BeestenBenders beloond met bezoek Dolfinarium

WINTERSWIJK - Meer dan 1000 dierenhelden van De BeestenBende uit heel Nederland gaan op zaterdag 15 juni vanuit 18 gemeenten in VIP-bussen richting het Dolfinarium. Want in Harderwijk wacht ook dit jaar De Grote BeestenBende Dag: een dag vol avonturen, midden tussen de zeezoogdieren. De hele dag mogen De BeestenBenders het park verkennen en aan het eind is er ook nog eens een speciaal gast-optreden van het zangduo Mylène en Rosanne, bekend van het Junior Songfestival. De bus vol jonge dierenhelden en hun begeleiders vertrekt om 10.00 uur vanaf Schouwburg De Storm aan de Haitsma Mulierweg.

Eenmaal in het Dolfinarium gaan de kinderen een heel avontuur tegemoet. Herkenbaar aan hun speciale VIP-bandjes krijgen ze eerst alle tijd om het park te verkennen dankzij een spannende speurtocht en komen ze spelenderwijs heel veel meer te weten over de zeezoogdieren en hun wereld.

De Grote BeestenBende Dag is een beloning voor alle BeestenBende-leden uit het hele land die zich maand in, maand uit inzetten voor een schone buurt. Gewapend met een knijper en in hun opvallende, felgele outfit, pakken de kinderen in hun buurt het zwerfafval aan. Zo blijft het er dankzij de hulp van De BeestenBenders prettig en veilig wonen voor dieren én mensen.

De kinderen zijn herkenbaar aan hun speciale VIP-bandjes. Zij krijgen eerst alle tijd om het park te verkennen dankzij een spannende speurtocht en komen ze spelenderwijs heel veel meer te weten over de zeezoogdieren en hun wereld.
Als het park dan sluit, om 17.00 uur, en alle 'gewone' bezoekers naar huis moeten, mogen De BeestenBenders nog even blijven. Want pas nadat de dolfijnen hen met een spetterende boodschap hebben laten gaan en Mylène en Rosanne met hun optreden het dak van het DolfijnDomijn hebben geblazen, staat ook de BeestenBende-Bus weer klaar. Natuurlijk ligt er voor elke dierenheld dan nog een kleine BeestenBende-goodiebag op de stoel, als blijvende herinnering aan zo'n onvergetelijke dag.
Bekroond initiatief
De BeestenBende is een gratis 'club', voor kinderen van 6 tot 12 jaar in heel Nederland. Als BeestenBende-lid help je mee om je buurt schoon te houden voor mens én dier. In ieder geval één keer per maand ruimen de kinderen in teams hun eigen wijk op. Elk team heeft minstens één volwassen begeleider. Als blijk van waardering maken de bendeleden in de loop van het schooljaar allerlei spannende (dieren)avonturen mee, binnen en buiten de gemeente.
De BeestenBende is een (wetenschappelijk onderbouwd) concept om kinderen actief invloed te geven op de leefbaarheid van hun buurt. Het initiatief is enige jaren geleden door 'SBS Het Beste Idee van Nederland' gekozen bij de beste zwerfafvaloplossingen van Nederland.


www.mijnbeestenbende.nl


Roeien van Harlingen naar Terschelling

Vervolg van de voorpagina

WINTERSWIJK - Voor het 24e jaar verscheen ook de 'Nijhuis Splitcase' aan de start van deze koninginnenrace van het sloeproeien.

Het roei team bestaat uit een stuurman en tien roeiers. Raymond Lobeek: "Ik roei sinds een aantal jaren mee en vorm samen met nog vijf collega's uit Winterswijk, drie collega's van onze servicevestiging in Beverwijk en twee mannen van een zakelijke relatie een team. De manager van onze service vestiging in Beverwijk - Harry de Haan - is de drijvende kracht achter het team en zorgt ervoor dat alle praktische zaken geregeld zijn. Als team hebben we elk jaar een ultiem doel en dat is de HT. Wij doen al zo lang mee en zijn daardoor verzekerd van een startbewijs. Vanaf maart oefenen we elke woensdag en zaterdag op de rivier de Eem en het Eemmeer. Of het nu regent, waait of vriest de training gaat altijd door en bouwt langzaam op van anderhalf tot drie uur."

Handen vol blaren
Vanuit Winterswijk roeit ook Harm Damkot mee: "Het is heel zwaar en intensief. Alle spieren uit het lichaam worden gebruikt en opgeven is geen optie. Niemand mag uit het ritme roeien, want dat verstoort de persoon voor of achter je. Aan de eerste roeitrainingen houd je blaren over op handen en billen, maar dat wordt na verloop van tijd steeds minder.
Van de tien roeiers zitten er dagelijks negen op kantoor achter een beeldscherm, dus dat is een groot verschil met de Spartaanse omstandigheden tijdens het roeien. Het ene jaar is het tien graden en komt de regen bij windkracht 5 met bakken uit de hemel. Het andere jaar kan het windstil en 30 graden zijn. Ieder jaar gaat er een volgboot mee met collega's en familie om ons aan te moedigen. Dat is niet alleen gezellig, maar ook erg fijn. Want het is afzien, ook al is het dat uiteindelijk allemaal waard."

85e plaats
De weersomstandigheden waren het roei team dit jaar redelijk goed gezind. Edwin Wolterink: "Het was heerlijk weer met ruim 20 graden, maar met de windkracht 4 uit het westen was het zwaar roeien omdat we driekwart van de tocht tegen de wind in hebben moeten roeien. Uiteindelijk zijn we ruim binnen vier uur gefinisht waarmee we 85e zijn geworden. Onze sloep en riemen zijn – net als onze pompen – groot en robuust in vergelijking tot de moderne sloepen met lichtgewicht riemen die ook mee doen, dus dit is een resultaat waar we trots op zijn.
De dag na de roeirace wordt de sloep omgebouwd tot zeilboot en doen we mee aan de jaarlijkse zeilwedstrijd. Hier zijn we op de achtste plek geëindigd. Het HT weekend wordt afgesloten met een groot tentfeest voor alle deelnemende teams, als beloning voor de behaalde prestaties."