Zorgen over sluiting politiecellen in Doetinchem

Zorgen over sluiting politiecellen in Doetinchem

Wegbrengen arrestanten kan tot onveilige situaties leiden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Eind vorige week werd aangekondigd dat er in het werkgebied van de Regionale politie-eenheid Oost-Nederland bestaande uit Gelderland en Overijssel diverse cellencomplexen zullen worden gesloten. De plaatselijke politiebureaus hebben eenvoudige cellen, maar wanneer arrestanten in de Achterhoek langer moeten worden opgesloten, worden ze naar Doetinchem gebracht. Het plan is om deze cellen te sluiten. Arrestanten zullen binnenkort naar Elst gebracht moeten worden. Burgemeesters en politieke partijen vragen zich af op dit een goede oplossing is.

Slechts één cellencomplex voor Gelderland
Wanneer een arrestant van Winterswijk naar Doetinchem wordt gebracht betekent dit dat de agenten die de arrestanten begeleiden niet ter plekke beschikbaar zijn. 's Avonds, 's nachts en in het weekend, wanneer er toch al minder agenten beschikbaar zijn, kan dat nu al tot problemen leiden. Wanneer de agenten naar Elst moeten rijden, zijn ze nog langer weg en niet beschikbaar in de Achterhoekse gemeenten. Burgemeester Mark Bouwmans van de gemeente Doetinchem heeft namens de andere burgemeesters in de Achterhoek al laten weten hier daarom grote bezwaren tegen te hebben. Het voorstel van de politietop in Oost-Nederland leidt er toe dat de cellen in Doetinchem, Tiel, Ede, Arnhem en Nijmegen worden gesloten. Daarvoor komt één cellencomplex, dat nog in Elst moet worden gebouwd. Reden voor de sluiting zijn bezuinigingen en het gebrek aan personeel.

Alleen sluiten als er een aparte vervoersdienst komt
De burgemeesters in de Achterhoek kunnen alleen instemmen als er een aparte vervoersdienst komt voor de arrestanten, zodat de plaatselijke agenten niet met het vervoer worden belast.
Thomas de Roos (CDA Winterswijk) heeft daarom namens alle Achterhoekse CDA fracties zijn zorgen geuit aan CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam. De Achterhoekse CDA fracties ondersteunen de eis van de burgemeesters voor het invoeren van een vervoersdienst voor arrestanten. Volgens De Roos is dit een nodige stap om agenten te laten doen waar ze voor aangenomen zijn. Hij geeft aan dat er landelijk ook al voorbeelden zijn, waar dit werkt.
Mark ten Pas (PvdA) stelde eerder deze week al vragen over de kwestie aan burgemeester en wethouders. Hij spreekt over een "zorgwekkende berichtgeving" en wil weten hoe B en W hier tegen aan kijkt. Loes ten Dolle laat weten dat zij voor de D66 Achterhoek met een soortgelijke actie bezig is als het CDA. Ze wil een brief sturen naar de Provinciale Statenfractie in Gelderland en naar de Tweede Kamerfractie.
"Wij ondersteunen ook de wens van de Achterhoekse burgemeesters", zegt Henk-Jan Tannemaat (Winterswijks Belang).
"Er moet een oplossing gevonden worden."
Peter Voogt (GroenLinks) laat weten niet blij te zijn met het afbreken van voorzieningen in plattelandsregio's. Het is niet bevorderlijk voor de dienstverlening aan de burger. Op 19 november wordt er door de Politie Oost Nederland overlegd met alle burgemeesters van Gelderland en Overijssel over de voorgenomen sluiting van de cellen.