Sandra, Astrid en Verona bij de band die verwerkt was in het bloemstuk van de vrienden. Foto: Verona Westera
Sandra, Astrid en Verona bij de band die verwerkt was in het bloemstuk van de vrienden. Foto: Verona Westera Foto:

Lopers brengen ode aan Rico

WINTERSWIJK - Alles in het huis lijkt te herinneren aan Rico. Het naambordje bij voordeur, de foto's aan de muur, de band van de crossmotor in de tuin en zijn schuurtje waar hij altijd met zijn vrienden zat. Bijna drie jaar geleden overleed Rico Hinderiks op 25-jarige leeftijd aan een hersentumor. Zijn familie, vrienden en kennissen lopen mee in de SamenLoop voor Hoop, de 24-uurs wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding op 6/7 juli, op de atletiekbaan van Archeus. Zij brengen daarmee een ode aan hun Rico.

Door Verona Westera

"Geld", zegt moeder Sandra Stronks. "Dat gaan we ophalen. Geld voor onderzoek". Zusje Verona Hinderiks en vriendin van de familie Astrid te Winkel zijn het daarmee eens. "Dat is belangrijk, maar vooral ook de saamhorigheid en het gevoel dat hij dichtbij is", denkt Astrid. "Ik denk dat het een mooie, maar erg moeilijke dag wordt. Het gesprek zal over hem gaan alle uren", verwachten ze. "Maar dat is nu niet anders, we denken altijd aan hem", voegt Sandra toe. "Elk uur van de dag ben je er mee bezig." Een in bruin leer gebonden boek vol foto's en herinneringen komt op tafel. Astrid stelde het boek samen, . Ook alle vrienden kregen een exemplaar. Het boek ligt naast het bed van Verona.

"Rico voelde zich niet lekker en had hoofdpijn", vertelt Sandra. "Bij de huisartsenpost leek er eigenlijk nog niet zo veel aan de hand, maar voor de zekerheid werd een scan gemaakt. We wisten toen heel snel dat het mis was. Binnen een paar uur wordt de grond onder je voeten weggevaagd. Je schiet in een overlevingsmodus", aldus Sandra. Rico onderging onder andere meerder operaties en chemobehandelingen. "Hij heeft een erg zwaar traject doorlopen, zonder ook maar te klagen. Hij heeft zo hard gestreden tegen die vreselijke ziekte". Familie en vrienden leefden in de ziekteperiode in een soort van waas. Sandra: "We hebben met z'n allen geprobeerd om het goed voor hem te laten zijn. Daarom hebben we voor zijn 25e verjaardag een groot surprisefeest gegeven. Hij heeft genoten. Hij heeft sowieso zolang hij dat kon alles uit het leven gehaald. Toen het minder ging ben ik elke nacht bij hem geweest."

De familie heeft zo lang in die overlevingsmodus geleefd dat de klap van het enorme verlies voor hen pas later kwam. "Ik merk dat ik nu nog volop bezig ben met de verwerking", vertelt Sandra. Wellicht dat de deelname aan de SamenLoop voor Hoop de leden van team Rico kan helpen in het rouwproces. Sandra: "Ik had Rico beloofd dat ik mee zou doen voor hem aan de Alpe d'Huzes, maar dit, deze SamenLoop, kwam nu tussendoor. Dit laagdrempelig en die Alpe beklimmen, dat ga ik echt nog wel doen voor hem."

Via Facebook doen de teamleden oproepen om te doneren voor de SamenLoop.


www.samenloopvoorhoop.n/winterswijk