Kristin en Bjorg Pas en Margeretha Stassene. Foto: Rolf Pas
Kristin en Bjorg Pas en Margeretha Stassene. Foto: Rolf Pas Rolf Pas

Noors-Winterswijks concert in
Doopsgezind Kerkje

WINTERSWIJK - Op zondag 4 augustus verzorgen de Noorse Bjørg en Kristin Pas met hun van oorsprong Winterswijkse moeder Margeretha Stassen een middagconcert in het Doopsgezind Kerkje aan de Torenstraat in Winterswijk.

Bjørg Pas is 14 jaar en begon viool te spelen toen ze vier jaar oud was. Na een korte periode waarin ze les kreeg van haar moeder Margeretha Stassen, werd ze aangenomen op het muziekinstituut Barrat Due in Oslo, Noorwegen. Bjørg heeft deelgenomen aan verschillende concoursen. Zij was solerend concertmeester bij het grote kerstconcert van Barrat Due in de domkerk van Oslo. Bjørg neemt vaak deel aan internationale masterclasses. Bjørg krijgt les van Alf Richard Kraggerud en Henning Kraggerud. Zij speelt op een Joseph Guarnieri uit 1710, die zij in bruikleen heeft gekregen van de Pjotr Janovsky stichting.

Haar zus Kristin Pas is 20 jaar en studeert altviool in Oslo. Zij begon viool te spelen toen ze vijf jaar oud was. In 2013 begon zij naast viool met altviool en kwam op dat instrument in het juniororkest van Barratt Due. Samen vormen zij het duo ’Pas de Deux’. Kristin is ook erg actief als solist.

Hun moeder Margeretha Stassen (1971) is in Winterswijk geboren; zij is een concertpianist met veel talenten. Zij haalde haar masters aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en kreeg een beurs toegekend om kamermuziek te gaan studeren bij pianist Håvard Gimse aan Norges Musikkhøgskolen in Oslo. Margeretha is zowel solist als begeleider en is daarnaast piano-pedagoog en dirigent. In het Doopsgezind Kerkje in Winterswijk begeleidt ze haar muzikale dochters.

Deze Noorse familie met Winterswijkse wortels zal onder meer werk van de Noorse componisten Johan August Halvorsen (1864- 1935) (Passacaglia) en Bjarne Brustad (1895-1978) ten gehore brengen. Daarnaast worden er (delen van) sonates gespeeld van Johann Sebastian Bach en van L.van Beethoven. De wellicht minder bekende componisten Rebecca Clarke (1886-1979) en Karol M. Szymanovsky (1882- 1937) worden in dit concert ook geëerd door het Noorse trio.

De toegang voor dit optreden op zondag 4 augustus om 16.30 uur in het Doopsgezinde Kerkje bestaat uit een vrije gift. Kaarten reserveren kan via Jetskeveenhuis@gmail.com. Wellicht zijn er nog kaarten op de dag zelf, maar met zekerheid valt dat niet te zeggen. Het concert duurt ongeveer een uur en er is mogelijkheid om na te praten met de musici.