Tineke Zomer in haar werkkamer. Foto: Clemens Bielen
Tineke Zomer in haar werkkamer. Foto: Clemens Bielen Foto:

Tineke Zomer over duurzame woningen,
windmolens, zonneparken en biodiversiteit

WINTERSWIJK - Sinds februari 2019 ligt er een coalitieakkoord van WB, VVD, GroenLinks en PvdA met dertien programma's. Ambitieus mag het akkoord zeker genoemd worden. Armoedebestrijding, burgerparticipatie en duurzaamheid lopen als rode draad door de verschillende programma's. De ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn is een reusachtige opgave, die de steun en het draagvlak van de inwoners moet gaan verdienen. In dit coalitieakkoord wordt stevig ingezet op een duurzame toekomst. Een flinke ruk aan het stuur. Clemens Bielen vraagt namens Achterhoek Nieuws portefeuillehouder wethouder Tineke Zomer van GroenLinks of het genoeg is.

Wat ziet u als de grootste uitdaging?
Zomer: "De grootste uitdaging is toch wel duurzaamheid in al zijn aspecten. Eerst gaan we kijken hoe we kunnen besparen op onze energie door isolerende maatregelen. Vloerisolatie, dak- en spouwisolatie en driedubbele beglazing. De gemeente probeert dat te stimuleren door middel van voorlichting, goedkope leningen en subsidies. Vervolgens kijken we hoe hernieuwbare vormen van energie zijn toe te passen op woningen en bedrijven in de gemeente zelf."

Winterswijk heeft zich tot doel gesteld om in 2030 energieneutraal te zijn. Wat houdt dat eigenlijk in?
"De definitie luidt, dat alle energie, die in de gemeente wordt verbruikt, in 2030 moet worden opgewekt door hernieuwbare energiebronnen. Die ambitie, en de afspraken daarover, gelden niet alleen voor Winterswijk, maar voor de hele regio en de provincie Gelderland. We kunnen dus de krachten bundelen. Het rijk heeft die ambitie voor het jaar 2050."

'Eind 2020

is er vijftig

hectare aan

zonneparken

gerealiseerd'

Is energieneutraal niet een misleidend begrip, want verkeer wordt niet meegerekend?
"Ja, dat klopt. Het gaat alleen over de bebouwde omgeving, de mobiliteit is niet meegerekend. Er zal in de komende jaren steeds meer elektriciteit worden gebruikt, zowel in de woningen – want we gaan van het gas af – als in het verkeer, door de opkomst van de elektrische auto en de elektrische fiets. De gemeente moet daar ook op inspelen. In tien jaar is het elektriciteitsgebruik verdrievoudigd bij goed geïsoleerde huizen, die van het gas zijn afgekoppeld."

Is daar wel rekening mee gehouden, ik neem aan dat er berekeningen zijn gemaakt over het verbruik?
"In 2017 is er bij meerderheid in de gemeenteraad besloten, dat er zeker tot 2023 geen windmolens worden geplaatst in de gemeente Winterswijk. (Het zo genoemde 'moratorium' op windmolens, red.). Uitgaande van het huidige verbruik zou dat maximaal neerkomen op 120 hectare aan zonnepanelen. Ik denk dat we in de afgelopen maanden al een paar goede slagen gemaakt hebben. Eind 2020 zal er vijftig hectare aan zonneparken zijn gerealiseerd. Onder andere een project op de oude 'Driemark' met tweehonderd parkeerplaatsen overdekt met zonnepanelen en voorzien van laadpalen."

Maar moeten het eigenlijk -zonder windmolens- niet 360 hectare zijn, uitgaande van een verdriedubbeling van het elektriciteitsgebruik?
"Misschien -en daar hoop ik ook op- zijn er nieuwe verbeterde technieken tegen die tijd. Verbeterde technieken om energie op te slaan, en wie weet wat te zijner tijd de rol van waterstof zal zijn. Winterswijk is te klein om daarmee te experimenteren, maar er staat wel een werkbezoek aan Groningen op de agenda om kennis te nemen van de ontwikkelingen. De ontwikkelingen gaan heel snel. Misschien is 360 hectare aan zonnepanelen dan niet nodig. Het kan ook zijn, dat we gaande het proces de plannen nog wat moeten bijstellen."

Moet die energie ook in de gemeente worden opgewekt? In het westen en op zee, waait het harder en schijnt minder vaak de zon. Zijn windmolens en zonneparken niet allebei te lelijk voor ons landschap?
"In principe zijn wij als gemeente zelf verantwoordelijk voor de energievoorziening en moet de energie lokaal duurzaam worden opgewekt. Of je iets mooi of lelijk vindt, is een subjectief begrip. Toen in het verleden wind- en watermolens werden neergezet, was dat omdat mensen ze nodig hadden. Tegenwoordig vindt men ze mooi in het landschap passen. We hebben ook moeten wennen aan hoogspanningslijnen, maar iedereen weet dat we niet zonder kunnen en dat maakt het misschien minder lelijk. Persoonlijk, vind ik, als ik naar Zeeland kijk, de windmolens heel goed in het landschap passen."

Zijn de windmolens niet te snel af geserveerd? Zeker als er veel meer energie moet worden opgewekt door de toename van het elektriciteitsgebruik.
"Er ligt een moratorium op windmolens tot 2023. Dat is in de raad afgesproken met een meerderheid. Dat dienen we te respecteren in een democratie. Ik denk wel dat men zich te weinig heeft gerealiseerd dat de energie-opgave dan volledig met zonneparken moet worden gerealiseerd en daar is ook weerstand tegen."

'Of je iets mooi

of lelijk vindt, is

een subjectief

begrip'

Want even voor de duidelijkheid: Een windmolen van 3MW wekt evenveel energie op als een veld van 20 hectare aan zonnepanelen.
"Inderdaad, bovendien zijn ze complementair: in veel gevallen is er geen zon als het waait, en geen wind als de zon schijnt. Dat is een voordeel. Dat wij energie kunnen betrekken uit de windparken op zee, is een illusie. Die zijn bestemd voor de zware industrie bij Rotterdam, IJmuiden, Groningen en Terneuzen. Bovendien heeft het Rijk bepaald, dat we ook op het land energie uit wind moeten betrekken. Als het moratorium voor windmolens in 2023 is afgelopen, vind ik dat we het weer bespreekbaar moeten maken."


Lees verder op pagina 7

Windmolens nabij Lichtenvoorde. Foto: Clemens Bielen
Zonnepark in Vreden. Foto: Clemens Bielen