Voorzitter Adema van de Erfgoed Klussenbrigade overhandigt nestkast aan Ronald van Harxen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voorzitter Adema van de Erfgoed Klussenbrigade overhandigt nestkast aan Ronald van Harxen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Vijf nieuwe nestkasten voor de steenuilenwerkgroep

Elke nieuwe nestkast is welkom

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op zaterdagmiddag werden er vijf speciale nestkasten overhandigd door Ben Adema van de Erfgoed Klusbrigade aan Ronald van Harxen van de steenuilenwerkgroep Achterhoek. Een van de nestkasten werd daarna geplaatst in een oude perenboom op het erf van boerderij Poelhuis in Meddo. De Erfgoed Klusbrigade timmerde de steenuilenkasten in elkaar en de steenuilenwerkgroep zal ze plaatsen op boerenerven. "We zijn blij met elke extra nestkast", zegt Van Harxen.

Vrijwilligers in het zonnetje zetten
Arjen Poelmans, ecoloog van de gemeente Winterswijk, heeft de Erfgoed Klusbrigade gevraagd de nestkasten te maken. "Dit is een mooie gelegenheid om het werk van beide vrijwilligersorganisaties in het zonnetje te zetten." De Erfgoed Klusbrigade is ruim een jaar geleden officieel gestart. De vrijwilligers helpen bij het opknappen van kleine objecten, die van cultuurhistorische waarde zijn zoals oude kippenhokken of waterputten. "Maar we zijn niet altijd buiten bezig", zegt Ben Adema. "In onze werkplaats hebben we tijd om deze nestkasten te maken." Er zijn verschillende modellen gemaakt op aanwijzingen van de steenuilenwerkgroep. "Er zijn er nog acht meer, die later gebruikt kunnen worden."

Geschikt boerenerf
Jan Tiggeloven van boerderij Poelhuis heeft zijn twijfels of de oude perenboom nog geschikt is voor de nestkast. "Van de zomer zat er wel vaak een steenuiltje, en peren waren er dit jaar ook nog voldoende. Maar of die boom het nog lang volhoudt?" De vier leden van de Steenuilenwerkgroep concluderen na enige inspectie dat de boom nog wel een tijdje mee gaat en plaatsen daarna de nestkast. "Dit is een heel geschikt boerenerf voor de steenuil", zegt Ronald van Harxen. Oude en jonge fruitbomen, houtwallen, rommelige hoekjes, het is een plek waar de steenuil voldoende muizen en andere prooidieren kan vinden. Met de steenuil in de Oost-Achterhoek gaat het goed, in tegenstelling tot andere delen van Nederland. Dat heeft zeker met de inspanningen van de Steenuilenwerkgroep te maken. "Vroeger broeden de steenuilen in holten in oude knotwilgen en fruitbomen. Die zijn vaak verdwenen." Maar rondom de boerderijen in oude schuurtjes en in de vele nestkasten die de werkgroep heeft geplaatst zijn nieuwe mogelijkheden gekomen. De werkgroepleden controleren elk jaar weer al die broedplaatsen en maken mensen in het buitengebied ook enthousiast voor de steenuil. "Daar zijn we een flink aantal zaterdagen druk mee, maar we doen het graag."

Vijf nestkasten voor steenuilen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De uilenkast wordt geplaatst in een oude perenboom. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nestkast is geplaatst. Foto: Bernhard Harfsterkamp