Max Engelen op de Zwarte Cross, 2014. Foto: Albert Schreuder
Max Engelen op de Zwarte Cross, 2014. Foto: Albert Schreuder

Sfeerimpressies vanuit de hele Achterhoek al tien jaar te bekijken op Achterhoekfoto.nl

ACHTERHOEK – Op 21 augustus 2019 is de fotowebsite www.achterhoekfoto.nl precies tien jaar in de lucht. In die jaren vonden steeds meer bezoekers hun weg naar deze website met sfeerimpressies van evenementen zoals concours hippiques, bazaars, motorclubevenementen, toneelavonden, concerten, kermisoptochten en schuttersfeesten, wandelvierdaagses en meer.

Door Liesbeth Spaansen

De initiator van deze website is John Mokkink, een enthousiast fotograaf die zijn foto's graag wilde delen met anderen. Vanuit huis startte hij in 2009 de fotowebsite Achterhoekfoto.nl, al snel gevonden door bezoekers die het evenement hadden bezocht. Een verhaal in foto's over de artiest(en) en feestvierders, maar ook de verkeersregelaars, de EHBO'er, iemand aan de kassa, de parkeerplaats vol fietsen, dat nog dezelfde avond op de website stond. De avondevenementen kwamen veelal de volgende ochtend online.

De naam Achterhoekfoto.nl begon zich steeds verder te verspreiden en de bezoekersaantallen liepen op. Bezoekers bleken ook steeds van verder te komen. Niet alleen uit de Achterhoek, maar uit het hele land en zelfs daarbuiten zoals Canada, bekijken mensen met een binding met de Achterhoek de fotoseries.

Door het toenemend aantal bezoekers werd uitbreiding gezocht voor de hosting van de website. John Mokkink kwam hierover in gesprek met Gerhard Weevers, directeur van Achterhoek Nieuws. De hosting werd overgenomen door de uitgever van veertien kranten in de Achterhoek met daarbij de nieuwssites van weekbladen en o.a. Achterhoekagenda.nl. De website van Achterhoekfoto.nl werd later opnieuw aangepast, nu voor moderne communicatietechnieken, waardoor het gemakkelijk is om afzonderlijke foto's, maar ook complete fotoreportages te delen via sociale media. Ook werd het mogelijk voor bezoekers om hun mooiste of leukste foto's in te sturen voor de rubriek 'Ingezonden foto's'. Deze foto's worden gepubliceerd na goedkeuring van de beeldredacteur.

De groep fotografen wisselde in die jaren van samenstelling, maar groeide uit tot een leuke club van nu vijftien dames en heren met passie voor hun werk. Henk den Brok, Johan Braakman, Patrick Kuyper, Henk Derksen, Henk ter Horst, Tamara Schreuder-Hissink, Liesbeth Spaansen, Gradus Derksen, Henk Oltvoort, Marja Sangers-Bijl, Michel Schwartz, Jasper Blaauw, Natasja Slangewal, Albert Schreuder en Paul Harmelink zijn te herkennen aan hun groene shirt of grijze jas van de site.

Laatstgenoemde twee fotografen hebben inmiddels het beheer van de site op zich genomen. Paul Harmelink fotografeert vanaf 2008 en is sinds 2010 bij Achterhoekfoto.nl. "Dat vind ik leuk en de mensen kennen me ondertussen. Je krijgt ook je vaste dingen, zoals de kermis in Wichmond en de kastelenrit in Vorden." Voor de website houdt hij de mail bij en verzorgt het goedkeuren van de series voor plaatsing op site en facebook.

Albert fotografeert al vanaf 2005. "Ik ben bij de motorcross begonnen met foto's maken." Hij is sinds 2012 bij Achterhoekfoto.nl betrokken. "Vooral het fotograferen van sportevenementen op de Varsselring, maar ook Rock in Roll out, het Høkersweekend en de Zwarte Cross vind ik geweldig. Ik wil mensen laten genieten van de evenementen in ons mooie Achterhoek," lacht hij.

Ging de evenementenlijst eerst via de mail rond, zodat fotografen konden doorgeven waar ze naar toe wilden en konden gaan, inmiddels kan dit via de website. Organisaties van evenementen kunnen een 'Fotoreportage aanvragen' via deze website. "We worden veel gevraagd, maar we zijn allemaal vrijwilligers," benadrukt Paul. "Het kan een keer gebeuren dat er geen fotograaf beschikbaar is." Nieuwe fotografen kunnen zich via de website aanmelden. "Liefst ook voor in de omgeving Lichtenvoorde, Dinxperlo en omstreken."

In tien jaar tijd werden vele honderden foto's gemaakt. Een aantal fotografen zocht hun mooiste foto's uit voor deze jubileumpagina.

BEZOEKERSAANTALLEN:
Van 100 bezoekers per maand in 2009 tot meer dan 50.000 bezoekers per maand in 2019 met ruim 1.238.480 paginabezoeken.


www.achterhoekfoto.nl

Etienne Bax en Kaspars Stupelis tijdens de persmiddag Halmac Halle, 2015. Foto: Albert Schreuder
Waterpartij tijdens de Barchemse Paarden4daagse te Lintvelde, 2017. Foto: Gradus Derksen
Bloemencorso in Lichtenvoorde, 10 september 2017. Foto: Henk den Brok
Wegrace op de Varsselring in Varsselder, mei 2019. Foto: Henk den Brok
Sinterklaas arriveert te voet in Warnsveld nadat de stoomboot in de Berkel is vastgelopen, 2018. Foto: Henk Derksen
Koningsdag Zutphen, 27 april 2018. Foto: Henk Derksen
Achterhoek Spektakeltoer Erve Kots, juni 2016. Foto: Henk Oltvoort
Zangeres Ilse DeLange op Huntenpop, 2019. Foto: Henk Oltvoort
Fietstocht voor hele oude fietsen te Barchem, 2017. Foto: Gradus Derksen
Carnavalsoptocht Rottengat Eibergen, maart 2019. Foto: Henk ter Horst
Kampioenenbal Berkelland, februari 2019. Foto: Henk ter Horst
De Iesselschotsers Jaren ’50-middag bij café Heezen in Steenderen, november 2018. Foto: Johan Braakman
Normaal in Lochem, Hemelvaartsdag 2019. Foto: Johan Braakman
Kinderkerstmusical in de Remigiuskerk Steenderen, 2017. Foto: Liesbeth Spaansen
Start van de Roll-over Bronckhorst in Toldijk, mei 2018. Foto: Liesbeth Spaansen
Ronde van Zutphen, 12 mei 2019. Foto: Marja Sangers-Bijl
Buddy Run rondom Warnsveld, 7 juli 2018. Foto: Marja Sangers-Bijl
Survival Gendringen, 2019. Foto: Michel Schwartz
Winterpret in het DRU cultuurpark Ulft, 2016. Foto: Michel Schwartz
Eindexamengala 't Beeckland, 2016. Foto: Paul Harmelink
Oogstfeest in Bekveld, 2019. Foto: Paul Harmelink
Gerrit Wolsink en Bennie Jolink op het Hengelse Zand, 2012. Foto: Tamara Schreuder-Hissink
Mental Theo & Charly Lownoise op de Zwarte Cross, 2019. Foto: Tamara Schreuder-Hissink