Iris (midden) haalt legen flessen op, samen met zus Ilse (links) en Lotte (rechts). Foto: PR
Iris (midden) haalt legen flessen op, samen met zus Ilse (links) en Lotte (rechts). Foto: PR Foto:

Verhaal van Iris geeft hoop

WINTERSWIJK - Pas vier jaar was Iris toen er leukemie bij haar ontdekt werd. Ze bleek een vechtertje en is genezen. Iris is inmiddels 9 jaar. Ze is eregast tijdens de SamenLoop voor Hoop op 6/7 juli. De 24-uurs wandelestafette is voor KWF Kankerbestrijding en staat symbool voor de strijd tegen kanker. Samen met haar zussen Ilse (12) en Lotte (15) is Iris op dit moment bezig met acties om geld bijeen te brengen, om te doneren voor de SamenLoop voor Hoop. Moeder Evelien is lid van de Commissie Logistiek en Veiligheid en zodoende nauw betrokken bij de organisatie van het evenement.

Door Verona Westera

"Iris ging net naar school toen ze ziek werd", vertelt Evelien. "We dachten er eerst niet zo veel van. Ze was moe. Later kreeg ze koorts maar ook vlekken op plekken waar de aderen dichter aan de huidoppervlakte liggen." Eerst werd gedacht aan hersenvliesontsteking, maar nadat haar bloed was onderzocht werd meteen medegedeeld dat het eigenlijk niets anders dan leukemie kon zijn. "Als moeder voelde ik me zo schuldig. Kwam het doordat ik een operatie had ondergaan tijdens de zwangerschap? Je vraag je van alles af, maar het bleek om een genetische afwijking te gaan", vertelt Evelien. "We gingen in Nijmegen een tweejarig behandeltraject in met zware chemokuren. En Iris onderging het en bleef 'het zonnetje' op de afdeling. Totdat ze na de derde zware kuur een snotneus kreeg. Ze vertelden me dat ze mee naar huis mocht, maar ik vertrouwde het helemaal niet", weet de Winterswijkse nog heel goed. "Het ging plots heel slecht met haar en ze ging maar achteruit. Ze moest op een gegeven moment aan de beademing. Het was kantje boord." Na beenmergpuncties kwamen de artsen tot de conclusie dat Iris het niet ging redden met chemo's. "In Utrecht werd een nieuw behandelplan opgesteld en kreeg ze een stamceltransplantatie. Daardoor is ze beter geworden. Zes weken later mocht ze naar huis." Met Iris gaat het goed. Ze moet wel elk jaar terug voor controle. Het verhaal van Iris is een verhaal over hoop. Hoop op genezing. "En toch leef je als moeder met een constante angst", weet Evelien.
Er was bij Evelien helemaal geen twijfel toen zij gevraagd werd om te helpen in de catering op 6/7 juli. "Uiteindelijk wilden ze me graag hebben bij de Commissie Logistiek en Veiligheid", lacht Evelien. "Ik heb ervaring met evenementen. Ik ben jaarlijks betrokken bij de organisatie van Winkie. Verder heb ik een beveiligingsopleiding gehad, dat is bij zo'n organisatie ook wel handig. Want er moet op gebied van beveiliging natuurlijk enorm veel geregeld worden. Maar ook alles omtrent vergunningen regelt de commissie. "Ik doe dat niet alleen", gaat ze verder, "maar samen met Daniƫl Stapelbroek, Manon Wijers en Christo Scharenborg. We komen iedere twee weken bijeen en hebben nu wel ongeveer alle zaken rond", stelt ze tevreden vast. "Zo kan ik als 'control freak' mijn steentje bijdragen."

Flessen en lootjes
Iris, Lotte en Ilse zijn de afgelopen periode druk geweest met het inzamelen van lege flessen. Daarnaast verkopen zij lootjes. Een lot kost 2 euro en als er 20 loten verkocht zijn wordt er een prijswinnaar getrokken. "De winnaar mag een prijs uitzoeken ter waarde van 20 euro op www.creawish.nl. Toevallig het bedrijf van mijn zusje", lacht Evelien. De acties hebben de meiden zelf bedacht. Wie meer wil weten over inzameling of loten wil kopen, kan kijken op Facebook: supersteriris. Loten zijn via een persoonlijk berichtje via Facebook te verkrijgen.


www.samenloopvoorhoop.nl/winterswijk