Han van Soldt verlaat De Vlier. Foto: Verona Westera
Han van Soldt verlaat De Vlier. Foto: Verona Westera Foto:

Han van Soldt verlaat De Vlier

Scheidend directrice opnieuw onderwijs in

WINTERSWIJK - "Ik ga niet achter de geraniums zitten hoor", lacht Han van Soldt (68). Zij neemt op 10 juli afscheid van basisschool De Vlier, waar ze 46 jaar heeft gewerkt, waarvan 17 jaar als directrice. Wat ze gaat doen met haar vrij tijd? "Ik ga terug het onderwijs in", laat ze opgewekt weten. "Ik ga als vrijwilliger aan de slag bij een school voor speciaal onderwijs. En ach, als ik ergens gevraagd wordt om even in te vallen, zal ik dat zeker niet weigeren." Han wordt opgevolgd door Nardy te Koppel. "Deze week gaat zij ook echt meelopen en begin ik vast dingen over te dragen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij een prima directrice zal zijn."

Door Verona Westera

Zo'n 47 jaar geleden begon Han als kleuterleidster. "Daar ligt eigenlijk mijn hart", legt ze uit. Ze heeft dan ook voor de klas gestaan tot zeventien jaar geleden. "De baan van directeur was te veelomvattend om het te combineren met les geven. Er kwam meer papierwerk, een volgsysteem voor de leerlingen en er zijn steeds meer regels gekomen. Daardoor moet ik een keuze maken; voor de klas of directrice. ik koos het laatste", legt ze uit. "Ik vind het heel leuk om met de kinderen bezig te zijn en dat ben ik nu als directrice erg veel, maar van deze functie is het mooist dat je de juiste mensen in hun kracht op de juiste plek kan zetten. Daarnaast ben ik ook bijvoorbeeld betrokken bij vroegschoolse educatie en zit in de stuurgroep van Stichting Brevoordt, dat is ons samenwerkingsverbad. Samen met de directeuren van de 16 scholen die zijn aangesloten bij de Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKBG) bepalen we mede het beleid. Ik ben dus veel op pad om ook met externe partijen, zoals gemeente, om tafel te zitten. Het is een erg leuke baan. Mijn werk is mijn hobby, er is geen dag dat ik met tegenzin naar mijn werk ga."

Han van Soldt heeft veel gedaan voor De Vlier. "Ik ben proactief. Ik hou van duidelijkheid en eerlijkheid. Zo gaan we op school met elkaar om. We hebben dan ook een hecht en gezellig team en daar ben ik trots op." Er zijn meer zaken waar Han trots op is. "Het nieuwe gebouw bijvoorbeeld, waarmee we 17 jaar geleden zijn gestart, maar ook het feit dat we het vorig jaar opnieuw voor elkaar gekregen hebben om het certificaat voor daltononderwijs binnen te halen, voor weer vijf jaar." De Vlier is sinds 2008 daltonschool. "dat is eigenlijk ontstaan omdat we tijdens een teamcursus merkten dat we al volgens de principes van het daltononderwijs werkten. Het sloot aan bij de visie van school: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken waren de pijlers." Han besloot met haar team een stapje extra te doen en het certificaat daltononderwijs binnen te halen. "Alle docenten moeten hier ook binnen twee jaar het daltoncertificaat halen. Bovendien moeten de leraren en directie telkens bij blijven scholen."
Ook op de samenwerking met de peuterspeelzaal in hetzelfde gebouw is de directrice erg trots en op het feit dat we een 'gezonde school certificaat ' hebben en dat we een erkende opleidingsschool zijn", somt de scheidend directrice op . "En ik ben erg tevreden over het feit dat we als school laagdrempelig zijn, zowel voor de kinderen als voor de ouders."

Receptie
Op 10 juli is het afscheidsfeest. Er zijn optredens van de kinderen voor juf Han die dag. Ze krijgt een feestelijke dag met een 'Vlierbuffet' aangeboden. De receptie van 16 uur tot 17.30 uur is voor iedereen die Han de hand wil drukken. De collega's zetten daarna het feestje nog voort.

Han van Soldt tussen de kinderen van groep 1/2. Foto: Verona Westera