Foto: Gerrit Hesselink. Foto: Rob Weeber
Foto: Gerrit Hesselink. Foto: Rob Weeber Foto:

De Betekeniseconomie – wat zie je ervan in de praktijk (2)

ACHTERHOEK - In deze nieuwe rubriek staat de Betekeniseconomie centraal. Deze alternatieve benadering, ontleend aan de opvattingen en het werk van onder andere dr. Kaj Morel (1971), kijkt vanuit een sociaalpsychologische blik naar het huidige economische model van vrijemarkteconomie dat na de Twee Wereldoorlog is ontstaan. Dit model is gebaseerd op maximale individuele vrijheid en groei. Het nieuwe, toekomstige economische model echter moet op andere, gemeenschappelijke waarden gebaseerd worden die meer 'oprechte verantwoordelijkheid voor de wereld na ons' laten zien. De komende maanden laten we ondernemers aan het woord die met hun wijze van ondernemen aansluiting zoeken bij het gedachtegoed van de Betekeniseconomie. Deze week besteden we aandacht aan Hesselink koffie uit Winterswijk.

Door Rob Weeber

Hesselink koffie schenkt geluk
De eerste generatie begon in 1885 met de handel in koloniale waren, zoals koffie, suiker en thee. Met de volgende generatie kwam er '& Zn' achter de naam te staan. Het was nog steeds een regionale kruidenierswinkel, maar het branden van koffie voor derden werd al belangrijker. De Tweede Wereldoorlog legde de aanvoer van waren nagenoeg stil en na de bevrijding moest alles weer opgebouwd worden. De derde generatie echter verlegde de koers onder druk van de opkomst van de grootgrutters. J.W. Hesselink & Zn. ging zich toeleggen op het leveren van koffie aan de horeca en later ook bedrijven. Dat bleek een belangrijke stap naar een gezonde toekomst. Sinds 1983 staat de vierde generatie aan het roer, Gerrit Hesselink. Hij bouwde het bedrijf verder uit naar een landelijke speler met een hoofdvestiging en twee distributiecentra in Amsterdam en Best. Daarnaast is er Hesselink Kaffee GmBH. Het geheim van Hesselink koffie? Het schenkt geluk!

Roodmerk zou Goudmerk moeten worden
Wie met Gerrit aan de praat raakt, hoort een bevlogen man die zijn uiterste best doet om een gezond bedrijf voor de volgende generatie achter te laten. "Onze pay-off is 'Hesselink koffie schenkt geluk'. Ik wil lekkere koffie maken waarvan iedereen gelukkig wordt. Dat woordje geluk echter moet wel voor de gehele keten gelden. Als familiebedrijf denk je in generaties en niet in jaren, maar feit is dat ik een toekomstbestendig bedrijf wil achterlaten. Daar zitten twee uiteinden aan, een inkoop- en een verkoopkant. In de huidige maatschappij ligt veel nadruk op groei en winst, de verkoopkant. Hoe beter de marge, hoe hoger de winst. Niet zelden echter gaat dat ten koste van de inkoopzijde, van de producent, in ons geval de koffieboer. Bij Hesselink koffie beseffen we heel goed dat we afhankelijk zijn van onze producenten. Als we dus toekomstbestendigheid willen nastreven, dan moeten we dat samen met hen doen. De huidige klimaatdiscussie treft ook de koffieboon. De traditionele koffieproducerende landen hebben weliswaar een (sub)tropisch klimaat, maar dat wil niet zeggen dat de plant gebaat is bij hoge(re) temperaturen. De koffieplant gedijt het beste bij een temperatuur tussen 17° en 23°. Een verdere opwarming van de aarde is niet wenselijk. Het gevolg van de opwarming is namelijk dat het blad van de koffieplant 'koffieroest' krijgt, een geeloranje aanslag als gevolg van een schimmel. Die ziekte tast de opbrengst van de plant aan. De plantages naar hoger gelegen gebieden verplaatsten, is nauwelijks een optie. Er moet dus veel onderzoeksgeld naar de sector. Dat kunnen de boeren niet zelf bekostigen. Verder is het van belang dat we een eerlijke prijs voor de koffie betalen. Koffie als Roodmerk zou in mijn visie Goudmerk moeten worden. Daar gaat het teveel om de prijs. Natuurlijk kunnen we als Hesselink koffie niet het grote verschil maken, maar dat betekent niet dat we achterover moeten leunen. Van iedere verkochte kilogram bonen storten we daarom 5 cent in onze Hesselink Koffie Foundation. Met dat geld financieren we duurzaamheidsprojecten in koffieproducerende landen, zoals zonne-energieprojecten die de CO2-uitstoot tegengaan. Het moet de levensomstandigheden, het welzijn van de boeren en het milieu ten daar goede komen. Wij willen geen parasiet in de keten zijn."

Mileustempel op de verpakking is onvoldoende
Hesselink erkend dat het woord duurzaamheid een containerbegrip wordt, maar feit is wel dat de koffie van Hesselink duurzaam is. Het bedrijf heeft in alles wat het doet een 'cradle to cradle' mentaliteit. Het wil zijn eco-foodprint richting 0 brengen. Alle koffie die Hesselink verkoopt, voldoet aan de zwaarste keurmerken. Sinds 2016 is alle koffie 100% Rainforest gecertificeerd. De Finger-printed koffie is biologisch en Fairtrade gecertificeerd en daarmee duurzaam. Verder wil Hesselink het ISO-14001 certificaat bemachtigen, dé standaard op het gebied van milieu en mileumanagementsystemen. Het bedrijf is bovendien aangesloten bij Future Prove Coffee. Dit keurmerk bekijkt de werkelijke prijs van koffie, de totale belasting voor het milieu. Wat kost het om de sector te verduurzamen, toekomstbestendig te maken, en wie gaat dat betalen? Dat gaat verder dan alleen een milieustikker op de verpakking, dat is niet voldoende.

Duurzaamheid is een kernwaarde geworden
Hesselink Koffie wordt momenteel verbouwd. Ook deze verbouwing verloopt volgens het cradle to cradle principe. Op de schaal van BREEAM scoort Hesselink een 4, Excellent. De vijfde en hoogste plaatst is niet haalbaar, onder meer vanwege de ligging van het bedrijf. Een deel van het beton is gerecycled en de kozijnen worden herplaatst. Het gas gaat in de ban, met uitzondering van het gas dat benodigd is om de bonen te branden. Ook dat echter is nog een kwestie van tijd. Men wil overgaan op watergas, opgewekt met behulp van zonnepanelen. Ook het fietsenhok heeft de aanduiding R (ReUsed). Het groen rondom het gebouw wordt volgens de strenge norm van NL Greenlabel aangelegd. Duurzaamheid is geen doel meer voor Hesselink Koffie, het is een kernwaarde geworden.

Afbeelding: PR