Marino Sonnemans tijdens zijn betoog. Foto: Rob Weeber
Marino Sonnemans tijdens zijn betoog. Foto: Rob Weeber Foto:

De Betekeniseconomie – wat zie je ervan in de praktijk

ACHTERHOEK - Betekeniseconomie streeft een samenleving na waarin elke economische activiteit erop gericht is, om zoveel mogelijk ten goede te komen aan zoveel mogelijk mensen, en waarbij die activiteit nu en in de toekomst nimmer ten koste gaat van de gemeenschap. In deze rubriek leest u voorbeelden uit de Achterhoekse praktijk.

Deze keer komt dat voorbeeld van Olympia Uitzendbureau en het Needse bedrijf Timmerije.
Niet altijd is er een duidelijke grens te trekken in een overgang van ondernemen volgens de 'oude' economie naar ondernemen volgens de Betekeniseconomie. Veel bedrijven hanteren al langer bewust of onbewust de principes van de Betekeniseconomie. Zij volgen hun eigen geweten en kiezen voor een manier van zakendoen die naast geld verdienen ook gericht is op de betekenis van hun bedrijf voor de maatschappij en voor de medewerkers.

Zaterdag 24 mei reed de stoomtrein van Haaksbergen naar Boekelo, georganiseerd door Olympia Uitzendbureau ondernemer Robert Heinst. Aan boord waren relaties van Olympia, bedrijven die geïnteresseerd waren in een stukje achtergrondinformatie over de Betekeniseconomie en inzicht wilden verkrijgen over het begrip Betekeniseconomie in de praktijk. Na een presentatie van onder meer Kaj Morel en Gert Disberg van de Betekenisfabriek, stapte men aan boord. In kleine groepjes werd gediscussieerd over de stand van zaken binnen het eigen bedrijf met betrekking tot de Betekeniseconomie en de piramide van organisatiebewustzijn van Barrett.

De piramide van Barrett beschrijft de stappen naar betekenisbewustzijn, naar een bewust ondernemerschap dat uitgaat van goed doen, van verschil en betekenis voor anderen. Bij het bereiken van de hoogste trap staat louter nog de betekenis van de onderneming voor de omgeving centraal. Als voorbeeld werd Tony Chocolony aangehaald. Zijn betekenis ligt in het streven naar 'slaafvrije chocolade'.

Olympia zelf 'geeft werk betekenis', aldus de door hen gebruikte pay off (slogan, slagzin; red.). Ondernemer Heinst beschreef de overgang van het industrietijdperk naar een nieuw tijdperk. Dat is echter niet het digitale tijdperk, maar het tijdperk van betekenis. Concreet is voor hem de vraag: Wat betekent werk voor iedereen en hoe ziet werk er in de toekomst uit? Heinst maakt duidelijke keuzes als het gaat om Olympia's dienstverlening. Hij gaat uit van het aanbod en minder van de vraag. Een cv is een terugblik, het oude tijdperk, een droombaanprofiel is een toekomstvisie, de nieuwe betekenis van werk. Vervolgens kijkt hij waar die droombaan aansluiting kan vinden.

Een van de bedrijven waarmee Olympia zaken doet, is het Needse bedrijf Timmerije dat eveneens met de trein meereed. In zijn toespraak vooraf beschreef Operationeel Directeur Marino Sonnemans waarom de pay off 'geeft werk betekenis' aansluit bij Timmerije. Het bedrijf is een toonaangevend spuitgietbedrijf en realiseert en produceert oplossingen in kunststof. Het bestaat al meer dan 85 jaar en heeft zo'n 160 medewerkers in dienst. Hoewel het bedrijf sterk afhankelijk is van technologie, maakt het een ommezwaai naar de visie dat de medewerkers een net zo belangrijke asset (aanwinst, onderdeel; red.) zijn. De medewerkers zijn daarmee onderdeel van de maatschappelijke betekenis van het bedrijf.

"Wij hebben een vast en een flexibel deel medewerkers. De flexibele schil wordt onder meer via Olympia ingehuurd. Om de juiste mensen te vinden, zijn we zeer open naar Olympia omtrent wat we doen en willen gaan doen. Met name dat laatste is net zo belangrijk om aan te kunnen sluiten bij de behoefte en intrinsieke motivatie van nieuwe medewerkers. Ook stemmen we af welke opleidingen en instructies er nodig zijn. Het gaat ons om het volle potentieel van de medewerkers waarmee we een duurzame en langdurige relatie willen. Die maatschappelijke rol zie je ook terug in de 'unieke mensen' die we al 25 jaar in dienst hebben, onze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat aantal ligt inmiddels bij 56. Daarmee hebben we de titel 'Unieke Achterhoeker' verdiend en daar zijn wij, en onze klanten met ons, trots op. Onze eigen pay off 'The next level in plastics' krijgt hiermee zijn diepere betekenis. Het staat ook voor samen nadenken, werken en presteren."

Desgevraagd geeft Sonnemans aan dat Timmerije zeker streeft naar de fase van Betekenisbewustzijn aan de top van de piramide van organisatiebewustzijn. Zijn visie op de uiteindelijke betekenis van het bedrijf ligt in de samenwerking met en inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij zou graag een regionaal bedrijf opzetten waar voor de doelgroep werk gecreëerd wordt door de aangesloten, complementaire bedrijven. Het zou een nieuwe stap in de ontzorging van de klant betekenen, van halffabricaat tot eindmontage. Op dit moment is het nog niet zover en verkeert het bedrijf in de Tranformatiefase, de een na laatste fase.

Afbeelding: PR