Team Marga Klompé loopt mee in SamenLoop voor Hoop. Foto: Verona Westera
Team Marga Klompé loopt mee in SamenLoop voor Hoop. Foto: Verona Westera Foto:

Drie locaties Marga Klompé bundelen krachten voor SamenLoop

WINTERSWIJK - Al in september tijdens een van de eerste inloopbijeenkomsten over de SamenLoop voor Hoop wisten Renate Brilman en Susan te Paske dat zij deel wilden nemen aan de 24-uur estafette wandeling voor KWF Kankerbestrijding. Op dit moment wordt het team Marga Klompé samengesteld dat op 6/7 juli meedoet aan het evenement op de baan van Archeus.

Door Verona Westera

Renate en Susan werken beiden bij Marga Klompé en zijn inmiddels actief lopers aan het werven. "Het begint nu al echt wel te leven bij de collega's en ook onder de bewoners", merkt Susan. Zij besloot dat zij de SamenLoop mee wilde lopen voor haar vriendin. "Zij is erg ziek geweest en heeft een heel traject achter de rug. Nu ze dat traject heeft afgerond komen de klachten als gevolg van de behandeling naar voren. Ze heeft bijvoorbeeld erg last van zenuwpijnen. En daar wil ik dan ook aandacht voor vragen", legt Susan uit.

Ook Renate kreeg van zeer dichtbij met de ziekte te maken. Zij heeft ook een vriendin die streed tegen kanker. "Natuurlijk krijgen we er mee te maken in ons werk als verzorgenden, hier op de Vredensehof, maar als ik in mijn privéleven kijk wie ik allemaal uit mijn directe omgeving ben verloren door kanker...dat is niet op twee handen te tellen", vertelt Renate. "Je hoort het overal", vult Susan aan. "Als wij dan dit kunnen doen, is dat wel het minste. Wat is nou een paar uurtjes wandelen vergeleken bij wat bijvoorbeeld mijn vriendin en haar familie hebben moeten doormaken. En nog doormaken."

Renate en Susan verwachten dat er veel collega's en ook een aantal bewoners aan zullen sluiten bij team Marga Klompé. "We hebben ook de locaties Berkhof en Pelkwijk betrokken bij de SamenLoop", vertelt Renate. "Er zijn al veel toezeggingen, mensen moeten zich alleen nog even aanmelden." Voor bewoners die mee willen doen wordt ook wat geregeld. "Ik wil proberen om vervoer van en naar de locatie te regelen voor de bewoners, en rolstoelen mee te krijgen, zodat zij op de baan ook rondes mee kunnen. Daarvoor wil ik ook de activiteitenbegeleiders om hulp vragen." Familie van de bewoners mag uiteraard ook aan haken bij team Marga Klompé.

"Verder wordt het nog een beetje puzzelen met de planning voor 6 en 7 juli", lacht Renate. "Er moet natuurlijk op de locaties altijd een team aanwezig zijn. Want hier gaat alles ook gewoon door."

Om veel geld bijeen te brengen is er inmiddels al een voorjaarsmarkt gehouden. Binnenkort gaat er overtollig meubilair in de verkoop en op het terrein van Archeus komt een kraam te staan om spulletjes te verkopen.

"Ik denk dat het erg heftig wordt, maar ook warm", zegt Susan. "Er zullen veel verhalen gedeeld worden. Ik hoop dat mensen die ziek zijn of zijn geweest zich minder alleen zullen voelen door de SamenLoop. Dat iedereen daar elkaar kan helpen dragen van het verdriet."