Museum in de Meddosestraat moet het vanaf 2022 zonder gemeentelijke subsidie doen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Museum in de Meddosestraat moet het vanaf 2022 zonder gemeentelijke subsidie doen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Meer geld voor ambities coalitie,
maar ook bezuinigingen

Minder geld voor sport en cultuur

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - "Financieel is de gemeente Winterswijk zeer gezond", zei wethouder van financiën Inge Klein Gunnewiek bij de presentatie van de Kadernota 2019. Hierin worden in grote lijnen de uitgangspunten voor de begroting van 2020 en de jaren erna vastgesteld.

"Onze algemene reserve is hoog. Vergeleken met de omliggende gemeenten hebben wij een betere financiële positie", zegt de wethouder. Daarom kan er tien miljoen euro uit die reserve gehaald worden, voor investeringen in de komende jaren. Ook wordt er geld uitgegeven om de ambities van het in februari aangetreden college van Burgemeester en wethouder te realiseren. Daar staat tegenover dat het zwembad Jaspers en Boogie Woogie vanaf 2022 veel minder geld krijgen. Ook zal de subsidie voor de Wereld van Wenters, het museum in de Meddosestraat, dan gestopt worden. Aan de Winterswijkse sportverenigingen zal gevraagd worden 75.000 euro bij te dragen aan het in stand houden van de sportvoorzieningen.

Toekomstbestendige exploitatie
Wethouder Klein Gunnewiek is blij dat de ambities op het gebied van armoedebestrijding, duurzaamheid, de versterking van het centrum, extra woningbouw en bedrijventerreinen en het vergroten van het aantal toeristische overnachtingen dankzij de kadernota gerealiseerd kunnen worden. In 2023 is de begroting structureel sluitend en daalt de schuldenlast weer. "Om de ambities waar te maken, moeten er ook financiële keuzes gemaakt worden", zei de wethouder, Daarvoor zullen een aantal instellingen en organisaties een toekomstbestendige exploitatie moeten krijgen. Daarvoor zullen zij op zoek moeten naar financiële bijdragen van anderen. Die kunnen van de bewoners van Winterswijk komen, die dan meer zullen moeten betalen om te kunnen zwemmen of deel te nemen aan activiteiten van Boogie Woogie. Ook zullen deze instellingen op zoek moeten naar "commerciële partijen" die willen bijdragen aan de kosten.


Lees verder op pagina 3