Niek en Lida van Zutphen vieren hun diamanten huwelijk. Wethouder Aalderink krijgt een cadeau. Foto: Verona Westera
Niek en Lida van Zutphen vieren hun diamanten huwelijk. Wethouder Aalderink krijgt een cadeau. Foto: Verona Westera Foto:

Niek en Lida van Zutphen zestig jaar getrouwd

WINTERSWIJK - De trouwambtenaar zag het meteen: 'daar komt een liefdevol paar'. En hij had gelijk. Het echtpaar Niek Van Zutphen en Lida van Zutphen-Sijdeman vierde donderdag 10 oktober dat zij zestig jaar gelden in het huwelijk traden, met familie, vrienden en buren. Locoburgemeester Wim Aalderink overhandigde namens de gemeente bloemen aan het diamanten echtpaar. In de vaas was het logo van de gemeente gegraveerd, zodat Niek en Lida een blijvende herinnering hebben aan deze bijzondere dag.

Door Verona Westera

Niek en Lida genoten zichtbaar van alle bezoek en waren erg blij met de felicitaties die zij per brief ontvingen, namens de koning en de commissaris van de Koning.

Niek (88) en Lida (83) ontmoetten elkaar in de schouwburg in Rotterdam. "Het was het stuk Medea, een moeilijk stuk", weet Lida zich nog goed te herinneren. "Ik was daar met mijn moeder en een vriendin", gaat ze verder. Deze vriendin kende Niek via de kerk en zij stelde de twee aan elkaar voor. "Ik vond hem meteen een leuke jongen", lacht Lida. "Ja, ze kaapte me meteen in hoor", grapt Niek. Op 10 oktober 1959 trouwden ze in Rotterdam. In het zelfde jaar verhuisde het echtpaar naar Winterswijk. Ze kregen twee kinderen. "Mijn schoonvader wilde weer gaan studeren en Niek zou dan het familiebedrijf, Winkelaar uitgeverij en drukkerij, overnemen", legt Ida uit. "Ik had in Rotterdam een baan in de reclame", vult Niek aan. "Maar daar was ik na vijf jaar wel klaar. Ik heb aangegeven dat ik tijdelijk de uitgeverij en drukkerij wel wilde voortzetten. Maar dat tijdelijk werd tot mijn 72ste", vertelt hij lachend. Niek van Zutphen is de grondlegger van Achterhoek Nieuws. "In Rotterdam verscheen het huis-aan-huisblad 'De Havenloods', zelfs nu nog. De formule van deze krant heb ik als voorbeeld gebruikt voor het opzetten van Achterhoek Nieuws." Daarvoor gaf Winkelaar sinds 1902 de Nieuwe Winterswijkse Courant uit. Dit alom in Winterswijk gelezen abonnementsblad verscheen tot en met 1990.

Ook Lida werkte mee in het bedrijf. "Ik reed graag auto, daarom hielp ik bij de verspreiding", legt ze uit. "Dat was wellicht nog wel het allermoeilijkste bij het krantenbedrijf. Een goede verspreiding en daar heeft Lida hard voor meegewerkt", complimenteert Niek zijn vrouw.
Naast zijn werk in de uitgeverij was Niek ook actief binnen de Winterswijkse gemeenschap, onder andere bij de ABH, waar hij dertien jaar voorzitter was. Maar hij heeft zich ook landelijk ingezet voor de positie van de huis-aan-huisbladen bij de Nederlandse Nieuwsblad Pers.
Lida was ook jarenlang actief in de Winterswijkse gemeenschap. Zij werkte in de terminale thuiszorg. "Door de artrose kon ik dit werk niet meer doen, maar het was zulk mooi en dankbaar werk waar ik zo veel voor terug kreeg." Helaas kon Lida door de artrose ook niet meer gymnastieken. "En dat terwijl ze nog wel nationaal kampioen ritmische gymnastiek is geweest", laat Niek met enige trots weten.

Locoburgemeester Aalderink bracht dan wel de bloemen, maar ging zelf ook niet met lege handen naar huis. Hij ontving een oude foto van het voormalige pand van uitgeverij Winkelaar aan de Meddosestraat.


Boerenprotest bij Wooldseveen

Vervolg voorpagina

Al veel gedaan
Scholten en Hoenink hebben zondag pas de Actiegroep Boeren Natura 2000 opgericht en daarna snel hun actie georganiseerd. Aanleiding waren de uitlatingen van minister van Landbouw Carola Schouten, die het Wooldseveen als voorbeeld noemde om de stikstofmaatregelen van het kabinet te rechtvaardigen. Ook viel een reportage in het landelijke Nieuws verkeerd. Daarin werd Udo Hassefras van Natuurmonumenten geïnterviewd.
Hij vertelde niet alleen over de herstelmaatregelen in het veen, maar zei ook dat brongerichte maatregelen, oftewel beperking van de stikstofuitstoot bij boerenbedrijven, noodzakelijk blijft. "Als het om het Wooldseveen gaat zijn wij de enige bron, waardoor wij weer moeten inleveren", zei Scholten, "Terwijl wij al zoveel hebben gedaan. Technische maatregelen in de stallen, aanpassingen bij de bewerking van het land en nu moeten we nog meer doen."

Boeren rond Wooldseveen blijft mogelijk
Gedeputeerde Drenth probeerde de boeren gerust te stellen. "Het verhaal van de vier kilometer-cirkels klopt niet. Jullie kunnen hier gewoon blijven boeren. Er worden alleen bedrijven op vrijwillige basis opgekocht. Alle vergunningen blijven van kracht, ook die voor aanpassingen van stallen. Jullie kunnen voldoen aan de eisen en weten hoe dat moet. Ook in de buurt van Natura2000-gebieden." Toch bleef er twijfel bij Scholten en de andere boeren.
Drenth benadrukte dat de provincie Gelderland samen met de boeren en andere belanghebbenden de stikstofproblemen wil aanpakken. "In Gelderland horen de landbouw en de natuur bij elkaar en dat willen we zo houden. Wij houden van onze omgeving en die moet duurzaam economische en duurzaam ecologisch zijn. Er is ook nooit gezegd dat alleen de boeren de schuld hebben. We produceren allemaal stikstof en zullen allemaal een bijdrage moeten leveren. Niet alles kan meer, iedereen, ook de huishoudens, verkeer en de bouw, zal een steentje moeten bijdragen, niet alleen de landbouw."
Scholten was enigszins gerustgesteld door de woorden van Drenth. "Maar de landelijke overheid is anders dan de provincie. Uit Den Haag komen andere geluiden." Ook pleitte hij voor een proefproject in Winterswijk. "Schaf al het algemene beleid af en geef de boeren in Winterswijk de kans om te laten zien dat zij op bedrijfsniveau alle doelen kunnen realiseren." De gedeputeerde beloofde hiervoor bij minister Scholten steun te vragen.