Het bankje aan de Grote Veldweg in Corle. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het bankje aan de Grote Veldweg in Corle. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Vanaf een bankje

Langs de Grote Veldweg

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het bankje langs de Grote Veldweg in Corle staat op een plek waar ik drie verschillende landschapstypen van Winterswijk kan zien. Achter me ligt het oude hoevenlandschap met esgronden, bosjes, houtwallen en oude boerderijen. Voor en links van me ligt een jong ontginningslandschap. Honderd jaar geleden lagen hier nog heidevelden. In de verte zie ik ook nog het broek- en goorontginningslandschap van het Bessinkgoor. Het is een mooie plek om na te denken over de robuuste ecologische verbindingszone tussen Korenburgerveen en Bekendelle.

Deze twee grote natuurgebieden hebben de Natura2000 status. Dat betekent dat de natuurwaarden er hoog zijn en het beschermen waard. Dat wisten we in Winterswijk al vele jaren voordat deze gebieden een speciale status kregen. Ze maken onderdeel uit van een groot Europees natuurnetwerk. Netwerk betekent dat al die natuur met elkaar verbonden moet zijn. Daarbij is het plan ontstaan om Bekendelle met het Korenburgerveen te verbinden. Hoogveen verbinden met een belangrijk beekbos? Dat lijkt misschien vreemd, maar honderd jaar geleden waren beide gebieden al aan elkaar geknoopt door de woeste gronden van het Grote Veld.

Deze keer zeg ik woeste gronden, want het waren meer dan alleen heidevelden. In dat uitgestrekte gebied van Corle naar Woold lagen ook natte, veenachtige delen. De heidevelden waren bovendien gedeeltelijk begroeid met de opslag van dennen en berken, waardoor het zich richting bos ontwikkelde. Wie nu in Bekendelle komt kan zich niet voorstellen dat de heide daar tot aan de beekoever lag. Kap echter een stuk bos weg op de hoge oever, die nu voornamelijk is beplant met naaldhout, dan zal vrijwel meteen de heide er weer verschijnen. De zaden zitten nog steeds in de bodem.

Tussen het veen en het bos lag niet één groot aaneengesloten natuurgebied. Ertussen lagen de akkers en weilanden van de boeren. Een deel van die ecologische verbindingszone is nog steeds aanwezig. Naast het Korenburgerveen ligt het Mentink. Dit bezit van Natuurmonumenten bestaat uit veel bos, maar ook uit boerderijen, akkers en weilanden die grotendeels extensief worden beheerd. Het strekt zich uit tot aan de Bessinkgoorweg. Via de Krim en de Driemark ben je dan al bijna in Bekendelle.

Langs de Grote Veldweg zelf, de lange rechte weg die vanaf Corle bijna helemaal naar de Bekendelle loopt, is niets meer van de natuurverbinding te zien. Misschien dat er in de toekomst wat mogelijk is. Een goede verbinding tussen de beide grote natuurgebieden kan ook de Boven-Slinge zijn. Nabij de Twee Bruggen ligt er een koppelwaterleiding met de Schaarsbeek, die ontspringt in het Korenburgerveen. Meer natuurontwikkeling langs deze beken en de tussenliggende sloten is een goede mogelijkheid. En dan heb je nog de Pieriksbeek die links in de verte stroomt. Als Muldersbeek komt die uit het Mentink om uiteindelijk, ook weer bij de Twee Bruggen, in de Boven-Slinge uit te komen. Intussen kijk ik voor me en zie ik in de verte de kern van Corle liggen. Tussen de houtwallen valt een ander type landschap op, dat van de tuinbouw. Het wordt gekenmerkt door kassen en kwekerijen van bomen, struiken en andere tuinplanten op plekken, waar nog niet zo lang geleden alleen graan stond.

Het landschap van Corle. Foto: Bernhard Harfsterkamp