Jolanda ten Duis (tweede van links) en Kristie Legters (rechts) bekijken het werk van Naomi en haar oma Ineke. Foto: Verona Westera
Jolanda ten Duis (tweede van links) en Kristie Legters (rechts) bekijken het werk van Naomi en haar oma Ineke. Foto: Verona Westera

Wederopbouw havezate 't Waliën door jong en oud samen

WINTERSWIJK - Keihard werd er gewerkt, afgelopen donderdag, op basisschool 't Waliën. In het kader van het educatieve project 'Wederopbouw' gingen de kinderen van de groepen 5 en 6 samen met hun opa's en oma's aan de slag. Het project is onderdeel van KunstOer en werd opgezet in samenwerking met Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. De resultaten van het project zijn te bewonderen in het raadhuis tijdens KunstOer, van 8 tot en met 10 juni. KunstOer is een meerdaags kunstevenement waarbij elf kunstenaars op elf erfgoedlocaties exposeren.

Door Verona Westera

Bedoeling van het educatieve project is om generaties te verbinden door middel van kunst en erfgoed. En hoe kan dat beter dan door samen kunst te maken rond een erfgoedobject. In dit geval havezate 't Waliën. "Hoe de kinderen en hun grootouders invulling geven aan het werk is aan hen, maar er moeten wel specifieke kenmerken terug komen in het werk", legt Kristie Legters uit. Kunstdocenten Kristie Legters en Jolanda ten Duis begeleiden dit educatieve project op 't Waliën. "Het beeldmerk van de school moet terug komen in het werk en ook het restant van de buitenmuur van de havezate moet verwerkt worden. Verder moeten er een deur, ramen en een dakrand in het werk voorkomen." Op de restanten van de buitenmuur zijn de wapenschilden terug te vinden van acht families die er gewoond hebben. Sommigen verwerken ook deze details in hun kunstwerk. "De opdracht was 'wat zou je zelf in deze tijd voor die plek willen ontwerpen om de havezate te herinneren?' ", gaat Kristie verder. "Zo komt het thema 'Wederopbouw' mooi naar voren. Zij bouwen een nieuwe gevel samen. Daarnaast wordt in dit project de verbinding gemaakt tussen jong en oud, dat past dan weer mooi binnen de doelstellingen van het Erfgoedpact."

Als voorbereiding hebben de leerlingen een Powerpoint-presentatie gehad waarin wat werd verteld over havezate 't Waliën. Maar ook werden er voorbeelden getoond van diverse bouwstijlen om de kinderen te inspireren voor hun eigen kunstwerk. De opa's en oma's kregen de presentatie via de mail. "Soms wisten de kinderen en opa's en oma's even niet hoe ze het aan moesten pakken. Ze kunnen dan lang nadenken, maar 'gewoon jatten uit de geschiedenis', dat kan ook", lacht Kristie wijzend op een foto van een Griekse tempel.
De opa's en oma's knippen, plakken, passen en meten. De kinderen wijzen en geven aanwijzingen, maar zijn zelf ook druk in de weer om tot een mooi eindresultaat te komen. "Het idee voor dit educatieve project kwam van KunstOer", legt Harry ten Brinke namens Cultuur- en Erfgoedpact uit. "Zo betrekt KunstOer de jeugd bij kunst en is het ook nog een leerzaam project. KunstOer is een prachtig project. We zijn blij dat we als Cultuur- en Erfgoedpact ook een bijdrage kunnen doen, want KunstOer verdient het om een jaarlijks terugkerend evenement te worden", aldus Ten Brinke. "We hopen dan ook op een blijvende en langdurige samenwerking."

De opening van de expositie, eveneens de aftrap van KunstOer, is op zaterdag 8 juni om 13.30 uur in het raadhuis op het Mevrouw Kuipers-Rietbergplein. De route langs de elf erfgoedlocaties is te verkrijgen bij het raadhuis.

Anouk en oppas Wim Rhebergen maakten een bijzonder ontwerp. Foto: Verona Westera
Opa's en oma's gingen met de kinderen van 't Waliën aan de slag. Foto: Verona Westera