Week van Alfabetisering met thema Durf!

ACHTERHOEK - Honderden gemeenten, bedrijven, bibliotheken, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september in actie voor een geletterd Nederland. Onder de noemer DURF! zet men zich tijdens de Week van de Alfabetisering in voor een positieve leercultuur en een leven lang ontwikkelen. Zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer of smartphone. Want de samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in de samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

De (taal)vrijwilligers van het Taalhuis in de Bibliotheek spelen hierin een belangrijke rol. Zonder hen zouden mensen die moeite hebben met taal niet geholpen worden. Zij werken wekelijks samen met de laaggeletterde aan een leerdoel en begeleiden hen met spreken, lezen, rekenen of digitale vaardigheden. De week van de Alfabetisering is een mooi moment om juist hen te bedanken voor hun inzet. Daarom werd er op 9 september een middag gehouden waar zij bij elkaar kwamen en bedankt werden.