De stoel werd in de auto geladen. Foto: Clemens Bielen
De stoel werd in de auto geladen. Foto: Clemens Bielen

Nieuwe bekleding werpt nieuw licht op 'mysterieuze' burgemeestersstoel

Vervolg van de voorpagina

De velours is van wol - iets wat volgens van Ast maar zelden voorkomt – en heeft een rechtopstaande vezel, zodat er nauwelijks sprake is van een 'vleug' bij verschillende lichtinval. Wrijven over de bekleding brengt dan ook nauwelijks kleurverschil teweeg. De stof is gemaakt in Tilburg, toevallig een stad waar Bengevoord onder andere fractievoorzitter van Groen Links was. In de raadszaal van Amsterdam, waar partijgenote Femke Halsema de scepter zwaait, zijn de stoelen met dezelfde stof bekleed. Alleen heeft Bengevoord voor een iets andere kleur gekozen, een iets donkerder groen. Winterswijk is ook groener dan Amsterdam tenslotte. De stof heeft de naam 'Gentle', een eigenschap, die we zonder twijfel ook aan onze burgervader mogen toekennen.

Raadselachtige sticker
Wat betreft het duiden van de periode heeft de stoel ons toch een stapje dichterbij gebracht. Bij het verwijderen van de oude bekleding stuitte de stoffeerder op een sticker, gedateerd april 1961. Daar kan een historicus wat mee. Maar wat de 'N.V. Nederlandsche Spoorwegen Groep: Winterswijk' daar dan weer mee te maken heeft!? Misschien kan de lezer helpen.
Na het proef zitten blijft de stoel zich nog enige tijd verzetten tegen het wurmen in de auto, maar na enig denkwerk van de burgervader onderwerpt 'het raadsel' zich aan zijn nieuwe eigenaar.

"Hij zit heerlijk", volgens Bengevoord. Maar hoe het werkelijk 'zit'…..?

De sticker roept vragen op. Foto: Clemens Bielen