Maak een gat in de regenpijp

In de afgelopen week zag ik de gemeente Winterswijk twee keer voorbij komen in een ranglijst over verstening. Bedoeld wordt dat er steeds minder ruimte is voor groen in onze tuinen, omdat we liever de tuinen betegelen. Vroeger zetten we onze tuinstoelen op het gazon, tegenwoordig moeten ze op verhard oppervlak staan. Dat is ook handiger voor de barbecue, want dan staat die stabieler.

Gras en bloemen zijn niet helemaal verdwenen. In Winterswijk zijn de tuinen die alleen maar uit tegels, steentjes en ander plaveisel bestaan nog in de minderheid. Daarom scoorden "we" heel goed in een lijst die opdook in de krant. In Winterswijk is gemiddeld 20,4% van de tuinen versteend. Daarmee staat ons dorp in de ranglijst van 380 gemeenten op plaats 353. In dit geval is een lage plek gunstig, want hoe hoger op de lijst, des te meer verstening. De minst versteende gemeente? Wassenaar, de gemeente met grote villa's en enorme tuinen. Het meest versteend is Almere. Daar is twee derde van de tuinen bestraat. In een presentatie over biodiversiteit en landschap kwam een andere lijst voorbij. Daarin stond Winterswijk op de 177ste plaats. In deze lijst betekent hoe lager, des te slechter. "Onze bebouwde kom is behoorlijk versteend", zei de gemeentelijke ecoloog. Ik weet niet wat het verschil is tussen de twee lijsten, maar misschien zijn in de gunstige de tuinen in het buitengebied meegeteld. Het maakt niet veel uit voor mijn conclusie, want 20% is nog altijd veel. Streven naar 10% is goed en daarvoor mag de helft van de "stenen" in de tuinen verdwijnen.

Meer groen in onze tuin is beter voor plant, dier en mens. In een warme zomer is de temperatuur daar aangenamer. Het is goed tegen de verdroging, want het water dat in de tuin terecht komt, kan daar grotendeels in weg zakken. Het loopt niet meteen het riool in om daarna razendsnel in de richting van de Noordzee te worden afgevoerd. Dat geldt helaas alleen voor de regen, die rechtstreeks in de tuin terecht komt. Een tuin is meestal een klein deel van het perceel. Er staat een huis met bijgebouwen en schuren op. De regen die op de daken terecht komt gaat via dakgoten en regenpijpen net zo snel richting Rijn en verder.

Daarom is een "tegeltje eruit, een plantje erin" niet genoeg. Er moet veel meer water de bodem van die tuin in. Daarvoor heb ik een goede oplossing gevonden: maak een gat in de regenpijp. Of verwijder een tussenstuk van een van uw regenpijpen. Ik heb het gedaan. Sindsdien stroomt het regenwater weer rijkelijk het niet versteende deel van mijn tuin in. Zoals wel meer mooie oplossingen kwam deze toevallig tot stand. Het gat in de ene regenpijp ontstond, nadat die verstopt was. Door er van bovenaf met een stok in te stoten, stootte ik de pijp stuk. Dat de regenpijp aan de voorkant van mijn huis een tussenstuk mist, komt door een storm. Dat gebeurde al enige tijd geleden, maar het kwam er nog niet van het te repareren. Dat zal ik niet meer doen. Het regenwater mag de tuin in stromen. Enige nadeel is dat als het 's nachts hard regent ik de regen wel heel erg hard op het plaveisel hoor kletteren. Gelukkig slaap ik meestal snel in.