Burgemeester Bengevoord reed het duizendste ritje nog eens. Hij haalde Jeanet Adolfs op. Foto: Verona Westera
Burgemeester Bengevoord reed het duizendste ritje nog eens. Hij haalde Jeanet Adolfs op. Foto: Verona Westera Foto:

Meer dan 1000 ritten door AutoMaatje

WINTERSWIJK - Dat het ANWB AutoMaatje Winterswijk een succes zou worden, bleek al snel na de aftrap van het project in februari van dit jaar. Maar dat binnen acht maanden al duizend ritten gereden zijn, verbaasde ook Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging en Vrijwilligerspunt Winterswijk. "Dat hadden we vooraf niet voor mogelijk gehouden", aldus Garritsen tijdens de viering van de mijlpaal, afgelopen woensdag. Inmiddels staat de teller al op zo'n 1200 ritten.

Door Verona Westera

Burgemeester Joris Bengevoord beloofde bij de aftrap van het project in februari dat hij zich aan zou melden als vrijwilliger om te helpen minder mobiele Winterswijkers van A naar B te brengen. Garritsen vond de viering van de duizendste rit en mooi moment om de burgemeester aan deze belofte te houden. Daarom haalde Bengevoord woensdagmiddag Jeanet Adolfs op en bracht haar naar het onderkomen van de Winterswijkse Uitdaging aan de Torenstraat 9.
Daar zaten een groot aantal chauffeurs al aan de koffie met een gebakje. Op dit moment zijn er dertig vrijwillige chauffeurs en zo'n 157 deelnemers die gebruik maken van het Automaatje. "Ik hou van autorijden. In mijn werkzame leven reed ik wel 50.000 km per jaar", vertelt een van de aanwezige chauffeurs. "Daarnaast vind ik het fijn dat ik hiermee ook nog eens mensen kan helpen en soms ontstaat er onderweg een goed gesprek." Want het project AutoMaatje is niet alleen bedoeld voor vervoer van A naar B, maar het 'Maatje' in de naam geef aan dat ook het sociale aspect meespeelt. Bedoeling is dat mensen tijdens de ritten met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Zowel Garritsen als Bengevoord spraken hun waardering uit voor de chauffeurs. "Onze Chauffeurs staan voor alles open en deinzen er niet voor terug om ook nachtelijke ritten uit te voeren", aldus Garritsen die het voorbeeld aanhaalde van een Turkse mevrouw zonder netwerk in Winterswijk. "Zij moest 's nachts naar vliegveld Dusseldorf. Dat was zo geregeld", aldus Garritsen. "Nu moeten we ervoor oppassen dat we niet aan ons eigen succes ten onder gaan, zoals in Almelo gebeurde", waarschuwt hij. "Daar waren zo veel deelnemers dat er niet voldoende vrijwilligers waren."
De dames van de telefooncentrale en balie, werden eveneens bedankt. Garritsen: "Zij hebben zelfs in de vakantiemaanden vanuit huis met een mobiele telefoon ervoor gezorgd dat de ritten gewoon door gingen, zodat de deelnemer konden komen waar ze moesten zijn."
De vrijwilligers kregen als bedankje een handdoek en een kalender. Ook was er voor alle Automaatje chauffeurs een kleurig jack geregeld. De jacks werden aangeschaft van een subsidie voor dit project dat beschikbaar was gesteld door ZOOV (het regionale vervoersysteem in de Achterhoek).

Voor de viering van de 2500ste rit zijn alle aanwezigen alvast uitgenodigd door de burgemeester op het gemeentehuis.