Foto spieker met vlasoven. Foto: Daniël Hoitink Fotografie.
Foto spieker met vlasoven. Foto: Daniël Hoitink Fotografie. Foto:

Van der Lugt stichting schenkt vlasoven in Huppel aan Landgoed te Veene in 't Woold

Stemmen op project vlasoven voor Gelderse Roos mogelijk

WINTERSWIJK - Naast het bekende korenspieker Kössink in Huppel staat sinds de jaren '70 een authentieke vlasoven van ruim 200 jaar oud. Deze oven stond ooit op Landgoed te Veene nabij boerderij 'Veenhuis' in 't Woold (gemeente Winterswijk). Toen de oven in de jaren '70 van de vorige eeuw afgebroken dreigde te worden heeft de Van der Lugt stichting deze geschonken gekregen door Willem te Veene en zich hierover ontfermd.

De oven werd steen voor steen afgebroken en herbouwd naast het spieker Kössink. Het Spieker werd in de jaren zestig van de vorige eeuw al door de Van der Lugt stichting aangekocht en gerestaureerd. Daarmee werd de oven gered van de sloop.
Een vlasoven naast een korenspieker is vanuit (cultuur)historisch perspectief echter geen goede combinatie. Vanwege brandgevaar werden dergelijke gebouwen in het verleden nooit in elkaars nabijheid gebouwd. Destijds stond echter het redden van de oven, als Achterhoeks erfgoed, op de eerste plaats. Het huidige bestuur van de Van der Lugt stichting heeft recent besloten dat de vlasoven beter tot z'n recht komt op
een locatie waar een breder publiek kan worden bereikt. Dit in combinatie met, onder andere, (jeugd)educatieve projecten over de voormalige vlas- / textielindustrie van Winterswijk en omgeving.
Na gesprekken met meerdere partijen is besloten de voorkeur te geven aan de (bijna) authentieke locatie op Landgoed te Veene in 't Woold. Daarmee keert de vlasoven terug naar zijn historische juiste plek, waar eeuwenlang vlas werd verbouwd en bewerkt.
De vlasoven wordt door de Van der Lugt stichting geschonken aan de familie Van 't Westende Meeder - Sikkink, de nazaten en huidige eigenaren van Landgoed te Veene. Omdat het om een uniek stuk erfgoed gaat (het is naast de oven in het Openlucht Museum de enige vlasoven in Nederland) heeft de Van der Lugt stichting een aantal belangrijke voorwaarden aan deze schenking gesteld. De belangrijkste voorwaarde is dat het toekomstige behoud, beheer en onderhoud gegarandeerd moet worden. De familie Van 't Westende Meeder - Sikkink heeft deze uitdaging samen met een flink aantal lokale organisaties uit Winterswijk (inclusief de Gemeente Winterswijk) aangenomen.
Hierbij zijn momenteel de volgende organisaties binnen een Projectgroep Vlasoven betrokken, te weten: Gemeente Winterswijk, Monumentenbelangen, Erfgoedklusbrigade, Woolds Belang en de Stichting Historische Kring Kotten. Zij bestuderen hoe de vlasoven naar zijn nieuwe plek kan worden verplaatst.
Vervolgens willen de organisaties samen met de toekomstige eigenaar activiteiten organiseren om het proces van vlas tot linnen uit te leggen, ingebed in de omvangrijke textielgeschiedenis van onze streek. Om de operatie te doen slagen zijn er financiële middelen nodig. Hiertoe zullen verschillende bronnen worden aangeboord. Een mooie start denkt de projectgroep te kunnen maken door de lezer mee te laten stemmen om de Gelderse Roos (een wedstrijd voor historische cultuurgoed). Door zoveel mogelijk stemmen te vergaren kan er duizend euro worden gewonnen, hetgeen een mooie stimulans kan zijn voor het project dat hiermee de unieke vlasoven behoudt voor Nederland, de Achterhoek en in het bijzonder Winterswijk. Men kan stemmen via https://erfgoedgelderland.nl/gelderseroos/vlasoven-op-t-veene-in-woold

De vlasoven. Foto: Hr. Toebes, SHKK