De zangeressen Joanne en Bronwyn in de tuin van Kortestraat 16. Foto: PR
De zangeressen Joanne en Bronwyn in de tuin van Kortestraat 16. Foto: PR Foto:

Joanne en Bronwyn zingen in tuin aan Kortestraat

WINTERSWIJK – Van jazz tot accordeon, van koor tot dance: Lokaal Kabaal Winterswijk geeft op zondagmiddag 14 juli een intiem en bijzonder podium aan plaatselijke artiesten tijdens hun Tuinenfestival van de Achterhoek. Maar liefst negentien acts spelen in even zoveel Wenterse tuinen. Het publiek fietst van tuin naar tuin en laat zich verrassen. En het weer zal de rest doen.

Door Leander Grooten

De organisatie van Together on Stage Winterswijk houdt niet alleen van muziek, maar ook van Wenters. Dat de muziek steeds minder podium kreeg, was een doorn in hun oog. Together on Stage wil muzikanten de kans geven, en daarmee het dorp muzikale kleur geven. Dat doet zij inmiddels al enkele jaren met o.a. jamzessies, een singer-songwriter workshopdag en een bandjesavond. Lokaal Kabaal wordt in 2019 voor het eerst gehouden. Gezien de animo, belooft het niet eenmalig te zijn.

Orgue de Barbarie
Voor Xandra Storm is optreden op 'le quatorze juillet', de Franse nationale feestdag, een kolfje naar haar hand. Haar straatorgeltje laat bekende Franse chansons klinken. Ook het Nederlandse (levens) lied wordt, met tekstboekjes erbij, aangeroerd. Meezingen gegarandeerd! Storm treedt regelmatig op, onder andere op marktjes. "Maar dit vind ik toch wel spannend, ze lopen niet langs, maar komen speciaal voor mij." Xandra Storm is voornemend een Chanson Festival te organiseren in Bredevoort. "Daarom wil ik ervaring opdoen en zien hoe andere festivals het aanpakken."

Zingen tussen de herten
Aan Lokaal Kabaal doet opvallend veel debuterend talent mee waaronder Monday's Tales, HEKS en Bronwyn Lawrence. Deze laatste heeft nog nooit voor publiek gezongen en ze treft het meteen met de locatie. Bronwyn: "Ik mag zingen bij Magnoliastraat 5, een tuin met herten en een grote vijver, het is werkelijk adembenemend. Een tuin waar elke artiest wel wil optreden." Voor de in Winterswijk wonende Zuidafrikaanse is zingen meer dan een hobby. "Het inspireert en geneest me en ik wil dat delen met de hele wereld." Bronwyn zingt pop- en soulsongs, waaronder repertoire van Glennis Grace.

Jazzen in de Kortestraat
De JW Copple Club is een ervaren groep jazzmusici, onderdeel van Jazzewind. Op 14 juli is de zangeres van de band ook de gastvrouw. "Je krijgt niet vaak de kans om in je eigen tuin op te treden. Hij is net opnieuw bestraat, de plantjes staan in bloei, ik nodig er graag publiek in uit." Zangeres Joanne wordt vergezeld door acht mannen op het 'podium'. Het publiek neemt plaats in de tuinbanken of bij statafels en kan genieten van bebop, hardbop met wat latin en funk.

Burgemeester
Van 13.00 uur tot 16.30 uur is door heel Winterswijk muziek te horen in achtertuinen. Het belooft een ontspannen zondagmiddag te worden. Het publiek kan een eigen flesje wijn in de fietstas stoppen, maar wellicht wordt er ook in de tuinen een versnapering aangeboden, dat is aan de gastheer/vrouw. Dat de gemeente Winterswijk dit initiatief van harte ondersteund, wordt onderstreept door de aanwezig van burgemeester Joris Bengevoord, die het festival om 12:00 uur opent in Theater de Storm. Een ieder is ook daar van harte uitgenodigd.

Het festivalschema is te vinden op www.lokaalkabaal.nl, op Facebook stellen alle deelnemende artiesten zich voor.