Groot Spreekuur GrenzInfoPunkt voor de regio nu in Aalten

Vervolg van pagina 14

Zijn collega mevrouw Huls: "Alleen het invullen van formulieren mogen we niet meer doen, maar natuurlijk wel adviseren en uitleg geven omtrent de diverse aangiftebiljetten. We mogen ook alleen particulieren adviseren, dat wil ik nog graag benadrukken." En haar collega Tomassen vult aan: "Mensen moeten ook zeker op de internetpagina van het GrenzInfoPunkt kijken. Daar staat heel veel informatie op over wonen en werken in het grensgebied met Duitsland en België."
Medewerker Kaphengst van de Deutsche Renten Versicherung is blij dat de laatste jaren de wetgeving wat vereenvoudigd is: "Vergeleken met 25 jaar geleden is het tegenwoordig veel minder gecompliceerd geworden. De lijntjes tussen de grenslanden zijn korter geworden en er is veel meer overleg. Duitsland heeft nu eenmaal een ander systeem dan Nederland of België, en mensen hebben daardoor veel vragen op het gebied van hun rechten en wat hun toekomt en weten vaak ook niet de weg te bewandelen om aanvragen in te dienen. De regels zijn natuurlijk ook veranderd in de loop der jaren, dus wat vroeger gold, kan nu wel heel anders zijn."
Ook Diana Brouwer van het SVB uit Nijmegen is het daar mee eens. "Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer. Iedereen weet wel iets, maar niemand eigenlijk van alles het juiste. Bij ons kunnen werknemers terecht met vragen over rechten en plichten. Waar ben je eigenlijk verzekerd, hoe zit het met de kinderbijslag wanneer je over de grens woont, waar ben je voor ziektekosten verzekerd, kun je ook in twee landen verzekerd zijn? Heel belangrijke thema's om goed in beeld te hebben. Op deze spreekuren informeren wij graag de mensen die met deze vragen zitten of denken aan wonen of werken over de grens."
Op het Groot Spreekuur mag natuurlijk de UWV niet ontbreken. Adviseur Jan Janson benadrukte dat werknemers bij elke verandering zich goed moeten realiseren welke gevolgen dat heeft, zowel persoonlijk als voor een gezinssituatie, zeker bij remigratie (terugkeren naar het land van herkomst). Het UWV in Hengelo (OV) is dé gespecialiseerde afdeling binnen het UWV voor Nederlanders die in het buitenland wonen en werken of dit hebben gedaan. "En dan bedoel ik landen over de hele wereld. Het is mogelijk om als Nederlander, wonende in Nederland en werkzaam in Duitsland, bij het verliezen van een baan een WW-uitkering te krijgen in Nederland. Buiten de EU of de partnerlanden geldt deze regel dus niet. Wie in Dubai een baan heeft bij een plaatselijke firma en zijn job verliest, heeft dus geen WW uitkering aanvragen in Nederland. Vergewis je dus goed wat je doet. Ook komt het vaak aan op de juiste timing. Wanneer bepaalde termijnen binnen de wetgeving niet gerespecteerd worden, kun je ook het recht op uitkering. Dit alles geldt ook voor seizoenswerk; een officiële betrekking als werknemer is een voorwaarde voor een WW-uitkering bij terugkomst; ga dus niet zwartwerken. Wil je vanuit het buitenland terug naar Nederland, neem contact op en vraag aan welke eisen voldaan moeten worden, anders kan het gebeuren dat je direct door naar de Bijstand moet. Ik wil écht benadrukken om eerst te bellen voor advies, voordat er beslissingen genomen worden. Daarvoor is een speciaal internationaal telefoonnummer ingericht voor eerstelijns advies: 0031-888 898 2001."
Eures-adviseur Lammers sluit zich aan bij deze goede raad: "Wacht niet te lang met vragen te stellen wat veranderingen voor gevolgen hebben. Bij een scheiding, een baan verliezen of ziekte komt advies inwinnen over de gevolgen van de veranderingen niet meteen op de eerste plaats, maar de info speelt vaak wel een grote rol bij het nemen van de júiste beslissingen. Maar ook het verhuizen naar het buitenland moet goed worden voorbereid."
Op de site van het GrenzInfoPunkt (GIP) zijn alle data van de spreekuren te vinden. In 2020 zijn de grote spreekuren van het GIP in Aalten op 22 januari en 9 september.


www.grenzinfopunkt.eu