Van links naar rechts: voorzitter Hans Donderwinkel, Jan Goorhuis, Rudi Spiecker en Arie Hogeslag met in het midden Ineke van der Lans (gastlid) van het Openluchttheater. Foto: Clemens Bielen
Van links naar rechts: voorzitter Hans Donderwinkel, Jan Goorhuis, Rudi Spiecker en Arie Hogeslag met in het midden Ineke van der Lans (gastlid) van het Openluchttheater. Foto: Clemens Bielen Foto:

Open Monumentendagen in teken van 'Plekken van plezier'

WINTERSWIJK - Donderdag 22 augustus presenteerde het Comité Open Monumentendagen Winterswijk het programma voor het weekend van 14 en15 september. Het thema geeft aandacht aan de plaatsen waar mensen toen en nu naar toe gingen voor ontspanning en plezier. Speciaal wegens dit thema schuiven dit jaar het Strandbad, de Synagoge en het Openluchttheater aan. Eerder was er sprake van monumenten vóór 1940, nu wordt er ook aandacht besteed aan een nieuwe monumentenperiode: de wederopbouw tussen 1940-1965, die in bouwstijl gekenmerkt wordt door 'Licht, Lucht en Ruimte'. De Jacobstoren vormt weer het grote trekpleister, maar dit jaar met een bijzonder tintje.

Door onze verslaggever

Het thema wordt centraal vastgesteld, maar de Open Monumentendag kent een decentrale opzet. Op gemeentelijk niveau bepalen de comités het programma. Ook dit jaar is het Comité Open Monumentendagen Winterswijk er in geslaagd een uitgebreid scala aan mogelijkheden op die dag aan te bieden. Het valt allemaal te lezen in de fraai geïllustreerde folder, die in het Raadhuis is te verkrijgen, maar ook op andere voor de hand liggende plekken te vinden is. De boekhandel bijvoorbeeld.

Voor elk wat wils
Is de bezoeker jong of oud, fit of minder fit, avontuurlijk ingesteld of wil hij meer verdieping in het onderwerp, geniet hij meer van muziek en dans en/of van stilte, het programma voorziet in alle wensen. Variërend van een rondrit met een historische bus in het buitengebied of met een T-Ford uit 1923 door het centrum, een rondleiding door het Kreil met als nieuw thema: de 'wederopbouw' tot een klimavontuur over de steigers van de Jacobskerk. Zang en dans kunnen met het thema: 'Plekken van Plezier' natuurlijk niet ontbreken.
Een greep uit het programma:

Jacobskerk
Opening in de Jacobskerk 10.00 uur – 11.00 uur
De symfonieafdeling van de KWOV en organist Wim Ruessink zorgen voor de muzikale omlijsting.
Welkom geheten door voorzitter van het comité Hans Donderwinkel , zal vervolgens wethouder Wim Aalderink de dagen openen, Joanne te Winkel geeft een toelichting op het thema Wederopbouw, en de expositie van werkstukken van scholieren gaat van start. Voor kinderen zijn er opdrachten en een puzzeltocht.
Tevens wordt de Monumentenprijs 2018 uitgereikt aan één van de drie genomineerden.
Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk wil met de monumentenprijs haar erkenning en waardering uitspreken voor de moeite en inspanningen, die de eigenaar zich heeft getroost om een monument door een restauratie te behouden of te redden. De villa's Parnassia en Erica aan de Wilhelminastraat en de scholtenboerderij tegenover 'Den Tappen' in Miste zijn de drie genomineerden.


Beklimming van de Jacobstoren via de steiger
De beklimming van de Jacobstoren trekt elk jaar vele bezoekers. Vooral vanwege het uitzicht. Dit jaar biedt het restauratiebedrijf 'Slotboom Steenhouwers', dat het afgelopen jaar aan de Jacobstoren heeft gewerkt, de unieke gelegenheid de toren van de buitenkant te bezichtigen. In detail zijn de herstelwerkzaamheden te bewonderen. Het is de organisatie in de schoot geworpen, want het kan nog wel even duren voor die gelegenheid zich weer voordoet. Er worden door de firma Slotboom meerdere rondleidingen gehouden onder vakkundige begeleiding. Een goede gelegenheid om mee te kijken in het oeroude vak 'steenhouwen'. In het kader van het educatieproject 'Steenhouwen' zijn vele leerlingen de bezoeker al voorgegaan. De expositie in de kerk is ook een onderdeel van het leerlingenproject.
Zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur

Carillon Jukebox
Ook het carillon is de afgelopen tijd aan een uitgebreide restauratie onderworpen. Organist en stadsbeiaardier Wim Ruessink zorgt al samen met de KWOV voor de muzikale omlijsting bij de opening, maar speelt later ook - door het publiek aangevraagde - verzoeknummers.
Opening 10.00 uur. Jukebox 13.00 tot 15.00 uur

Echt Winterswijks spektakel
Muziek en dans kunnen natuurlijk niet ontbreken bij de 'plekken van plezier'. Er worden voorstellingen gegeven door het RAAF theater, het Mellow Brass blaasensemble van de Eendracht, Beer en Eamon, Penta, het Winterswijks Muziektheater, Classic WM en Harlekijn.
Bijzonder is de medewerking van het Gerrit Komrij College: Talenten van de school gaan het openluchttheater, het strandbad en de synagoge bezingen. De start vindt plaats bij Arie Jansen in de Eelinkstraat op zondag 14.00 uur. De muziek gaat dan op weg naar het Openluchttheater.

Het Openluchttheater
Het Openluchttheater bestaat eigenlijk al 70 jaar, maar is in onbruik geraakt toen, na de storm in 1966, 'Schouwburg de Storm' werd gebouwd. Door een burgerinitiatief werd het theater in gerestaureerde, herboren staat in ere hersteld, en viert het dit jaar het 10-jarig bestaan.
Op zaterdag is het theater opengesteld van 11.00 uur tot 16.00 uur, er is een expositie en catering.
Het 10 jarig jubileum van het Openluchttheater in de huidige vorm wordt op zondag gevierd met een uitgebreid jubileumprogramma met muziek en dans. Op zondag is de openstelling van 10-17 uur en vanaf 14.00 u worden er voorstellingen gegeven.

Het strandbad
Evenals andere grote projecten in de crisisjaren '30, was de aanleg van het Strandbad een werkverschaffingsproject. In 2011 is het bad compleet gerestaureerd heropend. Het is het laatste nog in gebruik zijnde natuurbad van deze originaliteit en grootte, gelegen in een prachtig natuurgebied. Het Strandbad is niet alleen toegankelijk, maar er zijn rondleidingen, de bezoeker kan (nog eens?) over het 'verliefdenpaadje' lopen en er is een overzichts-expo ingericht van het Strandbad door de jaren heen.
Zondag 15 september 11.00 uur tot 16.00 uur

Mobiel Erfgoed
Chauffeurs Wim Siebelink en Henk Beskers maken met een T-Ford uit 1923 een rondrit langs onder andere het Strandbad, Openluchttheater en wederopbouwwijk Hakkelerkamp. Vertrekpunt: Raadhuis. Zaterdag 14 september 11.00 u, 13.00 u en 15.00 uur.
Voor het buitengebied wordt gebruik gemaakt van een historische bus uit 1966. De tocht voert onder andere langs de feestgebouwen in het Woold, Kotten en Ratum, een diepvrieshuis, een korenspieker.
Vertrek vanaf het Raadhuis. Zaterdag 14 september. Ochtendrit 11.00 uur, Middagrit 14.00 uur.

Het volledige programma met alle locaties, ligt kort voor de Openmonumentendagen in het Raadhuis
Het programma is nu al te vinden op www.openmonumentendag.nl

Het openluchttheater. Foto: Clemens Bielen
De T Ford. Foto: Clemens Bielen
De Jacobstoren in de steiger. Foto: Clemens Bielen
Het pand is genomineerd voor de Monumentenprijs. Foto: Clemens Bielen
De panden zijn genomineerd voor de Monumentenprijs. Foto: Clemens Bielen
De Jacobstoren in de steiger. Foto: Clemens Bielen
De historische bus uit 1966. Foto: Clemens Bielen
Het interieur te bewonderen bij Transit Oost. Foto: Clemens Bielen