Afbeelding
Foto:

CDA stemt als enige tegen de nota

WINTERSWIJK – Na twee lange avonden vergaderen over de kadernota bleek dat de voorstellen van het college van burgemeesters en wethouders grotendeels op instemming van de gemeenteraad konden rekenen. D66 en Voor Winterswijk gingen net als de coalitiepartijen akkoord, maar wel met de kanttekening dat zij tegen de voor 2022 aangekondigde bezuinigingen bij Boogie Woogie en zwembad Jaspers blijven. Ook zijn ze tegen de bijdrage van 75.000, die van de sportverenigingen wordt gevraagd. Het CDA stemde tegen de kadernota. Fractievoorzitter Wim Wassink was tevreden over enkele toezeggingen van B en W, maar vond dat de inhoud van de kadernota nog te veel afwijkt van de opvattingen van zijn partij.

Door Bernhard Harfsterkamp

Ook plek houden voor andere doelgroepen
De toezeggingen hadden onder andere betrekking op de muziekschool en het zwembad. De wethouders lichtten toe hoe ze samen met de beide instellingen de komende twee jaar de tijd nemen om te kijken hoe ze toekomstbestendig kunnen worden. Uitgangspunt daarbij is wel dat niet alleen de gemeente bijdraagt, maar dat er ook commerciële partners worden gezocht of activiteiten worden georganiseerd, die extra geld opleveren. Maar de genoemde bedragen voor 2022 zijn niet in beton gegoten. Voor de zwemvoorziening staat goed zwemonderwijs centraal. Wim Wassink vond echter dat ook andere doelgroepen, zoals ouderen, revalidatiezwemmers en watersportverenigingen hun plek moeten kunnen behouden. Henk-Jan Tannemaat, fractievoorzitter van Winterswijks Belang, kon in een discussie met Wassink hiermee instemmen. Het was een van de weinige momenten tijdens de behandeling van de kadernota, waarbij de twee ex-coalitiepartners elkaar weer wisten te vinden.

Overdrijven
De fractievoorzitters hadden de eerste termijn van de behandeling verschillend beleefd. Loes ten Dolle (D66) toonde zich teleurgesteld over de antwoorden van B en W en de coalitiepartijen. Ze vond dat er niet serieus ingegaan was op haar vragen. Ze stoorde zich er ook aan dat uitspraken van de oppositie als 'framen' werden bestempeld. 'Framen' is een begrip uit de landelijke politiek, dat inmiddels Winterswijk heeft bereikt. Wat er mee bedoeld wordt, komt echter al voor in de politiek, zolang die bestaat. Coalitiepartijen en de wethouders leggen vooral de nadruk op de positieve kanten van hun plannen. De eerste termijnen van de wethouders leken daarom vooral op promotiepraatjes. De oppositie benadrukt de negatieve kanten van de voorstellen en overdrijft daarbij. Maar het gebruik van de 'hyperbool' oftewel de overdrijving is zowel in positieve als negatieve zin een oud politiek fenomeen. Dat overdrijven wordt tegenwoordig 'framen' genoemd, maar zoals vaker ligt de waarheid in het midden.

Zinkend schip
Door de vele woorden van de oppositie, die tijdens de eerste termijn de wethouders zeer regelmatig onderbrak, werd sterk de nadruk gelegd op de minder populaire punten uit de kadernota. Het gaf bij Gert-Jan te Gronde, fractievoorzitter van de VVD, de indruk dat het meer om de vorm dan om de inhoud was gegaan. Hij verwees naar een foto van een vader met zijn dochter, die verdronken waren bij een poging om vanuit Mexico via een rivier de Verenigde Staten te bereiken. "Wij hebben het in Winterswijk zo goed. We moeten ons schamen." Ubel Zuiderveld, fractievoorzitter van de PvdA, verwoordde het anders. Hij vond dat het CDA het beeld had gecreëerd van de gemeente Winterswijk als een zinkende Titanic, waarvan alleen nog een rokende schoorsteen boven water kwam. Zo erg was het nog lang niet. Net als Tannemaat vond hij dat Wassink overdreef door te zeggen dat de anderhalve euro extra, die spelende leden van de sportverenigingen per maand eventueel moeten bijdragen, tot afhaken leidt van mensen, die niet al te veel hebben te besteden. Te Gronde verwees ook naar de vele individuele sporters, die sowieso alles al zelf betalen. Bovendien kan de eventuele contributieverhoging nog meevallen, want er ligt ook de uitdaging voor de besturen van de verenigingen om te proberen andere inkomsten te verwerven. Voor de grotere verenigingen wellicht geen probleem. Voor de kleinere kan dat lastiger zijn en daarvoor vroeg Zuiderveld aandacht.

Excuses
Zoals verwacht werden enkele voorstellen uit de nota terug gedraaid. Zo blijft het budget voor de Museumfabriek, het Historisch Informatiepunt en het museum de Wereld van Wenters in de Meddosestraat behouden. Wethouder Wim Aalderink gaf toe, dat onvoldoende was beseft dat het budget niet alleen voor de Meddosestraat was bestemd. Zuiderveld dacht dat de wethouder voor dit misverstand al excuses had aangeboden. Dat was niet zo. "Dan bied ik zelf maar mijn excuses aan", zei de fractievoorzitter van de PvdA. Ook de de stichting Waardevol Cultuurlandschap en de buurtbemiddeling behouden hun budget. Het voorstel om al in 2019 vijftien extra laadpalen te plaatsen voor elektrische auto's werd eveneens aangenomen. Daarnaast krijgt de klussenbrigade, die in het buitengebied kleine cultuurhistorisch waardevolle elementen, zoals kippenhokken, opknapt tijdelijk extra geld voor hun werkplaats.