Voor alle sectoren verblijfsrecreatie, uitgezonderd kamperen, is nog groei mogelijk. Foto: Stan Bouman
Voor alle sectoren verblijfsrecreatie, uitgezonderd kamperen, is nog groei mogelijk. Foto: Stan Bouman Foto:

Verblijfsrecreatie in de Achterhoek zeer vitaal

ACHTERHOEK - Op verzoek van elf Achterhoekse gemeenten is in samenwerking met Achterhoek Toerisme, de RECRON en Koninklijke Horeca Nederland een onderzoek uitgevoerd naar de vitaliteit van de verblijfsrecreatie in de Achterhoek. De recreatiemarkt is volop in ontwikkeling en weliswaar zeer vitaal, maar de vraag is wel hoe we de sector in de Achterhoek naar de toekomst toe gezond houden.

Door Rob Weeber

Afgelopen dinsdag presenteerde het onderzoeksbureau Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd bij monde van Jan Jaap Thijs de conclusies uit het rapport. De Achterhoek telt zo'n 90.000 slaapplaatsen, hotels, B&B 's, (kleinschalige) bungalowparken, solitaire bungalows, groepsaccommodaties, (mini-)campings, verhuuraccommodaties en camperplaatsen. In 2017 noteerde men circa drie miljoen overnachtingen. Bijna 80% van de overnachtingen vindt op campings plaats, inclusief overnachtingen van vaste standplaatsbewoners.

Voor het vitaliteitsonderzoek zijn de B&B 's weggelaten. Algemeen wordt aangenomen dat deze activiteit niet het hoofdinkomen van de ondernemer vormt. Voor de drie sectoren hotels, bungalowparken en campings zijn drie dingen onderzocht: de ontwikkeling van vraag en aanbod, het profiel van vraag en aanbod met behulp van leefstijlen en de vitaliteit naar de toekomst toe. De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn als volgt.
Voor bijna alle sectoren geldt dat een kwantitatieve ontwikkeling van vraag en aanbod mogelijk is, behalve voor de kampeersector. De groei van het aantal overnachtingen zal de komende jaren dan ook doorzetten. Voor hotels en groepsaccommodaties is (beperkte) groei mogelijk. Voor bungalowparken en campings is die ruimte er niet. Nieuwe ontwikkelingen derhalve kunnen ten koste van bestaande bedrijven gaan. Men gaat hierbij uit van bestaande doelgroepen. Voor nieuwe ontwikkelingen die nieuwe doelgroepen aantrekken, is wel ruimte.

Leefstijl
Er is bij 328 bedrijven over alle sectoren (steekproef van 50%) een doelgroepanalyse uitgevoerd. Deze is uitgevoerd aan de hand van de 'Leefstijlvinder' (leefstijlvinder.nl), en geeft inzicht in de leefstijl van verschillende doelgroepen op het gebied van vakantie en vrije tijd. Het onderscheidt zeven types mensen, variërend van avonturier tot rustzoeker. Leefstijlvinder geeft antwoord op de vraag waar deze consument te vinden is en hoe hij te bereiken is. Op deze wijze kan iedere ondernemer zien voor welke doelgroep(en) zijn aanbod aantrekkelijk is.

Kwaliteit
De vitaliteitsanalyse bekeek de kwaliteit van de accommodatie en het toekomstperspectief ervan. Alle accommodaties zijn ingedeeld in vier categorieën: voorlopers, middenmoters, zorgenkindjes en achterblijvers. Tot de voorlopers behoort twaalf procent van de bedrijven. Deze springen er echt uit wat betreft huidige kwaliteit en toekomstig perspectief. Hun doelgroepen zijn vooral de inzicht- en stijlzoekers. Zestig procent van de bedrijven zijn middelmotors, verreweg de grootste groep in de Achterhoek. Hun doelgroepen zijn vooral verbindings-, rust- en inzichtzoekers. Een kwart betreft zorgenkindjes. Dit zijn bedrijven die reden tot zorg zijn omdat bijvoorbeeld de kwaliteit achtergebleven is. De doelgroepen betreffen de rust- en verbindingszoekers. Voordeel is wel dat met meer investering in kwaliteit de zorgenkindgroep verlaten kan worden. De achterblijvers, een kleine groep, zijn bedrijven die eigenlijk niet meer binnen de recreatiesector thuishoren. Het zou teveel investeringen vergen om de omslag te maken. Het betreft bijvoorbeeld bungalowparken waar permanente bewoning plaatsvindt of bewoning door migranten. De doelgroep hier is bijna uitsluitend de rustzoeker.

Vitale sector
De algehele conclusie is dat de sector in de Achterhoek vitaal is, zeker ook ten opzichte van andere regio's in Nederland. 72 procent van de bedrijven, voorlopers en middenmoters, scoort positief als het gaat om kwaliteit en toekomstperspectief (79 procent van de bedden). De belangrijkste aanbeveling naar de gemeenten en ondernemers is het gezamenlijk werken aan een toekomstvisie voor de vrijetijdsagenda voor de Achterhoek. Het gaat daarbij om gezamenlijkheid in het bepalen van ruimte voor nieuwe initiatieven, in het creëren van diversiteit in het aanbod en het verbeteren van de kwaliteit van ondernemerschap.