Dienke Nijboer. Foto: Leander Grooten
Dienke Nijboer. Foto: Leander Grooten Foto:

Dienke Nijboer, uitvaartbegeleider: open, oprecht en betrokken

WINTERSWIJK – Ze is haar werkende leven lang betrokken bij het welzijn van mensen in verschillende levensfasen en met verschillende achtergronden. Persoonlijke ervaringen en een speling van het lot brachten haar een carrière in de uitvaartbranche. Sinds het voorjaar van 2019 is Dienke Nijboer, als zelfstandig uitvaartbegeleider, werkzaam voor Wenz Uitvaart in de regio van haar eigen geboorte- en woonplaats Winterswijk.

Door Leander Grooten

In 2018 maakt Dienke kennis met uitvaartbegeleider Onno van Andel van Wenz Uitvaart toen haar moeder overleed. Hij ziet in haar een daadkrachtige, creatieve en betrokken verbinder. "Eigenlijk heb ik al sinds 2001 mijn interesse uitgesproken om als uitvaartbegeleider te willen werken." Het gezinsleven, het toenmalige werk en 'de timing' in haar leven leidden er toen niet toe, maar nu wel.

In eigen dorp
Dienke Nijboer woont in Winterswijk. Voor haar is dit een meerwaarde voor haar werk. "Bekend zijn met de streekcultuur kan de drempel verlagen om met anderen in contact te komen. Ik heb soms aan een half woord genoeg," zegt ze. Lachend vult ze aan: "Ondanks dat ik geen dialect spreek, versta ik de taal, letterlijk en figuurlijk." Toch kan het dichtbij komen, als je als actieve inwoner veel mensen kent. "Natuurlijk kan ook ik emoties voelen bij de rouw van een ander, dat maakt mij betrokken en oprecht, zonder mijn deskundigheid uit het oog te verliezen. De dood gaat gepaard met verdriet en emoties. Dat families mij hierbij betrekken vind ik iedere keer weer heel bijzonder."

Maatwerk en persoonlijk
Wenz Uitvaart is een nieuwkomer in de Achterhoek die een uitvaart kan begeleiden, ongeacht welke uitvaartverzekering er is afgesloten. "Mensen weten vaak niet dat je daar zelf een keuze in hebt," stelt ze vast. Zij is ervan overtuigd dat als men een persoonlijke uitvaart wil dit ook besproken zou moeten worden met een uitvaartbegeleider die jou aanspreekt. Wenz Uitvaart rekent een vast bedrag voor het aannemen en regelen van de uitvaart en er wordt geen opslag berekend. De extra invulling die men verder aan het afscheid wil meegeven, bepalen de bijkomende kosten. Door vragen te stellen en goed te luisteren, verzorgt Wenz een waardig afscheid waar nabestaanden zich in herkennen. Op de dag van de uitvaart werkt Dienke altijd samen met een collega van Wenz. Samen zorgen zij voor een passend afscheid met voldoende aandacht voor de nabestaanden.

Eigen stijl
Dienke heeft al meer dan 25 jaar mensen in verschillende levensfasen begeleid: als docent, medewerker adoptiebureau, eventmanager en bij de bibliotheken in de regio. Als uitvaartbegeleider is haar stijl coachend en meedenkend. Invulling geven aan een passend en persoonlijk afscheid ziet zij als de belangrijkste taak. "Dat doe ik samen met nabestaanden, waarbij het belangrijk is de regie bij hen te leggen, waar dit kan. Ik kan allerlei ideeën aandragen, maar het gaat erom dat het de keuzes zijn van de nabestaanden. Dat helpt in het rouwproces en maakt het persoonlijk."

Creatief en ondersteunend
Een uitvaartbegeleider 'zoomt in' op het leven van de overledene. "Het is een mooi vak waarin ik de aandacht voor de mens combineer met de organisatie van een passend afscheid." Inspelen op wensen vraagt om creativiteit. "Ik stuur niet, maar begeleid mensen hun wensen te verwezenlijken." Haar brede netwerk in de regio zet zij in op het gebied van o.a. muziek, vertelkunst en de hulpverlening. Zo hoorde zij van de wens om als rouwauto gebruik te maken van een Italiaans merk, na afloop van de uitvaartplechtigheid te toasten op het leven met Prosecco en Italiaanse hapjes te serveren. "Dit voorbeeld onderstreept de visie van Wenz Uitvaart: Respect voor traditie, ruimte voor vernieuwing", vertelt zij enthousiast.

Dementievriendelijke Uitvaartzorg
Naast de afgeronde opleiding voor uitvaartbegeleider en de opgedane ervaring, verdiept en verbreedt Nijboer haar vak. Binnenkort start ze met de training Dementievriendelijke Uitvaartzorg. "Mijn eigen ervaring hierin is het overlijden van mijn moeder, en wij goed na moesten denken hoe we het beste mijn vader, met dementie, hierbij konden betrekken."
Zij vindt het erg belangrijk om nog meer handvatten te krijgen om ook een waardevol afscheid vorm te geven die past bij nabestaanden met dementie. Daarnaast heeft zij meerdere ideeën om het thema verlies en rouw in en om Winterswijk gestalte te geven.
Dienke is erg enthousiast over de weg die zij is ingeslagen als uitvaartbegeleider en de mensen die zij op dit pad tegenkomt.
Kennismaken met Dienke, wensen kenbaar maken, ideeën uitwisselen oftewel in gesprek gaan over de dood én het leven? Dienke komt graag met u in contact. Zij is te bereiken op 06-36 49 33 46 of per mail dienke@wenz-uitvaart.nl Meer informatie over Wenz Uitvaart Winterswijk: https://wenz-uitvaart.nl/wenz-uitvaart-winterswijk/