied koesteren. De deuren staan niet wagenwijd open voor verdere verstening en verrommeling. Nieuwe bebouwing betreft meestal inbreiding of uitbreiding van de bestaande kern."

U mag kiezen: verbeter de wereld begin bij jezelf of verbeter de wereld … en laat de politiek het voortouw nemen?
"Allebei zou ik zeggen: Zelf pak ik zoveel mogelijk de fiets en het openbaar vervoer is goed geregeld. De gemeente geeft het goede voorbeeld door het gemeentekantoor en het raadhuis te verduurzamen. De openbare verlichting wordt vervangen door ledverlichting en er loopt op dit moment in de wijk de Rikker een proef met dynamische straatverlichting. De lichten gaan pas aan bij nadering van een fietser of voetganger. Maar uw vraag is ook of de overheid veranderingen moet opleggen of dat de veranderingen vanuit de samenleving moeten komen. De tijd van bewustwording is nu wel gepasseerd, dus ik neig ertoe om nu de overheid aan het woord te laten."

Gaan we het halen?
"Daar ben ik van overtuigd; ik ga me daar volledig voor inzetten!"

Windmolens nabij Lichtenvoorde. Foto: Clemens Bielen