Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de boeren toe. Naast hem Henk Hoenink en Alfred Scholten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Boeren blokkeren wegen naar Wooldseveen

Angst overheerst dat natuur toekomst landbouw onmogelijk maakt

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Ruim honderd boeren blokkeerden de wegen naar het Wooldseveen, een van de vier Natura2000-gebieden van Winterswijk. Ze vroegen daarmee aandacht voor de gevolgen die deze bijzondere natuurgebieden kunnen hebben voor de landbouw . Bijna alle Winterswijkse landbouwbedrijven liggen in de cirkels van vier kilometer om Wooldse Veen, Willinks Weust, Bekendelle en Korenburgerveen. Die cirkels bepalen volgens Alfred Scholten en Henk Hoenink, de woordvoerders van de boeren, hun toekomst. "Of je wordt opgekocht en je vergunning wordt vernietigd of je vergunningen en productierechten worden drastisch ingeperkt." Scholten is bang dat daardoor de Winterswijkse landbouw failliet gaat.

Alfred Scholten was verrast over de opkomst. "We hadden op 75 boeren met trekkers gerekend, het zijn er honderd geworden. Het geeft aan dat het leeft." Door de blokkade werden de werkzaamheden om het Wooldseveen natter te maken tijdelijk stil gelegd. De landbouwers legden aan gedeputeerde Peter Drenth, wethouder Inge Klein Gunnewiek en gemeenteraadsleden uit, waarom zij zich bedreigd voelen door de plannen van de regering om de uitstof van stikstof te verminderen. De angst is dat vooral de landbouw opnieuw moet boeten voor het oplossen van het stikstofprobleem.


Lees verder op pagina 5

Trekkers op weg naar het Wooldseveen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De boeren blokkeren een van de toegangswegen richting veen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bij een protestactie horen leuzen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Alfred Scholten spreekt de boeren toe. Foto: Bernhard Harfsterkamp