Michiel van der Kley bij de opening Leonardo da Vinci tentoonstelling bij CIVON in Ulft. Foto: Henk van Raaij
Michiel van der Kley bij de opening Leonardo da Vinci tentoonstelling bij CIVON in Ulft. Foto: Henk van Raaij Foto:

Internationaal rondtrekkende expo Leonardo da Vinci nu in Ulft

ULFT - Een bezoek van John Haverdil aan het Romeinse Museo Leonardi da Vinci mondde uit in het naar Ulft halen van een internationaal rondreizende expo over het Italiaanse genie. Afgelopen woensdagmiddag vond de opening plaats van het project dat is opgezet en gefinancierd vanuit een Duits-Nederlands samenwerkingsverband.

Door Reinier Kroesen

Wereldwijd is er dit jaar volop aandacht voor de vijfhonderdste sterfdag van Leonardo da Vinci. Ook op de grens van de Achterhoek en de Duitse Kreis Borken middels een euregionaal project van het INTERREG Deutschland Nederland.

'...dat zoveel kinderen er zo enthousiast mee bezig waren'

Velen kennen de Italiaan vooral van de Mona Lisa, maar hij was een multitalent. Da Vinci was behalve kunstschilder ook uitvinder, architect, dichter en visionair. Met zijn onderzoekende en vrije geest bedacht hij oplossingen en theorieën waarmee hij in de vijftiende eeuw honderden jaren in denken en handelen vooruitliep. In het CIVON Innovatiecentrum op het DRU Industriepark is in oktober en november 2019 een unieke inkijk in zijn gedachtewereld te zien. De tentoonstelling maakt deel uit van een breed pakket aan activiteiten die de blijvende interesse in de wereld van techniek nastreeft.
Er staan vooral schaalmodellen opgesteld van Da Vinci's ontwerpen, gemaakt door Italiaanse ambachtswerkers op basis van Leonardo's originele tekeningen. Verder wordt zijn levensloop inzichtelijk gemaakt en zijn diverse reproducties van zijn schilderwerk aanwezig. 'Leonardo da Vinci, artist, inventor, genius' is de naam van deze internationaal rondreizende tentoonstelling die voor het eerst te zien was in 2017 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Mede-initiatiefnemer John Haverdil was een van de sprekers tijdens de opening. Haverdil verklaarde waar de motivatie vandaan kwam om de Da Vinci expo naar Ulft te halen: "Het is jaren geleden dat ik in een museum in Rome werd getroffen door zijn werken, vooral door de op schaal nagebouwde technische apparaten. Wat me daar zo aan boeide was dat zoveel kinderen er zo enthousiast mee bezig waren. Dat is me altijd bijgebleven. Toen ik later in gesprek kwam met CIVON directeur Cees Nieuwenhuijse kwam dat terug en hadden we het over de industrie, techniek en de maakindustrie hier in de regio. En toen kwam dat beeld van die kinderen weer bij me terug. Geen Lego, geen computerspelletjes, nee, houten handgemaakte objecten die Da Vinci ooit gemaakt had, dat had hun belangstelling. Daarop vroeg ik af me of die daar thuis ook mee verder zouden gaan, gaan die ook dromen, gaan die ook schetsen? Worden het ook nieuwe Leonardo's? Toen bedacht ik me dat we die dromers moesten vangen en samenbrengen met de denkers en de techneuten, zodat ze elkaar stimuleren. Ik zou graag willen dat we met deze expositie leren omdenken, andere dingen te gaan doen. De creativiteit van dromen, denken en doen die Da Vinci's uitvindingen kenmerken sluiten aan bij de kwaliteiten en ambities van deze regio, waar maakindustrie en uitvindingen hand in hand gaan. Na Eindhoven is dit het gebied waar de meeste patenten worden weggegeven. Ik heb wel eens gezegd, en dat kwam van René van Gils vandaan, Leonardo had wel een Achterhoeker kunnen zijn!"

De expositie is gratis te bezoeken op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag 26 oktober eveneens van 10.00 tot 17.00 en op diverse zondagen in november van 12.00 tot 17.00 uur.

Eerste bezoekers van de Da Vinci Expo bewonderen een Italiaans schaalmodel. Foto Reinier Kroesen
Michiel van der Kley bij de opening Leonardo da Vinci tentoonstelling bij CIVON in Ulft. Foto: Henk van Raaij