Kiosk en camperplek moderniseren. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Kiosk en camperplek moderniseren. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Vakantiepark de Twee Bruggen
mogelijk pachter van de Slingeplas

Gemeente Aalten krijgt bezit in buurgemeente Winterswijk

door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De Slingeplas, de recreatieplas bij Bredevoort, zal als het aan de gemeente Aalten ligt worden verpacht aan de Twee Bruggen, het recreatiepark in Miste. Hemelsbreed ligt de Twee Bruggen niet ver van de plas af. Al eerder werd gedacht dat het recreatiebedrijf een rol zou kunnen spelen bij de te ontwikkelen verblijfsrecreatie om en op de plas. Eigenaar Leisurelands had plannen voor meer recreatieactiviteiten en evenementen. Hiervoor werd een bestemmingsplan in procedure gebracht. Dat stuitte op zoveel verzet van bewoners van Bredevoort en belangenorganisaties, dat de gemeente het plan introk.

Geen draagvlak
Omdat er geen draagvlak is voor meer ontwikkelingen bij de Slingeplas, was het recreatiegebied niet meer interessant voor Leisurelands. Het bedrijf is dan ook bereid met de gemeente Aalten te onderhandelen over de verkoop. De gemeente verwacht hierover in het vierde kwartaal van 2019 een beslissing te kunnen nemen. Met de verpachting van de plas aan de Twee Bruggen wordt volgens de gemeente gewaarborgd dat het recreatiegebied op een "aantrekkelijke wijze wordt geƫxploiteerd". Daarbij is geen ruimte voor uitbreiding van de recreatiemogelijkheden.Naast de grote plas ligt ook de kleine Slingeplas,die vaak wordt aangeduid als de politieplas. Die komt ook in bezit van de gemeente Aalten. Deze plas ligt op het grondgebied van de gemeente Winterswijk, waardoor de gemeente Aalten ook grond en water zal bezitten in de buurgemeente.

Geen plannen voor uitbreiding
Met de Twee Bruggen waren al eerder gesprekken geweest over de Slingeplas, maar toen was er geen interesse, Nu wel. Voor Hendrik-Jan Mensink is het ook een pragmatische keuze want zijn bedrijf heeft er geen belang bij, dat er bij Bredevoort een andere exploitant komt van zomerhuisjes. De Twee Bruggen was overigens niet in beeld om voor Leisurelands die huisjes te ontwikkelen, zoals het laatste jaar vaak is gesuggereerd. "Er was beperkt ruimte voor en het ligt te ver weg. Als gasten zich hebben gemeld bij onze receptie moeten ze daarna nog weer een tijd rijden voordat ze op de plek van bestemming zijn aangekomen." Mensink kan dan ook iedereen geruststellen, die bang is dat er niets zal veranderen nu de ene ondernemer is ingeruild voor een andere. De Twee Bruggen zal de recreatie bij de Slingeplas niet uitbreiden, maar zoekt wel naar mogelijkheden voor economische dragers. "We steken onze nek uit door de plas te pachten en te onderhouden. Dat kost geld en daarom zoeken we wel naar mogelijkheden voor inkomsten."

Goede buurman
De gasten op de Twee Bruggen maken al veel gebruik van de Slingeplas. "Niet zozeer om er te gaan zwemmen. Het functioneert vooral als wandelgebied." Via de noordwestelijke uitgang van het recreatiebedrijf ben je al snel bij de plas. Ook gebruikt de Twee Bruggen de recreatieplas al voor eigen kleinschalige evenementen. Mensink wil wel de kiosk en de camperstandplaats aantrekkelijker maken. Hij wil ook in gesprek met Natuurmonumenten of de Slingeplas een interessante locatie kan zijn voor een bezoekerscentrum, dat de start is voor fietsers en wandelaars om de aantrekkelijke omgeving verder te verkennen. Pas in het najaar zullen de definitieve afspraken gemaakt worden over de pacht van de Slingeplas. Hendrik-Jan Mensink wil daarvoor al in gesprek gaan met alle betrokkenen. Hij zit niet op weerstand te wachten, maar is op zoek naar draagvlak. De Twee Bruggen wil een goede buurman van Bredevoort zijn, zoals eigenlijk al zoveel jaren het geval is. En met een recreatieplas erbij wordt het aanbod van de Twee Bruggen aan de recreant alleen maar aantrekkelijker en completer.

Twee Bruggen in beeld voor exploitatie recreatieplas bij Bredevoort. Foto: Bernhard Harfsterkamp