Winterswijk geeft Boogie Woogie komende drie jaar meer geld

'Muziekonderwijs en culturele vorming blijven waarborgen'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Burgemeester en wethouders hebben op maandag 27 mei besloten Boogie Woogie, het instituut voor kunst en cultuur, de komende jaren extra subsidie te geven. "We geven voor 2019, 2020 en 2021 per jaar 151.423 extra subsidie om het muziekonderwijs en de culturele vorming te blijven waarborgen en toe te werken naar het cultuurkwartier", zegt wethouder Wim Aalderink. In die drie jaar krijgt Boogie Woogie de tijd om de organisatie efficiënter in te richten en toekomstbestendig te worden. B en W heeft de intentie om de subsidie daarna weer te verlagen. De gemeenteraad moet in juni nog instemmen met het voorstel.

Voorzet inkoppen
Het is geen verrassing dat de gemeente Winterswijk de subsidie tijdelijk verhoogd. De bedragen waren al opgenomen in de meerjarenbegroting en zijn gebaseerd op het businessplan dat Boogie Woogie op verzoek van de drie subsidiërende gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft opgesteld. "Wij hadden dit besluit vorig jaar november al naar de raad kunnen brengen", zegt wethouder Aalderink, maar op verzoek van de twee andere gemeenten is dit uitgesteld. Die wilden er samen met Winterswijk uitkomen en in dezelfde maand een voorstel aan de gemeenteraden doen. Dat is niet gelukt, want de gemeente Aalten en Oost Gelre willen het budget niet verhogen. Aalderink vindt dat het verwijt van de ex-voorzitter, die onlangs aftrad, dat de gemeenten niet constructief zouden zijn, hiermee is gelogenstraft. Het is ook een signaal naar de gemeenten Aalten en Oost Gelre. "Als je dit niet doet wordt de muziekschool de nek omgedraaid. We hopen dat zij onze voorzet ook inkoppen."

Langer de tijd om
toekomstbestendig te worden

Als de gemeente Winterswijk niet nu een besluit had genomen, was Boogie Woogie opnieuw in financiële problemen gekomen. Het besluit langer uitstellen was dan ook niet verantwoord. Rob Ansink, de ambtenaar die zich bezig houdt met cultuurbeleid, is "trots dat we Boogie Woogie overeind kunnen houden". Het besluit komt er op neer dat Boogie Woogie drie jaar langer de tijd heeft gekregen om alles op orde te krijgen en toekomstbestendig te worden. "Het businessplan maakt duidelijk aan welke knoppen daarbij gedraaid kan worden", zegt de wethouder.
Daarbij zal het nodig zijn om ook inkomsten uit andere bronnen te krijgen voor een deel van de activiteiten. De gemeente Winterswijk wil na 2021 op basis van de productencatalogus van de muziekschool bepalen aan welke activiteiten nog subsidie gegeven zal worden. Gedacht wordt aan een vaste basissubsidie met daarnaast een variabel bedrag voor de activiteiten die de gemeente wil financieren.

In de gemeente Aalten wordt in de raadsvergadering van juli een besluit genomen over Boogie Woogie.