Manier van oppositie voeren CDA leidt nog niet tot veel waardering

Vervolg van de voorpagina

Vlok van Harten: "Het is een ecologische woestijn, waar het alleen maar beter kan worden." Onder en bij de zonnepanelen is immers sprake van extensief beheer en daarnaast wordt het park ingegroend. Voor planten en dieren alleen maar winst. Daar staat tegenover dat de essen aan beide kanten van de oude spoorlijn onzichtbaar zullen worden. Omwonenden en het CDA vinden daarvoor het landschap in dit gebied cultuurhistorisch te waardevol.

Kleine aanvulling op
toetsingskader

Daarom stelde het CDA voor dat in de cultuurhistorisch waardevolle landschappen voorlopig nog geen grote zonneparken worden aangelegd en dat dit vastgelegd wordt in een "addendum" bij het toetsingskader. Deze kleine aanpassing werd door Winterswijks Belang een ongelofelijke draai ten opzichte van het besluit in december genoemd. Gert-Jan te Gronde (VVD) reageerde zakelijker. Hij noemde het vreemd dat het CDA al het toetsingskader wil aanpassen, voordat er nog maar één besluit is genomen. De procedure voor het zonnepark in het Arrisveld loopt immers nog."Laten we dat eerst afwachten, voordat we al gaan veranderen." Bovendien is de aanvraag voor het Arrisveld al eerder ingediend, zodat dat zonnepark sowieso getoetst zal worden aan het bestaande toetsingskader.

Vissen in de kleiput
De tweede motie van het CDA ging over het vissen in de kleiput aan de Driemarkweg. Hengelsportvereniging de Karper had gevraagd om vijf tot zes visplekken en verwachtte dat daarover een gesprek met de wethouder zou plaatsvinden, zoals toegezegd in een raadsvergadering. Dat gesprek vond alleen ambtelijk plaats, vertelde inspreker Hans Bax, voorzitter van de Karper. Het stoorde hem vooral dat de gemeente oneigenlijke argumenten tegen het vissen gebruikt. Vissen zou de waterkwaliteit negatief beïnvloeden. Zelfs het Waterschap, verantwoordelijk voor de waterkwaliteit ziet dat anders. Daarom was er volgens Wim Wassink ook niets tegen visplekken. In de motie stelde hij voor één van de zes visplekken in te richten voor minder validen.

Gesprek zal niet tot ander
standpunt leiden

Wethouder Inge Klein Gunnewiek bood excuus aan aan Hans Bax en zei bereid te zijn om alsnog in gesprek te gaan, maar dat "de uitkomst daardoor niet zal veranderen". Het besluit van de gemeente dat er niet gevist kan worden in de kleiput staat vast. Er is gekozen voor natuurontwikkeling en daarbij is geen ruimte voor vissers. "Het past daar niet, Rust en ruimte zijn essentieel." Er komt een 50 tot 60 meter brede rietkraag, waar geen visplekken gecreëerd kunnen worden. Op de vraag van Wassink of er voor een andere inrichting gekozen zou worden, antwoordde de wethouder dat dit zou kunnen, maar dat het niet past bij de natuurdoelstelling. Ze wees er ook op dat voor de vissers parkeerplekken aan de Driemarkweg moeten komen en dat die daar niet aangelegd kunnen worden. Bovendien stelt aangrenzend bosbezitter het Geldersch landschap eveneens geen prijs op vissers in dit natuurgebied.


Extra inloop Borstkankervereniging

WINTERSWIJK - Borstkankervereniging Nederland houdt een extra inloop op dinsdag 2 juli van 18.30-20.00 in het SKB in de ruimte personeelsrestaurant. Dee maandelijkse ochtend-inloop is op maandag 24 juni