Brand bij de Vreehorstweg. Bron foto: Willem Saris
Brand bij de Vreehorstweg. Bron foto: Willem Saris Foto:

Grote brand nabij de Vreehorstweg

Akker, weiland en bos afgebrand

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op donderdag 25 juli verscheen iets na 13.30 uur een bericht op Twitter dat er een middelgrote brand was ontstaan in een 'berm/bosschage' aan de Klandersmansweg. Een kwartier later bleek het al een grote brand te zijn bij de Vreehorstweg. Wijkagent buitengebied Willem Saris sprak over een 'behoorlijke natuurbrand'. Die bleek te zijn ontstaan in een akker. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), waarvan de brandweer onderdeel is, zette meteen veel materieel in. Om 17.10 uur meldde de VNOG dat de brand was geblust en dat er 25 hectare akker en weiland en ook een bosje is afgebrand.

De ontwikkelingen rondom de brand waren goed te volgen, dankzij de berichten van de Veiligheidsregio op Twitter. Korte tijd voor de brand had de gemeente Winterswijk een bericht van de VNOG verspreid, waarin werd aangekondigd dat er vanwege de droogte en hoge temperaturen het 'natuurbrandrisico fase 2' was afgegeven. "Dit betekent dat er een verhoogd risico is op natuurbranden." Niemand kon vermoeden dat de brandweer na deze waarschuwing weldra in actie moest komen met veel materieel. De wegen rondom de brand werden afgezet en er verschenen drie blusvoertuigen en twee twee watertankwagens ter plekke. Ook een vierwielaangedreven blusvoertuig uit Haaksbergen werd ingezet. De brand breidde zich snel uit en er waren meerdere brandhaarden.

Vele uren blussen
De VNOG was niet alleen bezig met het blussen van de brand, waarvoor vanwege de hitte de omstandigheden zwaar waren, maar moest ook voorkomen dat de brand zich uitbreidde in de richting van woningen in de buurt. Om een beter overzicht van de brand te krijgen werd zelfs nog een droneteam van de politie ingezet. Om 15.18 uur werd gemeld dat de 'akker-/natuurbrand onder controle' leek te zijn. "Brandweer zet in op blussing laatste brandhaarden. Oproep om niet bij de brand te komen kijken. Geef hulpdiensten de ruimte. Er rijden veel brandweereenheden af en aan om water ter plaatse te brengen." Het duurde daarna toch nog enige uren voordat de brand was geblust. Hoe de brand is ontstaan is nog niet duidelijk, maar het vermoeden is dat vonken afkomstig van een combine (graandorser) voor het vuur hebben gezorgd. Momenteel worden overal in de Oost-Achterhoek rogge, triticale - en andere graansoorten geoogst. Burgemeester Joris Bengevoord gaf na afloop een 'groot compliment' voor de inzet van alle mensen van de VNOG, 'die tijdens hoge temperaturen hun werk moesten doen. Onder de indruk van alle hulp van onder andere loonwerkers en camping Vreehorst'.