René Vielvoije (links) samen met collega-bestuurslid Tom Krabbenborg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
René Vielvoije (links) samen met collega-bestuurslid Tom Krabbenborg. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Boogie Woogie te waardevol instituut om uit je handen te laten vallen

"Niet van een rijdende trein springen, want dat geeft alleen maar blauwe plekken"

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het was een roerig jaar voor het muziek – en cultuurcentrum Boogie Woogie. De gemeenteraad van Aalten besloot om vanaf 1 augustus 2020 de subsidierelatie te beëindigen. De muziekverenigingen gaan zelf het muziekonderwijs verzorgen. Burgemeester en wethouders van Oost Gelre wilden een deel van het budget aan de muziekverenigingen geven, maar de gemeenteraad ging verder en wil dat ook in Oost Gelre de muziekverenigingen zelf het muziekonderwijs gaan verzorgen vanaf het volgende schooljaar. Ook de gemeente Winterswijk heeft aangekondigd dat Boogie Woogie het vanaf 2022 met minder geld moet doen. Hoe heeft Boogie Woogie het zelf ervaren. René Vielvoije, voorzitter en waarnemend directeur, reageert.

Buurgemeenten betalen niet mee aan het gebouw
"Het was niet alleen een roerig jaar voor mij", zegt Vielvoije, "maar ook voor de andere bestuursleden en het personeel." Het besluit van de gemeenteraad van Oost Gelre had hij niet zien aankomen en was een onverwachte wending. Bij de discussie in de gemeenteraad van Oost Gelre werd aangegeven dat de gemeente niet mee wil betalen aan het gebouw in Winterswijk en aan het cultuurkwartier, waarin het muziekcentrum later een plaats gaat krijgen. "Dat klopt absoluut niet", zegt Vielvoije.

"Dat is ook herhaalde malen gezegd in het bestuurlijk overleg en door wethouder Aalderink. Winterswijk heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat zij de huisvesting in Winterswijk voor hun rekening nemen, en dat straks als er een cultuurkwartier komt Aalten en Oost Gelre daar niet aan mee betalen. Alleen een klein deel van de kosten van de kamers van de directie en de administratie wordt doorberekend, maar dat is een zeer klein bedrag vergeleken met de totale kosten van het gebouw." Vielvoije weet niet waarom de fractievoorzitters van VVD en CDA toch hebben beweerd dat er aan het gebouw en cultuurkwartier wordt mee betaald. "Misschien lezen ze niet goed wat in het businessplan staat. Misschien willen ze het ook niet lezen, misschien willen ze het niet begrijpen." Er zijn eerder ook nooit opmerkingen over gemaakt of vragen over gesteld.

Meer inzicht geven
Over dat businessplan is vanaf vorig jaar september gesproken. Het werd op verzoek van de drie gemeenten opgesteld, nadat Boogie Woogie een aantal jaren achtereen met financiële tekorten te maken had gekregen. "Het businessplan was bedoeld om een fundament te leggen om meer basisinformatie te geven hoe we verder zouden kunnen gaan", zegt Vielvoije.
De gemeenten wilden meer inzicht in hoe de kosten van Boogie Woogie zijn opgebouwd. Hoeveel kosten de activiteiten, hoeveel is voor de organisatie nodig en waar kan het efficiënter en goedkoper. Aan dat laatste zou vooral gewerkt worden, wanneer de drie gemeenten het businessplan en de daarop gebaseerde subsidie hadden goedgekeurd.

Doordat Aalten en Oost Gelre er zo lang over deden om een besluit te nemen kon daar nog niet mee aan de slag worden gegaan, hoewel er op het gebied van de administratie al het een en ander is verbeterd.

Fatsoenlijke regeling
"Maar nu gaat er weer een hoop energie verloren aan andere zaken, omdat we bezig moeten met de afronding van Aalten en Oost Gelre." Boogie Woogie heeft immers verplichtingen naar het personeel toe en het is nog maar de vraag of de medewerkers betrokken worden bij de muzieklessen in de twee gemeenten, als die verantwoordelijk zijn voor het muziekonderwijs. Daarom moet met beide gemeenten een fatsoenlijke regeling worden afgesproken.

Normale overhead
In de discussie over Boogie Woogie werd in Aalten en Oost Gelre gezegd dat de overhead te hoog zou zijn. Vielvoije is het daar niet mee eens. Die zijn 22% van alle gemaakte kosten en dat is niet ongebruikelijk. "Kijk je puur naar de personeelskosten van management en financiële adminstratie dan kom je zelfs op 16% uit, dus ik vind het met de overhead nogal meevallen." Toch denkt ook de gemeente Winterswijk dat de kosten van Boogie Woogie lager kunnen, want vanaf 2022 is er nog maar 250.000 euro beschikbaar, terwijl momenteel nog drie keer zoveel wordt betaald. Vielvoije denkt wel dat de kosten lager kunnen, want daarbij gaat het niet alleen om overhead, maar om de hele bedrijfsvoering. "Natuurlijk zijn daar mogelijkheden om dat te minderen, maar daar moet je met elkaar naar gaan kijken. Die bereidheid is er zeker bij Boogie Woogie. Dan ga je daar met elkaar aan werken om te kijken of een bedrag van 250.000 euro in de toekomst realistisch is"

De gemeente Winterswijk geeft daar ruim twee jaar de tijd voor. Bovendien heeft wethouder Aalderink al laten weten dat de toekomstige huisvestingskosten niet bij het streefbedrag in zitten.

Einde Boogie Woogie niet nabij
Hoe nu verder? "We gaan de verschillende scenario's in beeld brengen", zegt Vielvoije, "en kijken wat de consequenties daarvan zijn en bespreken met de gemeenten en dan is toch wel het streven om in de loop van het schooljaar te weten wat er aan het einde van het schooljaar gaat gebeuren, zodat we ook richting het personeel duidelijkheid kunnen geven." Het einde van Boogie Woogie is volgens Vielvoije nog niet nabij, maar Aalten en Oost Gelre zullen er naar alle waarschijnlijkheid geen deel meer vanuit maken. Daarmee wordt het een muziek- en cultuurcentrum voor Winterswijk.

"We moeten toewerken naar een situatie die past bij het financiële plaatje van Winterswijk, want het is een te belangrijk instituut voor Winterswijk om zomaar uit je handen te laten vallen." Vielvoije heeft zich de laatste maanden wel eens afgevraagd of hij nog steeds zin heeft in zijn werkzaamheden voor Boogie Woogie. "Als ik twee jaar geleden had geweten wat er allemaal op me af zou komen, was ik er niet aan begonnen. Maar we zitten nu op een rijdende trein en daarvan afspringen geeft alleen maar blauwe plekken."