Mensen op weg helpen vanuit stichting OCKie

WINTERSWIJK - De Speelgoedbank Oost Achterhoek is nu echt voor de gehele Achterhoek. Sinds mei is ook de stichting OCKie (Ondersteuning, Coaching & Kenniscentrum voor IEdereen) in het leven geroepen en is de naam Speelgoedbank Oost Achterhoek veranderd in speelgoedbank-Achterhoek. De speelgoedbank is hierdoor geen op zichzelf staande stichting meer, maar onderdeel van OCKie.

"De naam Speelgoedbank gaf het publiek teveel verwarring rond de projecten, waardoor het initiatief slecht van de grond kwam", aldus voorzitter Ingrid Bravenboer. "Wij kregen redelijk wat aanvragen vanuit de regio Doetinchem en omstreken, waardoor we het besluit hebben genomen de uitbreiding te versnellen om ook deze gezinnen te kunnen bedienen. Alleen met Sinterklaas en Kerst hebben zich al 33 gezinnen bij ons gemeld met de vraag om kerst- en Sinterklaascadeautjes."
Bravenboer: "In 2020 willen we met de gemeentes in de regio rond Doetinchem om te tafel gaan om een fysieke vestiging te openen. Door een tekort aan mensen en de vele projecten die gaan starten is het op dit moment nog niet te doen, maar nu kunnen de mensen in ieder geval alvast van onze vestiging in Winterswijk gebruik maken."
Om alle projecten en ondersteunende werkzaamheden juist te kunnen opstarten is er een volledig nieuwe stichting opgericht: OCKie. In deze stichting gaat men projecten opstarten om mensen met uiteenlopende uitdagingen weer verder op weg te helpen op een ontspannen manier.

Daddy-Care
In juli start bijvoorbeeld Daddy-Care. Dit project draait om alleenstaande vaders die wel wat handvatten kunnen gebruiken. Hoe vlecht ik mijn dochters haar in, maar ook welk gesprek vindt plaats in welke levensfase en hoe? Er worden workshops en gespreksochtenden gehouden met sprekers en ervaringsdeskundigen, maar de vaders kunnen uiteraard ook van elkaar leren.
In het najaar volgt het project rouwverwerking, dat weer een compleet andere benadering vereist.
Verder staat er een project met 'deelkastjes' op het programma. Bravenboer: "Hiermee beginnen we in Winterswijk en hierover hebben we al contact met de gemeente. Op diverse plekken in de gemeente willen we kastjes plaatsen waarin men spulletjes kan leggen en/of wegpakken of een aanbieding kan leggen voor het bakken van een taart of iets dergelijks. We willen de samenleving steeds meer terug met elkaar verbinden en mensen weer meer betrokken maken met elkaar."
Binnen de speelgoedbank zijn de activiteiten ook rustig aan opgestart. Op 12 juni is er bijvoorbeeld een spelmiddag georganiseerd door drie pabo-studentes voor een schoolopdracht. Op 15 juni kan er geknutseld worden voor Vaderdag. Bij deze activiteiten zijn alle kinderen uit de regio welkom. "Zo willen uitsluiting vermijden en samenwerking promoten", aldus Bravenboer.

Motorrit
Op 8 september is er een motor tourrit om aandacht te vragen voor kinderen in 'verborgen' armoede. "Wij proberen overal zoveel als mogelijk met andere organisaties samen te werken. Wij geloven sterk in samenwerking en versterking. Wij willen niet op een eiland zitten, maar juist middenin de samenleving staan", besluit de voorzitter.
Meer informatie via: www.ockie.eu, www.speelgoedbank-achterhoek.nl, of tel. 06-58895660.