Juf Rita, zittend, tweede rij, omgeven door 'haar' kinderen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Juf Rita, zittend, tweede rij, omgeven door 'haar' kinderen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Juf Rita uit gezwaaid door obs De Wegwijzer

DINXPERLO/WINTERSWIJK – Op woensdag 17 juli zwaaide openbare basisschool De Wegwijzer juf Rita Bengevoord (bijna 61 jaar} uit. Zij ging na 42 jaren werkzaam te zijn geweest in het onderwijs, waarvan veertig jaar op De Obs de Wegwijzer, met pensioen.

Door Lydia ter Welle

Rita Bengevoord was een 'Klosser', een leerkracht die de KLOS, Kleuter Leidster Opleiding School, met goed gevolg doorliep. "Na het behalen van mijn diploma was het moeilijk om een baan te vinden. De banen lagen niet voor het oprapen. Eerst heb ik gewerkt als invalster om vervolgens op De Wegwijzer aan de slag te kunnen. En daar heb ik tot eindelijk 40 jaar met veel plezier gewerkt."
En dat betekent dat Rita Bengevoord, afkomstig uit Winterswijk, in veertig jaar ongeveer 340.000 km woon-werkverkeer achter de rug heeft, 800 kinderen in de klas heeft gehad en ongeveer zestig verschillende collega's heeft zien komen en gaan. "Maar wat altijd bleef, was dat ik met veel plezier werkte op de Wegwijzer. Mijn hart lag bij het jonge kind. In al die jaren hebben we bewust gekozen voor een combinatiegroep kleuters. Het is goed voor kinderen. Jongste kinderen, uit groep 1, leren van de oudere kinderen en de oudere kinderen 'groeien' doordat ze bij tijd en wijle tot taak hebben om een jongste kleuter te helpen. Dat is voor alle kinderen goed. Nu kinderen al instromen op het moment dat ze vier worden, werkt dat ook uitstekend", zegt de kleuterjuf in hart en nieren.

De groepsleerkracht van groep 1 en 2 vindt dat er in wezen geen verschil is tussen de kinderen van veertig jaar geleden en die van nu. "Natuurlijk zijn de tijden veranderd, de maatschappij ook. Maar wij volwassenen zijn mee-veranderd, en zo gaat dat ook met kinderen. Ze kijken nog steeds met een bijzondere open blik naar de wereld en het leven, en kunnen nog steeds met verrassende uitspraken of oplossingen komen. Ik had ze eigenlijk allemaal op moeten schrijven: zoveel leuke momentjes, goed voor een glimlach of soms voor een schaterlach", zegt ze, als voorbeeld eraan toevoegend: "Ik herinner me dat ik jaren geleden een kleuter – ik weet zeker dat zijn moeder nu meteen weet om wie het gaat – vertelde dat hij op de wc de bril omhoog moest doen als hij ging plassen. Ik heb zo gelachen toen hij – voor hij de wc in ging – zijn eigen bril op zijn hoofd schoof, om vervolgens te gaan plassen. Met de wc-bril nog omlaag, natuurlijk. En ja, als je je bril niet meer op hebt, is het natuurlijk nog moeilijker om goed te mikken…!"

Ze herinnert zich de jaren dat ook veel Duitse kinderen de onderbouw van de Wegwijzer bezochten. "In Suderwick was geen Kindergarten , vanwege het geringe aantal kinderen, dus gingen ze gewoon in Dinxperlo naar groep 1 en 2 van de Wegwijzer. Dat was een bijzondere en leerzame tijd."

Nu gaat 'juf Rita' met pensioen. Dat kan, want op deze laatste schooldag heeft ze een echt pensioen-diploma gekregen van haar leerlingen. En 'haar' leerlingen, dat zijn ze allemaal. "Want doordat ik al zo lang lesgeef, hier op school, heb ik vrijwel alle kinderen in de klas gehad. En heel vaak ook hun ouders al", aldus Rita Bengevoord. Ze vindt zichzelf bevoorrecht. Omdat ze zo lang met zoveel plezier heeft kunnen werken, maar ook omdat ze nu – op bijna 61-jarige leeftijd – al met pensioen kan. "Ik ben niet bang om me te vervelen. Ik wil graag een fotocursus volgen, hou van koken , zingen: ik zing bij Classic WM en ik ga meedoen aan de uitvoering van Die Zauberflöte in het Steengroevetheater. Samen met mijn man Jan reizen (grote wens is: met een campertje), we fietsen en wandelen graag en ik hou niet van de sportschool, maar wil wel graag gaan dansen. Maar om te beginnen ga ik gewoon lekker even niks doen!" Om vervolgens op te springen en lekkere ijsjes te gaan uitdelen aan haar kinderen. Als afsluiter van een feestelijke laatste schooldag.