Diana Brouwer van de Sociale Verzekeringsbank geeft informatie aan een bezoekster. Foto: Iris Jansen
Diana Brouwer van de Sociale Verzekeringsbank geeft informatie aan een bezoekster. Foto: Iris Jansen Foto:

Internationale expertise voor grensgangers beschikbaar

Groot Spreekuur GrenzInfoPunkt voor de regio nu in Aalten

AALTEN - Op 23 oktober kon men in het gemeentehuis in Aalten weer vragen stellen omtrent wonen en werken over de grens, tijdens het tweede Groot Spreekuur GrenzInfoPunkt van de EUREGIO. Afgelopen januari is het Groot Spreekuur verplaatst van 's Heerenberg naar Aalten. Daar kunnen grenspendelaars terecht voor vragen op het gebied van sociale zekerheid, belastingen, arbeidsrecht, emigreren en remigreren. Dit Groot Spreekuur is wat uitgebreider dan de normale spreekuren die tien maal per jaar plaatshebben in het Kulturhus Dinxperlo. Op woensdag 22 januari is het volgende Groot Spreekuur in Aalten.

Door Iris Jansen

Eures-adviseur Herman Lammers vertelt over de belangrijke functie die het GrenzInfoPunkt van de EUREGIO langs de hele grensstreek vervult: "Het Eures netwerk is opgezet om werken en wonen in de 28 EU-lidstaten, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen makkelijker te maken. De internationale partners verstrekken op de GrenzInfoPunten informatie en adviseren op het gebied van wonen, werken, rechten en plichten. Niet alleen het werken over de grens neemt tegenwoordig steeds meer toe, maar ook het wonen. Vooral jonge gezinnen kiezen de Duitse zijde omdat daar nog voldoende woonruimte te vinden is. Maar ondanks de Europese Unie en de wel al betere wetgevingen, zijn er nog genoeg zaken waar mensen goed over geïnformeerd moeten zijn voordat ze deze stap nemen. Zelfs een Duitse 450,- euro job kan voor Nederlanders grote gevolgen hebben voor hun AOW; iets waar niemand zo gauw aan denkt. Ook de oudere grensgangers zitten met veel vragen over pensioenen en belastingen. Gelukkig is de wetgeving al wel transparanter dan in het verleden, maar desondanks is er nog steeds een hoop expertise op dit gebied gevraagd."

Specialisten uit Nederland en Duitsland aanwezig voor advies

Medewerker Häckler van het Duitse Finanzamt bevestigde de noodzaak van de spreekuren: "Op het afgelopen spreekuur in Dinxperlo ontvingen we maar liefst 28 bezoekers die vragen hadden omtrent het werken over de grens. Dat zijn zowel Nederlandse als Duitse werknemers. Er blijven soms onduidelijkheden bestaan en sommigen vallen ook werkelijk tussen de wal en het schip. Ik wil ook graag adviseren om voor 30,- euro per jaar lid te worden van de VEG, de Vereniging van Europese Grenslandbewoners. Op de meertalige internetpagina staat ook heel veel informatie over wonen en werken over de grens."

Ook de Belastingdienst Doetinchem en Arnhem is altijd vertegenwoordigd met vier adviseurs. Helaas kon collega Vlutters er op deze dag niet bijzijn, maar de adviseurs Tomassen, Kiers en Huls bevestigen de ervaring van hun Duitse collega. Dirk Kiers: "Dit jaar zijn wij voor het eerst in Aalten aanwezig. Doordat het adviespunt in 's-Heerenberg is te komen vervallen. Het werkt zeer accuraat wanneer alle belangrijke instanties vertegenwoordigd zijn en mensen met vragen meteen een tafel verder kunnen. Je hoeft ook geen afspraak te maken of te betalen voor het advies. In deze regio zijn ook nog de spreekuren in Bocholt en Winterswijk te bezoeken. Natuurlijk kunnen mensen ook telefonisch contact opnemen met de belastingdienst maar de lijnen zijn vaak door de drukte overbelast. Tijdens deze persoonlijke gesprekken is er ook gewoon wat meer tijd om de vragen te beantwoorden; soms kunnen problemen zeer complex zijn."


Lees verder op pagina 20