Roos van Bree (dedre van links) tussen de andere missen. Foto:  Laurence Mooij
Roos van Bree (dedre van links) tussen de andere missen. Foto: Laurence Mooij Foto:

Roos van Bree gaat voor Miss World Nederland

Overwonnen eetstoornis sterk punt in miss competitie

WINTERSWIJK - "Eigenlijk had ik er helemaal niets mee. Ik maakte me nooit druk om mijn uiterlijk", vertelt Roos van Bree (20). Toch staat de Winterswijkse op 4 juli in de finale van Miss World Nederland verkiezing. Mocht zij winnen, dan vertrekt ze eind dit jaar naar Thailand voor de Miss World verkiezing. Wie de mooie, blonde, vrolijke, Achterhoekse jongedame ziet zou nooit verwachten dat zij nog maar kort de behandeling voor haar eetstoornis anorexia heeft afgesloten. "Vijf juni was mijn laatste afspraak in de kliniek", vertelt Roos. "Leonie Hesselink, de winnares van Miss World Nederland van vorig jaar vroeg me om mee te doen aan e missverkiezing. Ik twijfelde, maar vooral mijn vader vond dat ik het gewoon moest doen."

Door Verona Westera

Het lijkt alsof alle puzzelstukjes op hun plek vallen, want juist haar anorexia helpt haar nu bij haar deelname aan de Miss World Nederland verkiezing. "Het gaat niet alleen om mooi zijn, het is geen vleeskeuring in bikini, maar de verkiezing gaat ook om wie je bent en wat je verhaal is", legt Roos uit "Tijdens de selectie in april moest ik mezelf presenteren", vertelt ze verder. "Maar we werden ook aan een andere deelneemster gekoppeld en moesten wat over elkaar vertellen. Verder moesten we in het Engels uitleggen waarom jij Miss World Nederland zou moeten worden. Omdat ik een aantal maanden in Tanzania heb gezeten was mijn Engels goed." Juist daar in Afrika is ook waar voor Roos een heel ander verhaal begon. "Ik kwam terug uit Afrika met een vleesetende bacterie in mijn lijf", vertelt Roos. "Ik kwam in het ziekenhuis en viel een kilo per dag af. Vervolgens was het zaak dat ik weer 12 kilo aan moest komen. Ik ging eten en merkte dat ik daar echt van aankwam. Toen leek het alsof er een soort knop om ging. Ik wilde niet aankomen." Roos leed aan anorexia en moest opgenomen worden in een kliniek. Ze schreef daar haar dagboek, dat vorig jaar is uitgegeven onder de titel 'Met volle angst vooruit'. "Nu wil ik, ook naar aanleiding van mijn boek en mijn ervaring, meer aandacht voor anorexia. Veel mensen hebben een vooroordeel, maar ik wil juist taboes doorbreken en praten over deze eetstoornis." Tijdens de missverkiezing kreeg ze de opdracht in het kader van Beauty with a Purpose een maatschappelijk doel te steunen of belichten. "Voor mij was dat eigenlijk mijn eigen verhaal. Aandacht voor anorexia." Roos gaat langs nu scholen en geeft lezingen over anorexia. Ze wil anderen helpen om de symptomen te herkennen maar vooral te praten over de stoornis. "Al is er maar een persoon die ik er mee kan helpen. Dan is het al de moeite waard", vindt de Winterswijkse. "Mijn ziekteperiode was heel heftig, ik zag mensen om me heen doodgaan aan anorexia. Maar deze periode heeft me wel gemaakt tot wie in nu ben en ik kan doen wat ik nu doe. Het heeft me dus ook veel gebracht. Dat zou ik voor anderen ook willen."

'Deze periode heeft me wel gemaakt tot wie in nu ben'

In het kader van Beauty with a Purpose hield Roos zaterdag al een presentatie. "Het is mijn eigen verhaal, ik heb dit meegemaakt, het gaat over mij, daarom kan ik goed mijn boodschap overdragen. Ik heb ook de actualiteit verwerkt in mijn presentatie. Het bericht over misbruik van hulpverleners bij anorexiapatiënten. Ik weet dat dat gebeurt, ik ken iemand die het heeft meegemaakt. Daar moet aandacht voor zijn. Niet zoals nu, dat het even in het nieuws is en weer naar de achtergrond verdwijnt."

Catwalk
Op 4 juli gaat ze echt de catwalk op om de strijd met de andere 14 missen aan te gaan. In galajurk. "Ik heb de jurk al gepast en zo'n ding is zwaar!", lacht ze. "Maar wel mooi." Daarnaast is Roos de afgelopen periode druk geweest met diverse fotoshoots. "We zijn bijvoorbeeld in de Keukenhof geweest voor een fotoreportage. Ik wist niet wat me overkwam. We werden bijna aangevallen door de toeristen. We hadden zelf beveiliging en dat was ook echt nodig", lacht ze. "We hebben pas bokstraining gehad van Radmilo Soda, bekend al trainer van televisieprogramma Obese. Wie naar Thailand gaat zal zichzelf ook moeten kunnen verdedigen."

Het gaat nu heel goed met Roos. Ze heeft haar eerste jaar als student psychiatrie in Nijmegen achter de rug en al tentamens gehaald. Na de zomer gaat ze met haar tweelingzus samenwonen. Zij studeert rechten in Nijmegen. "Zij moet de boeven strak straffen en ik kan ze dan behandelen", grapt de Winterswijkse. Hoewel Roos toch wel verder zou willen in het modellen werk, ziet ze op dit moment een carrière bij Artsen zonder Grenzen wel zitten. "Ik ben mijn opleiding gaan doen om met mensen te praten en mensen te helpen. Bij artsen zonder Grenzen kan ik nuttig werk doen."

Het verhaal van Roos is te lezen in haar boek 'Met volle angst vooruit'. Het boek is te bestellen door te mailen naar manonvanbreeheesen@gmail.com tav 'metvolleangstvooruit' . Hoe het met Roos gaat in de competitie is te volgen op missworldnederland.nl.