Zonnedauw met vlinder . Foto: Natuurmonumenten- L.Belovics
Zonnedauw met vlinder . Foto: Natuurmonumenten- L.Belovics Foto:

Zondagochtend-wandelingen door het Wooldse veen in bloei

WOOLD - Wie zin heeft in een bijzondere zondagochtendwandeling is welkom op zondag 21 juli of 4 augustus om met de boswachter mee te gaan op een tocht door het Wooldse veen. Geniet onderweg van de rust en de bijzondere planten en dieren van dit unieke hoogveengebied. De wandelingen starten om 9.30 uur en duren ongeveer anderhalf uur. Kosten voor deelname bedragen 5 euro voor leden en 8 euro voor niet-leden. Tickets zijn alleen vooraf te koop via www.natuurmonumenten.nl.

Levend hoogveen
Deelnemers maken tijdens deze wandeling kennis met één van de laatste nog levende hoogveengebieden in Nederland. Geniet onderweg van de afwisseling van hoogveen, heide en moerasbos, ontdek de bewoners van al die verschillende stukjes natuur en leer zeldzame planten kennen.

Libellen en vleesetende planten
Het is een mooie tijd om het Wooldse veen in te gaan. In de zomermaanden komt het veen tot bloei. Volop bloemen, insecten én vogels die zich tegoed doen aan insecten. Een waar paradijsje! In het relatief natte veengebied vliegen op dit moment volop libellen. Algemene soorten als de keizerlibel, maar wie weet laat ook de zeldzame hoogveenglanslibel zich zien. De boomvalk voedt zich graag met libellen en hij wordt dan ook regelmatig gezien boven het Wooldse Veen. Op de grond zijn planten als lavendelhei, vossebes en het vleesetende plantje zonnedauw te bewonderen. Zonnedauw 'vangt' met een kleverige vloeistof, die als dauwdruppeltjes op de bladeren ligt, kleine insecten om ze vervolgens te verteren als lekker hapje.

Meer activiteiten van Natuurmonumenten zijn te vinden op www.natuurmonumenten.nl en Facebook Achterhoek-Natuurmonumenten of twitter @bosw8erJanine.