Sinds vrijdagmiddag is spoorwegovergang afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Sinds vrijdagmiddag is spoorwegovergang afgesloten. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Kon de onbewaakte spoorweg-
overgang eerder worden afgesloten?

WINTERSWIJK – Na het dodelijke ongeluk op de onbewaakte spoorwegovergang aan het einde van de Vreehorstweg besloten burgemeester en wethouders de overgang met onmiddellijke ingang af te sluiten voor al het verkeer. De werkzaamheden daartoe werden afgelopen vrijdagmiddag uitgevoerd. Had dit niet eerder gekund, is een vraag die de laatste dagen veel is gesteld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Over de afsluiting of beveiliging van de vijf onbewaakte spoorwegovergangen tussen Winterswijk en Aalten wordt sinds 2016 gesproken tussen de gemeente Winterswijk, de Provincie Gelderland en de beheerder van de spoorwegen, ProRail. Na veelvuldig overleg met allerlei betrokkenen leek er in 2018 overeenstemming te zijn bereikt. De overgangen in de Hutteweg en de Veldhorstweg worden beveiligd. Die in de Greversweg, Klandermansweg en Vreehorstweg worden opgeheven.

Bij alle discussies was de afsluiting van de overweg in de Vreehorstweg nooit omstreden. Ook voor de overgangen in de Veldhorstweg en de Klandersmansweg werd een voor iedereen acceptabele oplossing gevonden. Parallel aan het spoor wordt een weg aangelegd, zodat landbouwverkeer toch snel vanaf de Veldhorstweg naar de Klandermansweg kan komen. Bij de Greversweg bleven omwonenden tegen een totale afsluiting. Fietsers, wandelaars en paarden moesten kunnen blijven passeren. Op dit moment is nog steeds niet duidelijk welke keuze de gemeente daar zal maken.

Het was de bedoeling om het besluit over het opheffen van drie onbewaakte spoorwegovergangen tegelijkertijd in procedure te brengen. Na de discussie over de Greversweg week B en W daarvan al af. In april werd al besloten de overgang in de Vreehorstweg aan de openbaarheid te onttrekken en te sluiten. Het besluit werd zes weken ter inzage gelegd. Niemand diende bezwaren er tegen in. De bedoeling was dat de gemeenteraad eind september het definitieve besluit zou nemen. Het dodelijke ongeluk heeft echter geleid tot onmiddellijke afsluiting.

Had het allemaal eerder gekund? Ja, als eerder was besloten om de procedures voor de afzonderlijke spoorwegovergangen per overweg uit te voeren. Ook had met een verkeersbesluit de onbewaakte overgang in de Vreehorstweg al afgesloten kunnen worden voor autoverkeer. Dat gebeurde eerder dit jaar al voor de overgang in de Greversweg. Het gehele project is ook vertraagd, omdat vele mensen en organisaties daarover een mening hadden. Maar bij dit soort processen kan nu eenmaal niet de democratie uitgeschakeld worden.

De spoorwegovergang in de Greversweg is al wel afgesloten voor autoverkeer. Foto: Bernhard Harfsterkamp