Leerlingen krijgen voorlichting in de Corsohal aan de Parallelweg. Foto: Sander Damen
Leerlingen krijgen voorlichting in de Corsohal aan de Parallelweg. Foto: Sander Damen

Leerlingen mavo 3 GKC zetten de corsobloemetjes buiten

WINTERSWIJK - Afgelopen dinsdag 9 juli verzamelden rond de tachtig leerlingen uit mavo 3 van het Gerrit Komrij College (GKC) zich in de theaterzaal van de school. Daar vond de aftrap plaats van een bijzondere middag waarin uitgebreid kennis werd gemaakt met de achtergronden van het Volksfeest en het corso. Het was de eerste keer dat Vereniging Volksfeest en het Gerrit Komrij College op deze manier samenwerkten. Het doel: leerlingen interesseren voor het bloemencorso.

Door Sander Damen

Toen de leerlingen de zaal betraden, zaten de verschillende sprekers al klaar om ze meer te vertellen over de achtergronden van het corso en hoe corsowagens tot stand komen. Het waren leerzame presentaties en de leerlingen luisterden dan ook in stilte toe.

Geschiedenis
Het Volksfeest is ontstaan nadat de kermis in 1875 door het toenmalige gemeentebestuur verboden werd, vertelde de eerste spreker, Joost Duvigneau, secretaris van de Optochtcommissie van Vereniging Volksfeest die in 1888 opgericht werd. "Er waren te veel incidenten waaronder incidenten met pistolen."
Duvigneau sprak de hoop uit dat leerlingen enthousiast zouden raken voor de techniek achter de wagens. In zijn presentatie was veel aandacht voor de organisatie en de geschiedenis van het corso. "Het corso is cultureel-historisch erfgoed", vertelde hij. "De vereniging is dan ook verplicht bepaalde tradities in stand te houden."
Na zijn presentatie volgden presentaties van bouwers, waaronder een van docente Melissa Meuwszen die jaren betrokken is geweest bij de wagen van volleybalclub Wivoc.
"Vanaf eind april gaan we na de training met het team en een vriendengroep naar de hal om aan de wagen te bouwen," vertelt ze. "Dat is erg gezellig."
Gezelligheid, vriendschap, saamhorigheid en samen aan iets moois werken. Dat zijn de termen die in alle presentaties naar voren kwamen.
"We zijn eigenlijk een grote vriendengroep", vertelde Roy Stammers van de corsoclub Bloemwal. "We werken aan één doel waarbij iedereen zijn eigen talent gebruikt. Je leert omgaan met frustratie en tegenslag maar je wilt allemaal het hoogste doel bereiken. En of je nu een prijs wint of niet, je bent altijd trots op wat je gemaakt hebt. Dat maakt het corso zo mooi!"
Zijn enthousiaste verhaal werd met applaus ontvangen.

Jeugd
Dat bouwen aan een corsowagen niet alleen weggelegd is voor volwassenen, bleek uit de presentatie van de vijftienjarige Gerrit Komrij Collegeleerling Bram Nijkamp. Hij ontwerpt de jeugdwagen van Corso & Co. 'Daar ben ik het hele jaar mee bezig,"vertelt Bram. "Het begint met een idee vanuit niets dat ik op papier zet. Daarbij neem ik de tips en het advies dat de jury eerdere jaren gaf mee. Vervolgens bouwen we met andere jongeren de wagen op dinsdagen en zaterdagen. In augustus bouwen we iedere dag."

Aan een corsowagen werken doe je gedurende het hele jaar, dat blijkt duidelijk uit de presentaties. Het gaat om techniek, ontwerp, de juiste bloemen, samenwerken en gezelligheid. De strijd om de eerste prijzen is er, maar is niet het belangrijkste. Roy Stammers verwoordt het als volgt: "De optocht maak je samen." Ofwel niet iedereen kan winnen, maar doordat er meerdere groepen meedoen, wint iedereen een beetje.

Opdracht
Na de presentaties trokken de leerlingen in groepen van zes naar diverse locaties, waaronder de corsohal aan de parallelweg, waar ze meer te horen kregen over het bouwen aan een corsowagen. Ook kregen de zestallen de opdracht een concept voor een corsowagen te bedenken en aan de corsobouwers te presenteren. De corsobouwers reageerden op de concepten en selecteerden uiteindelijk vier groepen die hun concept in de theaterzaal aan alle leerlingen en corsobouwers mochten presenteren. Het idee van de 'Garniturex', een combinatie van dinosaurussen en bittergarnituur werd als beste beoordeeld omdat het volgens de bouwers niet alleen een goed idee was, maar dat ook duidelijk was dat de bedenkers er plezier in hadden en daarmee het idee achter het corso goed begrepen. Of het doel van de middag bereikt is, zal nog moeten blijken. Wel waren veel leerlingen enthousiast over de presentaties en het bloemencorso.