Jan Witteveen (r) van Obbink bv en Cees Baarsma van Decoproject uit Doetinchem, dat het interieur maakt. Foto: PR
Jan Witteveen (r) van Obbink bv en Cees Baarsma van Decoproject uit Doetinchem, dat het interieur maakt. Foto: PR Foto:

Obbink opent in oktober servicewinkel in Doetinchem

DOETINCHEM – Elektronicaspecialist Obbink opent 'ijs en weder dienende' begin oktober een nieuwe winkel in Doetinchem. In het pand aan de Dr. Huber Noodtstraat 71, waar reeds een Boxxer-filiaal is gevestigd, wordt het winkeloppervlak vergroot van duizend naar 1600 vierkante meter. Daarop voor het grootste deel een servicewinkel van Obbink wordt gerealiseerd de komende maanden.

Afgaande op de schetsen, is Doetinchem vanaf dit najaar een prachtige elektronicazaak rijker. Het is de zevende Obbink-vestiging en het draait om beleving van de klant, gepaard aan 'Achterhoekse service'. "Onze klanten moeten voelen dat ze daadwerkelijk worden geholpen, dat we ook voor ze klaarstaan als ze met het nieuwe apparaat niet meteen uit de voeten kunnen. Of als er onverhoopt iets aan mankeert. Dan is het fijn dat ze terugkomen in de winkel, de betreffende verkoper weer aantreffen, die hun meteen bij de hand neemt om het probleem op te lossen. En zo leiden we onze mensen ook op, zodat ze het juiste gevoel dat we als Obbink willen meegeven ook uitstralen."

Onderscheiden
Aan het woord is Jan Witteveen, die de verbouwing van de nieuwe en deels vernieuwde winkel in de steigers zet. Obbink wil zich onderscheiden door uitstekende service te bieden en de producten aan te bieden in een setting die refereert aan de beleving van de klant. Keukenapparaten worden bijvoorbeeld gepresenteerd in een keukenopstelling, met kookeiland, waar een kok live met showcooking of een workshop laat zien wat de mogelijkheden zijn. Hetzelfde geldt voor audio- en videoapparatuur, die in verschillende huiselijke kamers wordt getoond. Er komen verschillende speciale kijk- en luisterruimtes, waar klanten de kwaliteit en de mogelijkheden tot zich kunnen nemen, met de bekwame uitleg van de verkoopadviseurs van Obbink. Voor de dames komt er een kaptafel met spiegel, zoals je in een kapperszaak tegen zou kunnen komen. Daar omheen vinden ze producten op het gebied van haar- en lichaamsverzorging.

"Het wordt een heel andere uitstraling dan de Boxxer-winkel, dat is een discountformule. De ingang van Obbink komt aan de Dokter Bardetplaats (vanaf de grote parkeerplaats) van het grote pand dat met de voorgevel aan de Rozengaardseweg ligt. Bij Obbink moeten mensen binnenkomen en meegenomen worden in het verhaal achter de producten. Bijvoorbeeld in de speciale koffiecorner, met een chique presentatie van de diverse koffiemachines of de Bose-studio of de Citation-ruimte met alles van die nieuwe lijn van Harman Kardon", licht Witteveen al een tipje van de sluier. "En aan beide kanten van de scheidingswand in het midden tussen Obbink en Boxxer, is alles erop gericht de service optimaal te houden. Tevreden klanten dus en die zullen die ervaringen verder praten."

Verschil
Bang voor de vaak genoemde concurrentie van het internet is Witteveen totaal niet. "Juist omdat wij zo strak inzetten op service. En we kunnen naast internet met onze winkels het verschil maken. We richten ons op de oudere die geholpen wil worden met goed advies in het woud aan producten en wil kunnen terugvallen op onze servicedienst, die vanuit Lichtenvoorde opereert. En ook op de jongere die ontzorgd wil worden. Een jong gezin bijvoorbeeld, met een wasmachine die niet werkt, moet uiterlijk de volgende dag weer gewoon kunnen wassen. Wij zorgen daarvoor. En we streven ernaar daarin de verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Maar daarnaast pikken we ook ons graantje mee van dat internet. We zien het eerder als een kans, om ook via het web te verkopen, ook buiten ons eigenlijke werkgebied."

Obbink is een echt Achterhoeks familiebedrijf, met bijbehorende mentaliteit, zo benadrukt Witteveen. "En dat willen we zo houden, een familiaire sfeer waarin hard gewerkt wordt om het klanten naar de zin te maken. Onze Obbink-winkels richten zich op de Achterhoek en dat zal niet veranderen, die wens leeft niet bij ons. De Boxxer-formule gaat wel verder het land in, onder meer met vestigingen in Tilburg, Emmen en Geleen." Daarbij is de volledige inkoop en marketing dus in eigen beheer.

Flexibel
Obbink bv laveert als een flexibel schip, zo beschrijft Witteveen. "Onze producten zijn scherp geprijsd en zeker niet 'altijd een stukje duurder dan bij internetverkopers'. Integendeel. We willen en kunnen snel reageren op de handel, ook omdat Gerben Obbink samen met medewerkers, zelf de inkoop doet. Weet je, Obbink is eigenlijk wel uniek; tegen de stroom in breidde het bedrijf uit tijdens de economische crisis; we zijn de enige onafhankelijke elektronicaketen in Nederland en onder de ketens zijn we na de landelijke en internationale spelers van de kleinere de grootste. Doordat we ons personeel intern opleiden krijgen ze allemaal de kenmerkende waarden van het bedrijf mee. Daarnaast worden onze technische specialisten ook nog opgeleid door de fabrikanten. Daarom kunnen we de reparaties ook zelf uitvoeren. Dat krijgen onze klanten erbij."

Vrouw aan het roer
De Boxxer-winkel blijft in principe open tijdens de realisatie van de plannen. Wat tenslotte over het nieuwe filiaal in Doetinchem zeker nog vermeldenswaardig is: er komt een vrouw aan het roer te staan. Witteveen: "En dat is best bijzonder in de toch zo overheersende mannenwereld die de elektronica nog altijd is. Wij zijn er in ieder geval heel blij mee en hebben de verwachting dat zij nog een extra touch kan geven aan de sfeer in deze winkel."

Obbink opent in oktober in Doetinchem; dit is het pand met de ingang aan de Dokter Bardetplaats. Foto: PR