Toch bedrijven op het Arrisveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Toch bedrijven op het Arrisveld. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Toch bedrijven op terrein voormalige zuivelfabriek

Eerste contracten zijn al getekend

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Er zal toch een bedrijventerrein worden ontwikkeld in het deel van Arrisveld, dat tegenover het Streekziekenhuis Beatrix (SKB) ligt. Omdat er vele jaren lang geen belangstelling was van bedrijven voor het gebied, waar ooit de grootste kaasfabriek van Europa stond, werden de plannen veranderd. Er zou een gezondheidspark komen bestemd voor zorg- en gezondheidsvoorzieningen. Dat plan bleek te ambitieus. Het park Achterhoek, zoals het intussen is genoemd, wordt verkleind tot twee hectare. Op de vier hectare tussen de drie jaar geleden aangelegde weg en de esgronden van het Arrisveld kunnen zich nu toch bedrijven vestigen. De eerste koopcontracten zijn al getekend. Namen van de gegadigden worden op dinsdag 11 juni bekend gemaakt.

"Ontwikkeling niet zien aankomen"
Bas Hommelink, directeur van aannemersbedrijf WAM & Van Duren, heeft deze ontwikkeling niet zien aankomen. Het bedrijf dat een van de deelnemers is in de Arrisveld b.v., die eigenaar is van de gronden waarop het Park Achterhoek ontwikkeld zou worden, ging in december 2018 nog helemaal uit van het park met zorg- en gezondheidsvoorzieningen. Zelfs acht weken geleden had hij nog geen rekening gehouden dat een deel van het terrein opnieuw bedrijventerrein zou kunnen worden. "Ik had nog echt het Park Achterhoek in mijn hoofd, maar er kwam een nieuw college met een nieuwe sfeer en nieuw elan." Intussen was al wel duidelijk geworden dat er 17 hectare nodig is voor de uitbreiding van locale bedrijvigheid en dat daarvoor op korte termijn ruimte nodig is, zodat een bedrijf kan doorschuiven. Daardoor kan ruimte vrijkomen op de bestaande bedrijventerreinen voor de uitbreiding van bedrijven die daar blijven en willen uitbreiden.

Belangstellenden wilden niet de eerste zijn
De uitbreidingsbehoefte van de Winterswijkse bedrijven werd bevestigd in het Regionaal Programma Werklandschappen. Dat er meer vraag was heeft volgens wethouder Elvira Schepers zeker meegespeeld bij de koerswijziging. "We willen voorkomen dat bedrijven weggaan en ruimte voor ze creëren. Dat is hier goed mogelijk. Eén en één is hier drie. We willen werkgelegenheid faciliteren en dat kan met bedrijven en het Park Achterhoek."


Lees verder op pagina 23

Stadstuinbouw rond de boerderij. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Leegstaande panden Beatrixpark betriekken. Foto: Bernhard Harfsterkamp