Iedereen blij met duizendste vrijwilligersmatch via Aan de Slag Winterswijk. Zittend, derde van links, Momodou. Foto: Sis Huiskamp
Iedereen blij met duizendste vrijwilligersmatch via Aan de Slag Winterswijk. Zittend, derde van links, Momodou. Foto: Sis Huiskamp Foto:

Trots op de duizendste vrijwilligersklus

WINTERSWIJK - "Steeds meer organisaties doen mee. Mond-tot-mondreclame doet meestal het werk", zegt Monique Wieskamp, projectleider van het project Aan de Slag, waarmee de gemeente Winterswijk de bewoners van het azc wil koppelen aan vrijwilligersklussen bij plaatselijke verenigingen en organisaties. En het werkt: nog maar een half jaar geleden vond de vijfhonderdste klus plaats en afgelopen week vierden alle betrokkenen de duizendste match.

Door Sis Huiskamp

In de ruim anderhalf jaar waarin Aan de Slag bestaat, kwamen al veel succesvolle koppelingen tot stand. Per persoon zijn dat gemiddeld acht klussen. Meer dan de helft van de deelnemers doet meer dan vier keer vrijwilligerswerk. Dit tot tevredenheid van de organisaties. Daarmee doet Winterswijk het heel goed, vergeleken met andere aan het project deelnemende gemeenten. Onder andere bij de corsoclubs, Pronsweide, de Venemansmolen, het Bevrijdingsconcert, maar ook voor tuin- en speeltuinklussen gingen azc-bewoners aan de slag. Het helpt ze bij de integratie en bij het leren van de Nederlandse taal. De werving vindt vaak plaats tijdens de taallessen en via casemanagers. Voor alle klussen ontvangen de deelnemers een certificaat, dat later kan dienen als een getuigschrift bij het vinden van betaald werk.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op het binnenplein van het azc aan de Amstelstraat reikten wethouders Elvira Schepers en Wim Aalderink op 26 juni het duizendste certificaat uit aan Momodou (42) uit Gambia. Hij zette zich al in bij vrijwilligersactiviteiten voor het Bevrijdingsconcert, kringloop Aktief, speeltuin Hakkelerskamp, de Winterswijkse Uitdaging en FC Winterswijk. Momodou, vader van drie zoons die bij hun oma in Gambia verblijven, is een aanpakker. Wat hem betreft komen er nog veel meer activiteiten. Hij wordt er blij van.

Ook Mahad, voorheen werkzaam in de beveiliging, ontving een certificaat en is enthousiast: "Het was hard werken bij de opbouw van het Bevrijdingsconcert, maar leuk om te doen." Jonathan, een technicus uit Oeganda en Kelvin, student economie uit Nigeria, vinden het fijn om vrijwilligerswerk te doen. De mannen zijn in de meerderheid, niet alleen in het azc, maar ook bij de vrijwilligersactiviteiten. Dat is volgens Monique Wieskamp een aandachtspunt. "Zeventien procent van de deelnemers is vrouw. Dat lijkt weinig, maar op het totaal van het aantal AZC-bewoners is het toch goed. Maar het kan beter en we willen proberen meer vrouwen bij de klussen te betrekken."

Veel positieve geluiden dus tijdens de feestelijkheden in het azc. Mark van Dam, voorzitter van de Winterswijkse Uitdaging benadrukt in zijn toespraak dat het succes van de matches niet haalbaar zou zijn geweest zonder de mensen van alle betrokken organisaties die zich met hart en ziel voor het project inzetten.
Een van de vrouwen die via Aan de Slag vrijwilliger is geworden is Samra (30) uit Pakistan. "Ik wil iets doen voor mensen, vooral voor ouderen. In Pakistan deed ik ook vrijwilligerswerk naast mijn werk als lerares." Samra's ambitie is om sociaal werk te gaan doen. Maar eerst wil ze beter Nederlands leren. Dat gaat waarschijnlijk prima lukken tijdens haar vrijwilligerswerk in ouderenzorg.

 de duizendste klus was voor Momodou. Foto: Sis Huiskamp