De Beweegtuin wordt bekeken door de gasten en bewoners. Foto: Miriam Szalata
De Beweegtuin wordt bekeken door de gasten en bewoners. Foto: Miriam Szalata Foto:

Estinea opent beweegtuin en viert nog meer feest

AALTEN - Feest bij zorgorganisatie Estinea in Aalten. Cliënten, familie, medewerkers en andere betrokkenen vierden zaterdag uitgebreid dat het complex aan de Slaadreef 25 jaar bestaat en er een lange periode van verbouwen kon worden afgesloten. Als klap op de vuurpijl werd de fraaie, nieuwe beweegtuin geopend.

De in 1994 gebouwde huisvesting aan de Slaadreef bleek een paar jaar geleden dringend aan modernisering toe. ,,We constateerden dat het niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd'', zegt bestuurder Beatrijs van Riessen van Estinea. ,,Aan de huisvesting van mensen met een beperking worden in deze tijd andere eisen gesteld. Voorheen hadden we slaapkamers met een gezamenlijk sanitair. Nu heeft iedere bewoner een zit/slaapkamer en eigen sanitair.''

Vier woningen op het terrein zijn volledig vernieuwd, zo laat regiomanager Eline Franck in een rondleiding zien. Naast eigen slaapkamers met sanitair zijn er in de woningen ook ruime groepsruimten en buitenterrassen. Een vijfde pand, dat voorheen een soort kantoor was en de afgelopen jaren geschikt was gemaakt voor tijdelijke bewoning, is nu ook omgebouwd tot volwaardige woning. In totaal 54 cliënten van Estinea wonen hier op de Slaadreef.

Snoezelruimte
In een centraal gebouw is de verbouwde dagbesteding gehuisvest. Mooie grote lokalen waar de cliënten kunnen werken en activiteiten ondernemen. In het hart een groepsruimte met ruime open keuken goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers maar ook met poortjes af te sluiten. Trots is Eline Franck ook op de vernieuwde snoezelruimte, waar cliënten voor ontspanning zich kunnen terugtrekken op een waterbed of ballenbak met bubbelende zuilen naast zich.

De nieuwe beweegtuin buiten is een verhaal apart. Nadat het zwembad op het complex was gesloten, bleek er wel een behoefte een onderdeel ontspanning en beweging aan het terrein toe te voegen. De stichting Vrienden van Estinea maakte zich hier sterk voor en wist er door fondsenwerving de benodigde 90.000 euro voor binnen te halen. Het resultaat is een fraaie, bloemenrijke tuin met allerlei toestellen om te bewegen, zoals een rolstoelschommel en speciale fitnessapparatuur. Naast de cliënten van Estinea kunnen ook buurtbewoners en anderen hier veel plezier beleven. De beweegtuin werd extra feestelijk geopend met een act van de toneelgroep Spelen van Estinea.